Σε αδιέξοδο οι επενδυτές των παλιών Σχεδίων Βελτίωσης

Aπό την καθυστέρηση εξόφλησής τους

Μπορεί το ΥΠΑΑΤ να διατείνεται ότι από το τέλος Ιουνίου έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές για τα παλιά Σχέδια Βελτίωσης (υπόλοιπα προηγούμενης προγραμματικής περιόδου), όμως αγρότες – επενδυτές που επικοινωνούν με την «ΥΧ» εκφράζουν την αγωνία τους για την ολοκλήρωση των πληρωμών. Παράλληλα, αναφέρονται στα προβλήματα που τους έχει δημιουργήσει η ασυνέπεια του υπουργείου όλα αυτά τα χρόνια. Σύμφωνα με όσα μας κατέθεσε ομάδα αγροτών από τη Θεσσαλία (70 περίπου ατόμων) που επικοινώνησε μαζί μας, κινδυνεύουν ακόμα και με κατασχέσεις των αγροτικών τους μηχανημάτων αν δεν πληρωθούν άμεσα ώστε να εξοφλήσουν τις επενδύσεις τους σε αυτά (τρακτέρ, παρελκόμενα κ.λπ.).

«Αν τα χρήματα δεν μπουν στους λογαριασμούς μας μέχρι τον Αύγουστο, πιστεύουμε ότι δεν θα πληρωθούν ποτέ. Κάτι πρέπει να γίνει», μας λέει χαρακτηριστικά ο νέος αγρότης από τη Θεσσαλία που τηλεφώνησε στην εφημερίδα, εκ μέρους των 70 περίπου συναδέλφων του.

Επίσης, εμφανίστηκαν απογοητευμένοι από όσα άκουσαν στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού στη Λάρισα, τονίζοντάς μας: «Στις 12 Ιουλίου ο υπουργός επισκέφθηκε για ακόμα μια φορά την περιοχή μας. Ακούσαμε πάλι λόγια. Λόγια σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη, για τη βοήθεια που θα δοθεί στους νέους αγρότες κ.ά. Πώς θα γίνουν, όμως, αυτά, όταν για παράδειγμα χρωστούν ακόμα Σχέδια Βελτίωσης από το παλιό ΠΑΑ; Εδώ εμείς είμαστε απλήρωτοι περίπου 70 άτομα και πανελλαδικά φθάνουμε περίπου τους 300 επενδυτές». Και πρόσθεσαν: «Μας μίλησε για το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης αλλά πολλοί αγρότες περιμένουν λεφτά από το 2013. Μας έλεγαν ότι θα πληρωθούμε τέλη Ιουνίου. Τώρα μας υπόσχονται πληρωμές τέλη Ιουλίου».

  • Χρήστος Διαμαντόπουλος 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην  «ΥΧ» που κυκλοφορεί.