Οζώδης δερματίτιδα: Σε απειλητικό κλοιό τα βοοειδή της Ελλάδας

H ασθένεια που ξεκίνησε απο την Τουρκία, έχει δημιουργήσει πάνω απο 160 εστίες στη Βουλγαρία, έχει περάσει στη Σερβία και τα Σκόπια, ενώ το δεύτερο κύμα εκδηλώθηκε στη χώρα μας την περασμένη άνοιξη.

Οζώδη δερματίτιδα: Σε απειλητικό κλοιό τα βοοειδή της Ελλάδας

Περικυκλωμένοι από την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών (ΟΔΒ) βρίσκονται οι Βορειοελλαδίτες παραγωγοί, παρά τους εμβολιασμούς, καθώς έχει φτάσει πλέον στη Δυτική Μακεδονία, έχει περικυκλώσει τα Βαλκάνια κι έχει προχωρήσει προς τη νότια Ρωσία. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει κινητικότητα για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί στη Θεσσαλία και την Ήπειρο, ενώ είναι σε συνεννόηση με τους αρμόδιους περιφερειάρχες, Κώστα Αγοραστό και Αλέκο Καχριμάνη ώστε να μην επεκταθεί η ασθένεια προς τα νότια. Δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη των εντόμων, τα οποία είναι ξενιστές της νόσου, ενώ δημιουργούνται ζητήματα για την τροφοδοσία της αγοράς λόγω της καραντίνας.

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των παραγωγών από τη Θράκη από τις αρχές του 2015, ότι η ΟΔΒ είναι προ των πυλών, λόγω της εξάπλωσης της νόσου στην Τουρκία, το πρόβλημα υποτιμήθηκε. Όταν πλέον επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα, στις 20 Αυγούστου 2015, σε δυο εκτροφές βοοειδών ελευθέρας βοσκής στο δέλτα του Έβρου, η νόσος άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία. Το πρόβλημα βρήκε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Έβρου υποστελεχωμένες και το κοινοτικό πλαίσιο ασαφές για τις δυνατότητες παρέμβασης, καθώς η νόσος ήταν άγνωστη στους Ευρωπαίους εταίρους.

«Χάσαμε το παιχνίδι στην αρχή, όταν έπρεπε να γίνουν εμβολιασμοί», εξηγεί ο τέως πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Φερών Έβρου, Γιάννης Κατσουλίδης. Πάνω από 3.500 ζώα της περιοχής σφαγιάστηκαν, όπως και το δικό του κοπάδι. «Πιέζαμε το υπουργείο να λάβει μέτρα, αλλά, όταν τελικά πήραν θετική απόφαση για τα εμβόλια, είχε χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος και η ασθένεια είχε προχωρήσει».

Μόλις στις 25 Φεβρουαρίου 2016 υπέγραψε ο Β. Αποστόλου σχετική ΚΥΑ για τη διαχείριση των νεκρών ζώων και για τις ασθένειες, που αφορούσε μεταξύ άλλων και την οζώδη δερματίτιδα (Αρ. Φύλλου 556, τ.Β 2-3-3016).

Σε απειλητικό κλοιό τα βοοειδή της Ελλάδας

Η ασθένεια, που ξεκίνησε από την Τουρκία, έχει δημιουργήσει πάνω από 160 εστίες στη Βουλγαρία, έχει περάσει στη Σερβία και τα Σκόπια, ενώ το δεύτερο κύμα εκδηλώθηκε στη χώρα μας την περασμένη άνοιξη. Σήμερα, υπάρχουν πληροφορίες για εκδήλωση κρούσματος στη Δυτική Μακεδονία.

Μέσα στο 2016, το πιο βαρύ τίμημα πλήρωσαν οι Σέρρες, με 44 εστίες. Σποραδικά κρούσματα οζώδους δερματίτιδας εμφανίστηκαν στους νομούς Καβάλας και Δράμας, με τη διαδικασία θανάτωσης των ζώων να προχωρά, όπως τόνισε ο Αχιλλέας Σαχπατζίδης, διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Πρόκειται για 35 ζώα στη Δράμα και 251 στην Καβάλα. Η υπηρεσία, τονίζει, παρέλαβε 20.000 δόσεις εμβολίων από την ΕΕ για τα μοσχάρια άνω των 4 μηνών, 63.700 από το ΥΠΑΑΤ και είναι σε εξέλιξη η προμήθεια 75.000 από την ΠΑΜ-Θ. «Η συνεργασία με το υπουργείο ήταν πάντα καλή. Οι συνάδελφοι καταβάλλουν απίστευτες προσπάθειες για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν», σχολιάζει και αποδίδει τα όποια προβλήματα στη γραφειοκρατία.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην «Ύπαιθρο Χώρα» που κυκλοφορεί

Των Άννας Στεργίου, Χρήστου Διαμαντόπουλου, Γιώργου Ρούστα, Μαρίας Αμπατζή