Σε απόγνωση οι καλλιεργητές στην Ηλεία από τον διαλευρώδη

Με άμεσες και έμμεσες ενέργειες σκοπεύει να στηρίξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Ηλείας, που επλήγησαν από το διαλευρώδη στο πορτοκάλι, όπως εξήγησε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μάρκος Μπόλαρης μιλώντας στη Βουλή.

Το έντομο αυτό προκαλεί τόσο άμεση βλάβη στα ίδια τα δέντρα, με την απομύζηση των χυμών τους, όσο και έμμεση με την ανάπτυξη του μύκητα της «καπνιάς» πάνω στα φύλλα, τους βλαστούς και τους καρπούς της πορτοκαλιάς, με αποτέλεσμα να εκμηδενίζεται η εμπορική αξία της παραγομένου καρπού, αφού μαυρίζει.

Πρόκειται για έντομο που έχει δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα στους παραγωγούς και έχει φέρει σε δυσχερέστατη θέση τους παραγωγούς της Ηλείας, κατά τα λεγόμενα του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Κωνσταντίνου Τζαβάρα, ο οποίος σ΄ Επίκαιρη ερώτησή του, υποστήριξε πως οι ζημιές στην παραγωγή πορτοκαλιού ανέρχονται σε πάνω από το 50% και το πρόβλημα έχει πάρει απειλητικές διαστάσεις και στις γύρω περιοχές.

Όπως είπε, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και ειδικά στις περιοχές των κοινοτήτων της Σαλμώνης, Βουνάργου, Ξυλοκέρας, Καλυβακίων, Μακρισίων, Λιναριάς, Μουριάς αλλά και αλλού, η καταστροφή της παραγωγής είναι ολοκληρωτική και οι πορτοκαλοπαραγωγοί των περιοχών αυτών, παρόλο, που έχουν δοκιμάσει τα προσφερόμενα μέχρι σήμερα μέσα καταπολέμησης του εντόμου, έχουν περιέλθει σε απόγνωση γιατί δεν μπορούν να αναχαιτίσουν το φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές και θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή της Πελοποννήσου.

Τα μέχρι σήμερα γνωστά μέσα καταπολέμησης , είπε ο κ. Τζαβάρας, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά και παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των παραγωγών μέχρι σήμερα, τόνισε,  η πολιτεία δεν έχει συμβάλει καθόλου προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης τρόπου αναχαίτισης του φαινομένου και ζήτησε να ληφθούν μέτρα καθώς οι πληγέντες παραγωγοί δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Κατά τον κ.Μπόλαρη το πρόβλημα με το διαλευρώδη είναι παλιά υπόθεση γιατί είχε δημιουργήσει τεράστιες καταστροφές και σε φυτά, ιδίως καλλωπιστικά, στην Αττική. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε, είναι σε συνεννόηση με τους γεωπόνους και γενικότερα τους εμπειρογνώμονες και από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο που γνωρίζουν καλά τη λειτουργία και τη δράση του συγκεκριμένου εντόμου αλλά και με το ΤΕΙ Καλαμάτας, ώστε να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης για τους πορτοκαλοπαραγωγούς, τουλάχιστον για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Ο κ. Τζαβάρας χαιρέτισε την απόφαση αυτή, ενώ ο κ.Μπόλαρης εξήγησε πως υπάρχει σχέδιο δράσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που κινείται σε δυο επίπεδα, το ένα αφορά στη μείωση των συνεπειών από τη φετινή καταστροφή αλλά και κατά δεύτερο λόγο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε με τα ωφέλιμα έντομα να καταπολεμήσει το διαλευρώδη, καθώς υπάρχει φυσικός εχθρός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, που μπορεί να καταπολεμήσει το έντομο άπαξ και δια παντός. «Οι διαβεβαιώσεις είναι πως θα έχουμε ολική αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόλαρης.

Άννα Στεργίου