Σε κίνδυνο η φυλή προβάτων Αγρινίου

Σε κίνδυνο η φυλή προβάτων Αγρινίου
Αλλεπάλληλες οι συσκέψεις για κοινές δράσεις με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκονται οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διατήρησης απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων και από το 2012 παραμένουν απλήρωτοι. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν, δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο κόστος της διατήρησης της σπάνιας «φυλής προβάτων Αγρινίου» και τα συσσωρευμένα χρέη των παραγωγών θέτουν εν αμφιβόλω ακόμη και τη διατήρηση του προγράμματος.

Οι παραγωγοί αποφάσισαν το 2012, από την έναρξη του προγράμματος, να ενταχθούν σε αυτό και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, τηρώντας απόλυτα τα προβλεπόμενα, ώστε οι αυτόχθονες φυλές να εξακολουθήσουν να εκτρέφονται. Αν και οι κτηνοτρόφοι υπήρξαν συνεπείς, μέχρι σήμερα, στον πέμπτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος, δεν έχουν πληρωθεί ούτε τον πρώτο!

Στις αρχές Απριλίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, υπό την αντιπεριφεριάρχη, Χριστίνα Σταρακά, και στελέχη της Ένωσης Αγρινίου, προκειμένου να αναληφθούν κοινές δράσεις προς το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πριν από λίγες ημέρες, με υπουργική απόφαση «πέρασε» ως ανειλημμένη υποχρέωση στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης τα χρήματα του προγράμματος, ώστε να μη χαθούν τα κονδύλια προς τους δικαιούχους. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα διατήρησης απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων είχε εγκριθεί με σχετική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στόχος του ήταν η διατήρηση και η αύξηση του αριθμού των ζώων για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της γενετικής ποικιλομορφίας του ζωικού κεφαλαίου.

Η αύξηση αυτή αποσκοπεί στην προστασία και την αποτελεσματική διαχείριση του περιβάλλοντος, του φυσικού τοπίου, του φυσικού χώρου, του αγροτικού τοπίου στην αξιοποίηση των επιθυμητών ιδιοτήτων των προστατευόμενων φυλών για παραγωγικούς σκοπούς στην ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης. Ειδικοί στόχοι είναι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων, που έχουν δεσμευτεί για την εκτροφή των σχετικών φυλών και η αύξηση του αριθμού των εκτρεφόμενων αναπαραγωγών ζώων.

Νικολέτα Τζώρτζη