Σε σταθερά επίπεδα η τιμή του χοιρινού προς ικανοποίηση των χοιροτρόφων

Αντέχει το τελευταίο δίμηνο, αρχής γενομένης από τον Ιούλη και γενικεύεται η τιμή του 1,5 ευρώ το κιλό ζων βάρος για το χοιρινό, δίνοντας ανάσα στους χοιροτρόφους της χώρας, οι οποίοι αντιμετώπισαν δυσκολίες με το αυξημένο κόστος παραγωγής.

«Η τιμή του 1,5 ευρώ το κιλό είναι μια καλή τιμή, αποδεκτή από το σύνολο των χοιροτρόφων. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κάποιος παράγοντας, μιας και η δική μας δουλειά επηρεάζεται και εξαρτάται πολύ από τη διεθνή αγορά, που να ανατρέψει αυτή την θετική κατάσταση. Συγχρόνως, και με δεδομένο ότι το κόστος είναι αυξημένο, το 1,5 ευρώ μπορεί να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας», τόνισε στην «ΥΧ» ο Γιάννης Μπούρας, πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος. Σε ό,τι αφορά το κόστος, αυτό εξαρτάται από την παραγωγικότητα της κάθε εκτροφής και κυμαίνεται από 1,2 ως 1,3 ευρώ το κιλό ζων βάρος.

Αντίστοιχα, η τιμή του χοιρινού στην χονδρική πώληση κρατείται σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Η τιμή στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) κυμαίνεται στα 2,3 ως 2,5 ευρώ (μαδητά μισάδια) και στα 2,55 με 2,8 ευρώ το κιλό (τύπου καρρέ μισάδια). Αντίθετα, η τιμή στα σημεία λιανικής τσίμπησε, συγκριτικά με την περασμένη βδομάδα, με την χοιρινή μπριζόλα λαιμού να πωλείται ως και 8,89 ευρώ το κιλό.

Ανθή Γεωργίου