Σε τροχιά ανόδου η ευρωπαϊκή πτηνοτροφία

Στα αναπτυξιακά «βήματα» του κλάδου αναφέρθηκε από τη Λισαβόνα ο επίτροπος Γεωργίας, Φ. Χόγκαν

Στις προοπτικές σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και στους αναπτυξιακούς «δρόμους» που αφορούν την ευρωπαϊκή πτηνοτροφία μίλησε διεξοδικά ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, στη γενική συνέλευση των εκπροσώπων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων (Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU-AVEC), που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Λισαβόνα.

Ο επίτροπος επεσήμανε τις καλές επιδόσεις που σημειώνει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, παρά τις αντιξοότητες (π.χ. γρίπη των πρηνών, ρωσικό εμπάργκο), τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή πτηνοτροφία αποτελεί έναν τομέα που στηρίζεται σε υγιείς βάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Χόγκαν, η παραγωγή πουλερικών αναπτύσσεται γοργά, ενώ το 2015 η αυτάρκεια της ΕΕ σε κρέας πουλερικών ανήλθε σε ποσοστό 104%.

Την ίδια χρονιά, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,8% στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι τα «σκήπτρα» κατέχει η Πολωνία, που βρίσκεται στην κορυφή της παραγωγής κρέατος πουλερικών, και ακολουθούν η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία. Τα έξι αυτά κράτη-μέλη, που διακρίνονται στην πτηνοτροφία, παράγουν συνολικά πάνω από το 70% των πουλερικών της ΕΕ.

Προοπτικές

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χόγκαν αναφέρθηκε στην ομιλία του και στις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου λόγω της αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης, καθώς το κρέας των πουλερικών είναι από τα πλέον περιζήτητα τόσο για τη διατροφική του αξία, όσο και για την τιμή και την εύκολη προετοιμασία του στη μαγειρική.

Η ετήσια κατανάλωση κοτόπουλου και κρέατος πουλερικών στην ΕΕ ανέρχεται σε περίπου 23 κιλά ανά άτομο και αποτελεί τη δεύτερη πιο δημοφιλή επιλογή των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά το κρέας, μετά το χοιρινό.

Όπως διευκρίνισε ο επίτροπος Γεωργίας, οι προοπτικές της ευρωπαϊκής πτηνοτροφίας είναι ελπιδοφόρες, καθώς το 2016 ο τομέας συνεχίζει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 6% (Ιούνιος 2016). Ωστόσο, οι μέσες τιμές των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής της ΕΕ κυμαίνονται αυτή την περίοδο περίπου σε 174 ευρώ ανά 100 κιλά κρέατος, οι οποίες, όπως είπε, είναι κάτω από το 10% του μέσου όρου των τιμών παραγωγής της τελευταίας πενταετίας.

Προβλέψεις

«Είμαι βέβαιος ότι αυτή η αύξηση της παραγωγής θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, ενδεχομένως σε πιο αργούς ρυθμούς. Αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας να εργαστούμε μαζί για να την ανάπτυξη νέων ευκαιριών στην αγορά. Είναι σαφές ότι οι εξαγωγές είναι θέμα ύψιστης σημασίας για τις επιχειρήσεις σας. Επί του παρόντος, να επισημάνω ότι η ΕΕ εξάγει περίπου το 11% της συνολικής παραγωγής της. Γνωρίζω ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στην παγκόσμια αγορά», τόνισε ο κ. Χόγκαν, επισημαίνοντας παράλληλα το υψηλότερο κόστος παραγωγής για τους παραγωγούς της ΕΕ, σε σύγκριση με τους πτηνοτρόφους της Βραζιλίας και των ΗΠΑ, που αποτελούν τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κρέατος πουλερικών.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο συντονισμός και η συνεργασία ανάμεσα στους παραγωγούς και τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις των κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι υποδειγματικός και υπογράμμισε ότι θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον οι από κοινού προσπάθειες ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ευρωπαϊκών πουλερικών στην παγκόσμια αγορά.