ΣΕΚ: 9 ερωτήματα για τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Ερωτήματα σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, θέτει με επιστολή του προς τη διοίκηση του ΥΠΑΑΤ, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Έπειτα και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ Λ. Αυγενάκη ο Σύνδεσμος στην επιστολή του τονίζει, ότι ο υπουργός έκανε αναφορά πως «θα αποζημιώσει την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου κατά 100% αλλά δεν ανέφερε τις τιμές».

Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει ο ΣΕΚ, προκύπτουν 9 ερωτήματα σχετικά με την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου, όπως η τιμή κόστους επιδότησης ανά ζώο, αν η αποζημίωση αφορά μόνο στα ζώα που χάθηκαν  η και στην χαμένη παραγωγή κ.α.

Ακολουθεί η επιστολή του ΣΕΚ με τα ερωτήματα προς το ΥΠΑΑΤ:

«Κύριοι Υπουργοί,

Είδαμε τις ανακοινώσεις του Υπουργού κ. Αυγενάκη, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα και με τους Φορείς. Όμως προκύπτουν πολλά ερωτήματα τα κυριότερα από τα οποία αναφέρονται παρακάτω.

Όπως γνωρίζετε αυτή τη στιγμή ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον νόμο και την αναθεώρηση του ΕΛΓΑ που έγινε στις 4/5/2023, οι τιμές που αποζημιώνουν τη φυτική παραγωγή, είναι ανάλογες με την πενταετία 2017-2021 και του ζωικού κεφαλαίου, ανάλογες με τις τιμές του 2010, σας έχουμε στείλει και σχετικό υπόμνημα για το θέμα αυτό.

Αναφέρετε πως θα αποζημιώσετε την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου κατά 100% αλλά δεν αναφέρετε τιμές.

Τα σχετικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

  • Τα ζώα που χάθηκαν ήταν ζώα έτοιμα να μπούνε στην παραγωγή, εσείς λέτε ότι θα αποζημιώσετε μόνο τα ζώα, η παραγωγή που χάθηκε πως θα αποζημιωθεί;
  • Τι τιμή κόστους ανά ζώο θα επιδοτήσετε;
  • Αναφέρατε ότι θα επιδοτήσετε μόνο ζώα από τα οποία παράγονται ΠΟΠ προϊόντα. Για να είναι αυτά βελτιωμένα ζώα και να ανταποκρίνονται στην αναγκαία αποδοτικότητα σήμερα χρειάζονται Χάθηκαν περίπου 125.000 αιγοπρόβατα, πόσα ζώα πιστεύετε ότι θα υπάρχουν στην αγορά από εκμεταλλεύσεις που έχουν pedigree αφού τόσο καιρό το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης εγχώριων φυλών υπολειτουργεί για τις εγχώριες φυλές, θα υπάρξει πληθυσμός άνω των 5000 διαθέσιμων ζώων;
  • Γνωρίζουμε όλοι την πραγματικότητα για τις φυλές που επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα και αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αγροτική πολιτική που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, γιατί να μην μπορεί καθένας να επιλέξει τι ζώα θέλει για την επιχείρηση του και υπάρχει αυτός ο περιορισμός;
  • Η επιδότηση ζωικού κεφαλαίου θα δοθεί μετά τον Μάρτιο, μέχρι τότε πως θα αναδιοργανωθεί ο πρωτογενής τομέας; Πως θα ζήσουν οι κτηνοτρόφοι; Πιστεύετε ότι με 4000 ευρώ μια οικογένεια που έχασε τα πάντα μπορεί να περάσει χειμώνα και να επιβιώσει 6 μήνες;
  • Αν τα ζώα καλυφθούν με νεαρά ζώα, αυτά θα δώσουν παραγωγή 9 μήνες μετά, ως τότε οι κτηνοτρόφοι πως θα βιοποριστούν και πως θα αγοράσουν τις απαραίτητεςωοτροφές;
  • Έχετε παγώσει πλειστηριασμούς και τραπεζικές διεκδικήσεις για δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις σας οι πληγέντες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την παραγωγή τους σε 13 μήνες, ως τότε τι θα ισχύσει, εμείς είχαμε προτείνει το πάγωμα να είναι καθολικό (δημόσια ταμεία, τράπεζες, χρέη κτλ) και να ισχύσει για 5 χρόνια.
  • Πως θα αποζημιωθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός με ποια κριτήρια με τι ποσοστό;
  • Οι ζωοτροφές που χάθηκαν δεν αναφέρονται πουθενά, αυτό το κομμάτι θα αποζημιωθεί και θα επιδοτηθεί ανάλογα;

Στο προηγούμενο μας υπόμνημα σας είχαμε ζητήσει την αναθεώρηση των τιμών αποζημιώσεων σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και απάντηση δεν πήραμε.

Αυτή τη στιγμή ο αγροτικός κόσμος του Έβρου και της Θεσσαλίας βρίσκονται σε αναβρασμό και οι δηλώσεις σας είναι πολύ γενικές.

Σας καλούμε να δώσετε άμεσα στη δημοσιότητα απαντήσεις στα παραπάνω, σε αντίθετη περίπτωση συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για προεκλογικές υποσχέσεις οι οποίες θα αναδιαμορφωθούν, σύμφωνα με τα μέτρα σας, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι κτηνοτρόφοι δεν χρειάζονται νουθεσίες και πιέσεις στο τι θα ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές την Κυριακή. Χρειάζονται άμεσα απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε».