ΣΕΚ προς ΥπΑΑΤ: “Άµεσα ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας- πτηνοτροφίας”

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεωργαντά ο ΣΕΚ ζητά την αύξηση του διατιθέμενου ποσού για την στήριξη της κτηνοτροφίας- πτηνοτροφίας, σε 150 εκ. ευρώ, και αυξημένες τιμές ως κατώτατες για την πώληση πρόβειου και γίδινου γάλακτος, τονίζοντας παράλληλα την αύξηση του κόστους για κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και μελισσοκόµους.

Ακολουθεί η επιστολή του ΣΕΚ:

“Θέµα: Άµεσα ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας- πτηνοτροφίας

Αξιότιµε κύριε Υπουργέ,

Ακούσαµε από τον κ. Πρωθυπουργό να ανακοινώνει από το βήµα της ∆ιεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πριν λίγες ηµέρες ότι με το ποσό των 89 εκ. ευρώ θα στηρίξει την κτηνοτροφία της χώρας.

Κατ αρχήν το ποσό αυτό είναι πολύ λίγο για να αντιµετωπιστεί, έστω μέρος της τεράστιας αύξησης των τιµών των ζωοτροφών, που ξεπερνάει το 100% και σε συνδυασµό με την αύξηση της τιµής της ενέργειας (πετρέλαιο-φυσικό αέριο-ηλεκτρική ενέργεια) δηµιουργείται ένα εκρηκτικό μίγµα αύξησης του κόστους παραγωγής, που παρά την αύξηση των τιµών γάλακτος και κρέατος (25-30%) δεν αντιµετωπίζεται χωρίς την ουσιαστική και γενναία στήριξη των κτηνοτρόφων – πτηνοτρόφων και μελισσοκόµων από την πολιτεία.

Ζητάµε την αύξηση του ποσού των 89 εκ. ευρώ σε 150 εκ. ευρώ και τη διαβούλευση των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών φορέων (ΣΕΚ- ΠΕΚ- Συντονιστικό Α.Μ.Θ.), όπως εξάλλου είχατε δεσµευτεί μαζί τους, για να ακούσετε και τις θέσεις μας, όσον αφορά τα κριτήρια και το χρόνο που θα δοθεί η όποια στήριξη.

Όσον αφορά τις τιµές πώλησης του αιγοπρόβειου γάλακτος για την ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ 2022-2023, μετά από συναντήσεις, διαβουλεύσεις – ηµερίδες που έχουµε κάνει τους τελευταίους δύο μήνες και με την συµµετοχή πρωτοβάθµιων Συνεταιρισµών – Συλλόγων και κτηνοτρόφων, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ζητάµε τιµές 1,80 € για το πρόβειο και το 80% αυτής της τιµής για το γίδινο, ως κατώτερη τιµή.”