Σεμινάριο ΣΕΒ για τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις

Πρακτικά παραδείγματα και μελέτες περιπτώσεων για πετυχημένες διαπραγματεύσεις στο διεθνές εμπόριο παρουσίασαν υψηλόβαθμα στελέχη από εταιρίες μέλη του ΣΕΒ στο εργαστήριο για τις «Διεθνείς Εμπορικές Διαπραγματεύσεις» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος.

Όπως τονίστηκε, οι διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις, αποτελούν στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης πολλών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας που οι αποστάσεις, οι ανατροπές στο διεθνές εμπόριο, η εστίαση σε περιφερειακές αγορές, το νέο πελατολόγιο, οι νέες ευκαιρίες δημιουργούν νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας στην έναρξη του εργαστηρίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης σημείωσε: «Οι ανατροπές στο διεθνές εμπόριο δημιουργούν ευκαιρίες σε νέες αγορές. Η διαπραγματευτική ικανότητα της επιχείρησης να καθορίσει νέες συνεργασίες, με διαφορετικές συνθήκες διανομής, σε διαφορετικό ρυθμιστικό περιβάλλον και με διαφορετικούς εμπορικούς κινδύνους είναι τεχνική αλλά και τέχνη. Το δίλλημα της διαπραγμάτευσης δεν πρέπει να είναι πόσο καλή ή πόσο κακή είναι η συμφωνία. Όλες οι συμφωνίες είναι προϊόν παραχωρήσεων. Το δίλλημα πρέπει να είναι αν το κόστος της μη συμφωνίας είναι αποδεκτό από την επιχείρηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ