Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του κρασιού για την Καλιφόρνια

Μεταξύ της ξηρασίας, της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού, και της εποχής συγκομιδής, οι Αμερικανοί μπορούν να διαλέξουν και να δοκιμάσουν μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο που δημιουργήθηκαν σε μικρούς και μεγάλους αμπελώνες στην πλούσια γη της Καλιφόρνιας.

Ο Σεπτέμβριος είναι λοιπόν ο μήνας που η Πολιτεία γιορτάζει πάνω από 250 χρόνια στην ιστορία του κρασιού και τιμά τους ανθρώπους που κάνουν τα κρασιά της Καλιφόρνιας τόσο δημοφιλή.

Με σχεδόν 5.000 οινοποιεία στην πολιτεία, η Καλιφόρνια είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο και η πηγή για πάνω από το 80% της συνολικής παραγωγής κρασιού της χώρας. Τα κρασιά έχουν κερδίσει τον σεβασμό του κόσμου, καθώς και πολλά βραβεία και κορυφαία βραβεία στους πιο διάσημους διαγωνισμούς κρασιού.

EPA/JOHN G. MABANGLO
 

Αλλά η επίτευξη αυτού του επιπέδου επιτυχίας δεν ήταν εύκολη. Η Βιομηχανία Οίνου της Καλιφόρνιας είχε τα πάνω και τα κάτω της. Όλα ξεκίνησαν με την ισπανική εισβολή στην Καλιφόρνια και τις πρώτες αποστολές τους κατά μήκος της ακτής. Ο Junipero Serra φύτεψε τα πρώτα σταφύλια στην πολιτεία στην αποστολή που ίδρυσε στο Σαν Ντιέγκο. Τελικά, οι Ισπανοί καθιέρωσαν 21 αποστολές κατά μήκος της ακτής και ο Serra έφερε σε όλους τους αμπέλια και τις δυνατότητες οινοποίησης. Το 1830, ένας Γάλλος μετανάστης από το Μπορντό έφτιαξε το πρώτο εμπορικό οινοποιείο στο Λος Άντζελες, ακολουθούμενο από μια γερμανική ομάδα που καλλιεργούσε σε ξηρά που είναι τώρα η Disneyland.

FACEBOOK.COM/CALIFORNIAWINES
 

Από αυτές τις ταπεινές απαρχές, η βιομηχανία του κρασιού αναπτύχθηκε, αλλά το Temperance Movement (κίνημα για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ) και μια καταστροφική ασθένεια του αμπελιού την επιβράδυναν. Στη συνέχεια, το 1919, η Ποτοαπαγόρευση ανέκοψε την πορεία.

Η ποτοαπαγόρευση έληξε το 1933, αλλά η βιομηχανία κρασιού αργούσε να ανακάμψει. Μετά τον πόλεμο της Κορέας, άρχισε να επεκτείνεται και τελικά έγινε αποδεκτό σε όλο τον κόσμο το 1976, όταν τόσο τα κόκκινα όσο και τα άσπρα κρασιά της Καλιφόρνια νίκησαν τα γαλλικά και όλα τα άλλα κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού με κύρος στο Παρίσι. Η Καλιφόρνια έγινε έκτοτε παγκόσμιος ηγέτης στο κρασί.

FACEBOOK.COM/CALIFORNIAWINES

Φωτογραφία από καλλιέργειες στη Νάπα.

Ενώ ξεκίνησε ως εκδήλωση στην Καλιφόρνια, ο μήνας του κρασιού εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές αμπελουργίας σε όλη τη χώρα. Οι καλλιεργητές σταφυλιών του Τέξας διοργανώνουν ένα τεράστιο ετήσιο φεστιβάλ. Γνωστό ως Grapefest, είναι ένα φεστιβάλ συγκομιδής και κρασιού που περιλαμβάνει πατήματα σταφυλιών, γευσιγνωσία , ζωντανή μουσική και διαγωνισμό κρασιού.

Στην Καλιφόρνια, τα οινοποιεία από τη Νάπα στο Σαν Ντιέγκο γιορτάζουν τη συγκομιδή με ειδικές περιηγήσεις κρασιού, γευσιγνωσίες, συναυλίες και πολλά άλλα. Γίνονται περισσότερες από 100 εκδηλώσεις, όλες για τον εορτασμό ενός αγροτικού προϊόντος της Καλιφόρνιας που απολαμβάνει σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: naftemporiki.gr