Σερβία: Μπλόκα διαμαρτυρίας από τους αγρότες, που απαιτούν μεγαλύτερες επιδοτήσεις και φθηνότερα καύσιμα

Ζητούνται κίνητρα σε βοοτροφία και γαλακτοκτοπαραγωγή

Ταραχώδης παραμένει η κατάσταση στη Σερβία, εκεί όπου η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση οδήγησε πριν από μερικές εβδομάδες σε απόφαση προκήρυξης πρόωρων εκλογών, για τις 17 Δεκεμβρίου. Σε μια εξέλιξη των τελευταίων ημερών, εκατοντάδες αγρότες απέκλεισαν τους δρόμους κατά μήκος της μεγαλύτερης αγροτικής περιοχής της Σερβίας, Βοϊβοντίνα, απαιτώντας περισσότερες επιδοτήσεις και τερματισμό των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Οι αγρότες, που υποστηρίζονται από κόμματα της αντιπολίτευσης και κινήματα στη Βοϊβοντίνα, ζητούν από την απερχόμενη κυβέρνηση της Άνα Μπρνάμπιτς να αυξήσει τις κρατικές επιδοτήσεις στα 300 ευρώ ανά εκτάριο, από περίπου 77 που είναι σήμερα. Διεκδικούν, επίσης, κρατικά επιδοτούμενα δάνεια από το 2024, κίνητρα για τη βοοτροφία και τη γαλακτοκομική παραγωγή, πετρέλαιο κίνησης χωρίς ειδικό φόρο κατανάλωσης και ρύθμιση της αγοράς εμπορευμάτων, μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα, η υπουργός Γεωργίας της χώρας, Γελένα Τανάσκοβιτς, είχε δηλώσει ότι οι συνολικές γεωργικές επιδοτήσεις στον προϋπολογισμό του 2024 ανήλθαν σε 855 εκατομμύρια ευρώ, ζητώντας από τους αγρότες να προτείνουν πώς να διανεμηθούν τα κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2022, ο αγροτικός τομέας αντιπροσώπευε περισσότερο από το 6,7% της οικονομίας της Σερβίας και πάνω από το 21% των εξαγωγών.