Αυτό το άρθρο είναι 13 μηνών

Σφάζουν παραγωγικά αμνοερίφια και κλείνουν μονάδες

27/07/2023
2' διάβασμα
sfazoun-paragogika-amnoerifia-kai-kleinoun-monades-298004

Η εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας βαίνει αυξανόμενη και τον Σεπτέμβρη οι κτηνοτρόφοι στην περιφέρεια εκτιμούν ότι θα γίνει το μεγάλο μπαμ. Την προηγούμενη εβδομάδα, από την Ξάνθη και την Καβάλα πουλήθηκαν 1.700 παραγωγικά πρόβατα. Τώρα πωλούνται 10 παραγωγικά κοπάδια στην Ξάνθη και δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος. Τα ζώα αγοράζονται από εμπόρους και κατευθύνονται στο σφαγείο, ακόμη και έγκυα.

«Έρχεται ο έμπορος από την Κόρινθο και φορτώνει ζώα παραγωγικά που αγοράσαμε προς 300 με 350 ευρώ και τα πουλάμε με 70 και 80», περιγράφει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, Δημήτρης Ψεμματάς. «Τα ζώα είναι κατάλληλα να βγάλουν γάλα, αλλά δυστυχώς οι εταιρείες δεν μας προσέχουν, μας πιέζουν με τις λιποπρωτεΐνες, με τις τιμές και τις πληρωμές και δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε». Η ανώτερη τιμή για πρόβειο είναι 1,55 ευρώ το κιλό και για αγελαδινό 46 λεπτά. Στο βιολογικό, η τιμή είναι ανεβασμένη 6-7 λεπτά.

Οι νέοι που εγκαταλείπουν την κτηνοτροφία δουλεύουν εργάτες, αλλά όσοι είναι άνω των 45-50 ετών δεν βρίσκουν δουλειά σε εργοστάσια. «Δίνουν τα κοπάδια τους και δεν κοιτούν πίσω. Αναζητούν μια δουλειά, αρκεί να μη χρεώνονται». Σημειώνει ότι αγοράζουν ζωοτροφές με 6% ΦΠΑ και πουλάνε γάλα με 13%. «Μια μεσαία μονάδα με παραγωγή 10 με 12 τόνους μηνιαίως πληρώνει κάθε τρίμηνο 4.500-5.000 ευρώ. Οι λογιστές μας παροτρύνουν να κάνουμε αγορές αλλά δεν περισσεύουν χρήματα για να καλύψουμε τον ΦΠΑ», εξηγεί. Η καταστροφή της κτηνοτροφίας ξεκίνησε από το υψηλό ενεργειακό κόστος και τον τριπλασιασμό των λογαριασμών ρεύματος.

Τέλος, θέτει το ερώτημα ποιος κερδοσκοπεί, όταν από 45 λεπτά/κιλό το γάλα φτάνει 1,90 ευρώ στον καταναλωτή και η φέτα πωλείται 13-15 ευρώ με τιμή παραγωγού 1,5 ευρώ και για να παραχθεί ένα κιλό φέτα χρειάζονται τρία κιλά γάλα. «Τον Σεπτέμβριο τα ζώα δεν θα έχουν γάλα και θα πουληθούν σωρηδόν κοπάδια», καταλήγει.