Σφιχτές οι ξένες αγορές πλέον για το ακτινίδιο

Ζορίζονται να καλύψουν τις αυξημένες τιμές παραγωγού οι διακινητές

Με ικανοποιητικές εξαγωγικές ροές και αυξημένες σε σχέση με πέρυσι τιμές παραγωγού συνεχίζει να εξελίσσεται η εμπορική σεζόν στο ακτινίδιο, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες αρχίζει να διαφαίνεται μια κόπωση σε ορισμένες αγορές του εξωτερικού, η οποία αντανακλάται στις χαμηλότερες τιμές που ακούνε οι Έλληνες εξαγωγείς.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Incofruit-Hellas, Γιώργο Πολυχρονάκη, από την αρχή της περιόδου μέχρι σήμερα το πρόσημο παραμένει θετικό, δεδομένου ότι οι εξαγωγικοί ρυθμοί είναι καλοί και η τιμή πώλησης ανά μονάδα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (που ωστόσο αφορούν μέχρι και τον Οκτώβριο), είναι 13% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

«Αγοράσαμε ακριβά, πουλάμε φθηνότερα»

Με τη συγκομιδή να έχει πλέον ολοκληρωθεί, οι φετινοί όγκοι υπολογίζονται στους 270.000-300.000 τόνους, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής (ΕΔΟΑ) και επικεφαλής της Κολιός ΑΒΕΕ, Χρήστος Κολιός, καθώς τα νέα φυτά αντιστάθμισαν τις μειώσεις που παρατηρήθηκαν σε παλαιότερα κτήματα, λόγω των καιρικών συνθηκών, φέρνοντας τις ποσότητες στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει, η εικόνα της ποιότητας φέτος δεν είναι το ίδιο καλή «διότι, με τις υψηλές τιμές που ζητούσαν οι παραγωγοί και το γνωστό πρόβλημα των εργατών γης, πήγε πιο πίσω η συγκομιδή». Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με κάποιες βροχοπτώσεις, είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν κοπές με αυξημένα σάκχαρα, κάτι που περιορίζει τη διατηρησιμότητα στα ψυγεία και επηρεάζει αρνητικά τους όρους διάθεσης του ακτινιδίου.

«Όταν βλέπει ο κάθε διακινητής τον κίνδυνο, προσπαθεί να ρίξει στην αγορά προϊόν σε οποιαδήποτε τιμή μπορεί», σημειώνει. Γι’ αυτό και, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι τιμές που δίνονται προς το παρόν στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλές και δεν ανταποκρίνονται σε αυτές με τις οποίες αγοράστηκε το προϊόν από τους παραγωγούς».

«Πληρώθηκαν ακτινίδια από 80 έως και 90 λεπτά, ενώ κάποια αγοράστηκαν και με 1 ευρώ ή και παραπάνω. Δεν γίνεται αυτήν τη στιγμή να αντeπεξέλθει η κατανάλωση σε τέτοιες τιμές», υπογραμμίζει, «ειδικά όταν υπάρχουν αυξήσεις στα υλικά συσκευασίας, στα μεταφορικά και στην ενέργεια. Αγοράσαμε ακριβά και πουλάμε φθηνότερα, περίπου 30-40 λεπτά κάτω από τα επίπεδα τα οποία θα μας επέτρεπαν να καλύψουμε τα αυξημένα κόστη», προσθέτει.

«Πονάνε» τα μεταφορικά κόστη

«Οι τιμές στον παραγωγό κινήθηκαν γύρω στα 85 λεπτά κατά μέσο όρο, δηλαδή περίπου 10-15 λεπτά πάνω από πέρυσι. Όμως, αυτήν τη διαφορά δεν μπορούμε ακόμα να την εισπράξουμε από την αγορά», δηλώνει από την πλευρά του ο γεν. διευθυντής της Ένωσης Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης, διατυπώνοντας παράλληλα την ευχή η εικόνα να αλλάξει προς το καλύτερο από τα Χριστούγεννα και μετά.

Κατά τον ίδιο, η εμπορία δείχνει αυτό το διάστημα υποτονική, κάτι που παρατηρείται βέβαια σε όλα τα φρούτα. «Τοποθετούμε τη μείωση της ζήτησης στο 15%-20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα άλλων χρονιών», επισημαίνει, κάτι που είναι πιο έντονο στις εξαγωγές σε υπερπόντιους προορισμούς όπου, λόγω και των διαταραχών στις μεταφορές, τα κόστη έχουν διπλασιαστεί.

Ο κ. Κολιός, πέρα από τα προβλήματα που σχετίζονται με τα κοντέινερ και τα μεταφορικά έξοδα, στέκεται και στο γεγονός ότι η συγκομιδή στη Χιλή τελείωσε πριν από δέκα μέρες περίπου, ενώ ακολουθούν στα τέλη Δεκεμβρίου τα Ζespri. Έντονη ανησυχία και καθυστερήσεις προκάλεσε και η απεργία της ΠΝΟ, η οποία ωστόσο έληξε εντός της εβδομάδας, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στα φορτία να «προλάβουν» την εορταστική περίοδο, αλλά και την κινεζική Πρωτοχρονιά.

Με βάση τα στοιχεία του Incofruit-Hellas, έως τις 10 Δεκεμβρίου είχαν εξαχθεί 73.297 τόνοι ελληνικών ακτινιδίων, ποσότητες αυξημένες 5% σε σχέση με πέρυσι, από τις οποίες όμως ένα 45% κατευθύνθηκε στην Ιταλία. Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, δεδομένου ότι η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί, οι εξαγωγές από εδώ και στο εξής θα αφορούν αμιγώς τυποποιημένο προϊόν, με προστιθέμενη αξία για τη χώρα.