Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για το κόστος παραγωγής

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση στη βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τις αυξήσεις «φωτιά» που  έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής και κατά τους τελευταίους μήνες το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη απαρίθμησε τέσσερα μέτρα που έλαβε το ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως υποστήριξε, κανένα από αυτά τα μέτρα δεν στηρίχθηκε από το κόμμα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας το μάλιστα ότι κάνει στείρα αντιπολίτευση και δεν προτείνει λύσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στην εκρηκτική αύξηση του κόστος παραγωγής σε ζωοτροφές, λιπάσματα και ενέργεια, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε να φέρει αποτελεσματικά μέτρα για την ακρίβεια που πλήττει τους αγρότες.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι στις τάξεις των αγροτών και των συνεταιρισμών επικρατεί αναβρασμός για την κατάσταση με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, που έχει ξεφύγει τους τελευταίους μήνες. Η πρόσφατη ανακοίνωση των ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ για αναστολή καταβολής των ΥΚΩ για τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο στα τιμολόγια μέσης τάσης που αφήνουν εκτός μεγάλη μερίδα αγροτών δεν φαίνεται να εξομάλυνε το διαμορφωθέν κλίμα, αντίθετα πυροδότησε περαιτέρω αντιδράσεις.

Ακολουθούν η επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση του υπουργού Σπ. Λιβανού, σε σχετικές ανακοινώσεις:

Στ. Αραχωβίτης: «Περιμέναμε να ακούσουμε κάτι καινούργιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας»

«Περίτρανη επιβεβαίωση ότι τα ζητήματα που θέσαμε με την Επίκαιρη Ερώτησή μας προς τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων κυριαρχούν, είναι το γεγονός ότι αυτές τις μέρες συγκαλείται το Συμβούλιο Υπουργών ακριβώς για το θέμα της επισιτιστικής κρίσης.
Δυστυχώς όμως σήμερα, στη Βουλή, αποδείχθηκε, για μια ακόμη φορά, ότι η μόνη μέθοδος που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι η φυγή από την πραγματικότητα και η αντιπολίτευση προς την αντιπολίτευση.

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για την ακρίβεια στην πρωτογενή παραγωγή, η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ παρουσιάστηκε πλήρως ικανοποιημένη με τα μέτρα-κοροϊδία για τους αγρότες. Ενώ ο αγροτικός κόσμος περίμενε ν’ ακούσει σήμερα τον Υπουργό να ανακοινώνει κάποια σοβαρά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, απογοητεύτηκε πλήρως.
Φτάνει το τέλος του 2021 και οι τιμές στην ενέργεια, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές αλλά και στα άλλα αγροεφόδια ακολουθούν πλέον ξέφρενους ρυθμούς. Η ρήτρα αναπροσαρμογής ανεβάζει το τιμολόγιο του αγροτικού ρεύματος κατά 150%. και η χώρα μας αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια στην τιμή της κιλοβατώρας. Οι ζωοτροφές βλέπουν αύξηση κατά 70%., ενώ σύμφωνα με το Βluemberg, η αμμωνία ήταν στα 210 δολάρια/τόνο στις αρχές του έτους και έχει φτάσει πάνω από 900 δολάρια/τόνο αυτή τη στιγμή.

“Τα μέτρα που μας παρουσιάσατε δεν φτάνουν στον κόσμο και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Για παράδειγμα, ψηφίσατε την προηγούμενη εβδομάδα αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτό αφορά μόλις το 5% του συνολικού τιμολογίου των αγροτών και μιλάτε για αναστολή! Δηλαδή, αναστέλλετε το 5% του τιμολογίου για μερικούς μήνες κι αυτό το θεωρείτε στήριξη;” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Οι γεωργοί, οι αλιείς και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται εντελώς απροστάτευτοι, στο έλεος της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, αλλά για την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ η μόνη έννοια είναι να μας εγκαλούν γιατί δεν υποστηρίξαμε τα μέτρα-ντροπή που πήραν.
Κλείνοντας, ο βουλευτής τόνισε: “Αν σας πειράζει η σκληρή αντιπολίτευση με προτάσεις, θέσεις kai κριτική, αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Εδώ δεν είμαστε για να γίνουμε αρεστοί , αλλά για να μεταφέρουμε τις αγωνίες του κόσμου. Πείτε λοιπόν εσείς στον κόσμο ότι η κρίση είναι εισαγόμενη και που θα πάει; θα περάσει”.

Σπ. Λιβανός: «Αποζημιώσεις άμεσα και όχι σε τρία χρόνια, όπως γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ» 

«Τη διαβεβαίωση ότι οι αποζημιώσεις από τις πρόσφατες καταστροφές στη Δυτική Ελλάδα θα δοθούν στο συντομότερο χρονικό διάστημα, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρου Αραχωβίτη.

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι μόλις δοθεί η δυνατότητα οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θα κάνουν επιτόπιους ελέγχους και οι αποζημιώσεις θα δοθούν άμεσα και όχι σε τρία χρόνια όπως γινόταν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Αραχωβίτη ότι η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει την κοινωνία στην αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων κρίσεων ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι οι κρίσεις είναι εισαγόμενες και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει απλώσει ένα δίχτυ 40 δις για να προστατεύσει τους συμπολίτες μας και την κοινωνία. Και πρόσθεσε: “Ξέρετε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν από τις πρώτες που πήρε μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση. Επίσης γνωρίζετε ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν το σταυρό τους, που στο τιμόνι της χώρας δεν είναι το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης”.

Ο κ. Λιβανός θύμισε στον κ. Αραχωβίτη μια σειρά μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση στη Βουκλή αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να τα ψηφίσει:

  • “Θεωρείτε λίγο το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο; Δεν το ψηφίσατε.
  • Από 1 Οκτωβρίου 2021 ισχύει το μειωμένο από 13% σε 6% ΦΠΑ  στις ζωοτροφές. Και πάλι δεν το ψηφίσατε.

Για το ρεύμα:

  • Προβλέψαμε σημαντικές ελαφρύνσεις για τους χρήστες χαμηλής τάσης, από τις οποίες επωφελούνται και οι αγρότες. Ξεκίνησαν το μήνα Σεπτέμβριο και ενδεικτικά αναφέρω ότι τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, οι ελαφρύνσεις φθάνουν τα 130 με 150€ ανά Μεγαβατώρα. Ούτε αυτό το ψηφίσατε.
  • Για τη μέση τάση και συγκεκριμένα για τις αγροτικές επιχειρήσεις, προβλέψαμε την αναστολή από 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, με δυνατότητα παράτασης, της καταβολής χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Και αυτό δεν το ψηφίσατε.
  • Επίσης, από 5/8/2021 η ΔΕΗ παρέχει έκπτωση ενέργειας που ανέρχεται σε 50% στα αγροτικά τιμολόγια. Ούτε αυτό το ψηφίσατε. Καταθέτω στα πρακτικά και σχετικά έγγραφα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της ΔΕΗ.
  • Αυξήσαμε τον Ιούνιο τα kw στο αγροτικό φωτοβολταϊκό και φροντίσαμε να αποτελούν αγροτική εκμετάλλευση οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως 500kw από μόλις 100 kw, που ήταν. Έτσι αυξάνουμε το αγροτικό εισόδημα, αλλά μειώνουμε και το κόστος παραγωγής και. Και αυτό δεν το ψηφίσατε”.

Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας: 

“Μετά τα παραπάνω έρχεστε σήμερα και μας εγκαλείτε ότι έχουμε λάβει λίγα και ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση του εισαγόμενου προβλήματος που έχει προκύψει.

Είστε απλά ένα κόμμα της στείρας άρνησης χωρίς ουσιαστικές προτάσεις.

Εκμεταλλεύεστε τις κρίσεις που ταλαιπωρούν τους παραγωγούς μας, ώστε να αποκομίσετε πρόσκαιρο κομματικό όφελος.

Ελπίζω να αναγνωρίσετε το λάθος σας και έστω την τελευταία στιγμή να πείτε ότι στηρίζετε αυτά τα μέτρα και προτείνετε κι άλλα τόσα”».