Σύκο: Θετικά τα μηνύματα από τη φετινή καλλιέργεια

-Διαφήμιση-

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η καλλιεργητική περίοδος για τα σύκα και οι παραγωγοί αισιοδοξούν ότι –καιρού επιτρέποντος– θα φτάσουν σε μια καλή συγκομιδή.

Στην Εύβοια, όπου από τον Ιούνιο θα αρχίσει η επικονίαση των καρπών με την τοποθέτηση του άγριου σύκου, τα δέντρα είναι στο στάδιο της ανάπτυξης των φύλλων. «Η εικόνα για την ώρα είναι καλή, αλλά όσο ιδανικός και αν είναι ο χειμώνας που προηγήθηκε, δεν παύει ο Αύγουστος να είναι ο καθοριστικός μήνας. Για παράδειγμα, πέρσι είχαμε 80% ζημιά, γιατί κάθε δεύτερη μέρα είχαμε βροχή, oπότε μέχρι την τελευταία στιγμή δεν μπορεί κανείς να πει πολλά. Προς το παρόν, είμαστε στο στάδιο κατά το οποίο τα δέντρα είναι ακόμα ασφαλή και, ακόμη κι αν βρέξει, έχουν το περιθώριο να στεγνώσουν», περιγράφει ο Γιώργος Μπαϊρακτάρης από τον Συνεταιρισμό Ταξιάρχης στην Ιστιαία.

Το τελευταίο πενθήμερο του Μαΐου θα ξέρουν οι παραγωγοί εάν έχει εκδηλωθεί πρόβλημα με τη μύγα της Μεσογείου, με τις δολωματικές παγίδες. Όπως εξηγεί ο κ. Μπαϊρακτάρης, «ο ψεκασμός είναι το τελευταίο μέσο στο οποίο καταφεύγουμε, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε εξόντωση και των ωφέλιμων εντόμων. Πρώτα τοποθετούμε δολωματικά τις παγίδες, μία-δύο σε κάθε κτήμα, και ανάλογα με τον πληθυσμό που συγκεντρώνεται κρίνουμε εάν πρέπει να κάνουμε ψεκασμό».

«Είμαστε στη φάση του καθαρισμού των χωραφιών και της προετοιμασίας για την έναρξη της επικονίασης. Τα δέντρα είναι πολύ δυνατά μετά τις βροχές που προηγήθηκαν, δεν είχαμε μέχρι τώρα προβλήματα από προσβολές ή άλλες απειλές για τη συκιά. Τους επόμενους μήνες, ωστόσο, θα έχουμε εικόνα για τη μύγα της Μεσογείου, για την οποία δεν έχουμε μεγάλο οπλοστάσιο, καθώς απαγορεύονται τα ισχυρά φάρμακα στη συκιά», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο συκοπαραγωγός που διατηρεί καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αποξηραμένου σύκου στην Καστανιώτισσα Εύβοιας.

Με άριστες ενδείξεις εξελίσσεται η καλλιεργητική περίοδος μέχρι στιγμής, με καιρικές συνθήκες ιδανικές για την καλλιέργεια του σύκου, σύμφωνα με τον Νίκο Τράκα, μέλος του εποπτικού συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΣΥΚΙΚΗ. Τα δέντρα είναι στο στάδιο της αναπαραγωγής και της ανάπτυξης των φύλλων, ενώ από τις 5 Ιουνίου και μετά θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σύκα. Για τον συνεταιρισμό και φέτος συνεχίστηκε η επέκταση των συκεώνων με καινούργια δέντρα που μπαίνουν στην παραγωγή.

Οψίμισε ο παρατεταμένος χειμώνας το νωπό του Μαρκόπουλου

Στην περιοχή του Μαρκόπουλου, που καλλιεργεί σύκο για νωπή κατανάλωση, φέτος περιμένουν πιο όψιμη χρονιά, κατά 15 ημέρες και στα πρώιμα και στα όψιμα χωράφια, λόγω του παρατεταμένου χειμώνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκόπουλου, Αλέξανδρο Κολιαβασίλη, και εκεί η εικόνα της καλλιέργειας είναι ενθαρρυντική και οι παραγωγοί περιμένουν, εκτός απροόπτου, τα πρώτα σύκα γύρω στις 25 Ιουλίου.

Φέτος, μάλιστα, όπως ο ίδιος συμπλήρωσε, είναι μια καλή χρονιά, δεδομένου ότι η άνοιξη δεν είχε πολλή υγρασία, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα fusarium.

-Διαφήμιση-