Με το σήμα Regional Innovation Valley η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η καινοτομία ψηλά στην ατζέντα των πρωτοβουλιών της
07/07/2024
2' διάβασμα
me-to-sima-regional-innovation-valley-i-perifereia-dytikis-elladas-325428

Στη λίστα των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το σήμα «Regional Innovation Valley» συγκαταλέγεται πλέον η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η απονομή του βραβείου έγινε μετά από ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ.

Mε βάση το Πρόγραμμα Εργασίας για τα Ευρωπαϊκά Οικοσυστήματα Καινοτομίας (σ.σ. European Innovation Ecosystems Work Programme) και, σύμφωνα με την αξιολόγηση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που εξέτασαν την αίτηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει σαφής δέσμευση για ενίσχυση του συντονισμού και της κατεύθυνσης των επενδύσεων και των πολιτικών έρευνας και καινοτομίας προς την επίτευξη των προτεραιοτήτων της ΕΕ.

Επιπλέον, αναγνωρίστηκε η συμμετοχή σε διαπεριφερειακές συνεργασίες καινοτομίας με κοινές ή συμπληρωματικές έξυπνες εξειδικεύσεις, όπως επίσης και συνεχείς ενέργειες ενίσχυσης του περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Στο πλαίσιο της ανάδειξής της σε Regional Innovation Valley (RIV), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες στις οποίες έχει απονεμηθεί το βραβείο RIV, ώστε από κοινού να ενισχύσουν περαιτέρω τα περιφερειακά τους οικοσυστήματα καινοτομίας και να κάνουν βήματα για τη γεφύρωση του χάσματος καινοτομίας στην Ευρώπη, βελτιώνοντας τις συνολικές τους επιδόσεις.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της περιφέρειας, το νέο καθεστώς που προδιαγράφει το Βραβείο RIV θα διευκολύνει περαιτέρω τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση εμβληματικών έργων καινοτομίας της περιφέρειας που θα είναι σε άμεση συνάφεια με τους Στρατηγικούς Στόχους της νέας Προγραμματικής Περιόδου (Στρατηγικός Σχεδιασμός 2025-2028) όπως χαράσσεται αυτήν τη στιγμή και θα δημοσιευθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Να σημειωθεί ότι το βραβείο απονεμήθηκε επίσης στην Κεντρική Μακεδονία, την Κρήτη και τη Θεσσαλία.