Σημαντικές ειδήσεις και απόφαση για συγκρότηση φόρουμ του ελαιοκομικού τομέα κατά την απονομή των ΟLIVE TROPHIES 2022

Με την απονομή των βραβείων στους διακριθέντες των δύο Διαγωνισμών «OLIVE OIL TROPHY»  και «TABLE OLIVES TROPHY», με σημαντικές ειδήσεις και ενημέρωση για τον ανταγωνισμό, την καινοτομία και την εξωστρέφεια στον ελαιοκομικό τομέα και την απόφαση για την συγκρότηση φόρουμ του ελαιοκομικού τομέα, ολοκληρώθηκαν τα OLIVE TROPHIES 2022, αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΔΕΘ – HELEXPO με την Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 3 Απριλίου, στο πλαίσιο της 30ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών DETROP BOUTIQUE.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, οι Aντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου Στάθης Αναστασόπουλος, Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Βασίλης Δελησταμάτης, Θεσσαλίας Απόστολος Μπίλης και Βορείου Αιγαίου Πανάγος Κουφέλος, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κεν. Μακεδονίας Κώστας Κιλτίδης,  εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματίες του ελαιοκομικού τομέα.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης συνεχάρη τη διοίκηση της ΔΕΘ και της ΦΙΛΑΙΟΣ για την πρωτοβουλία και επεσήμανε ότι με εξωστρέφεια θα κατακτηθούν οι διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα όπου η χώρα μας διαθέτει σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO Αναστάσιος Τζήκας ανακοίνωση τη μεταξέλιξη των OLIVE TROPHIES σε Ολυμπιάδα δράσεων, προκειμένου τα ελαιοκομικά προϊόντα να αναδειχθούν παγκοσμίως και να οδηγήσουμε τα εθνικά μας προϊόντα στον τελικό προορισμό τους, που είναι το τραπέζι του καταναλωτή σε όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ Γρηγόρης Αντωνιάδης επεσήμανε ότι η κοινή πρωτοβουλία και άψογη συνεργασία με την ΔΕΘ – HELEXPO και το φιλόδοξο ξεκίνημα με την άμεση μετεξέλιξη των OLIVE TROPHIES σε Ολυμπιάδα, θα οδηγήσουν στην διεθνοποίηση και την πολυπόθητη εξωστρέφεια των ελαιοκομικών προϊόντων.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, επεσήμανε ότι το ελαιόλαδο και η επιτραπέζια ελιά αναζητούν το όχημα που θα τα οδηγήσει στην ανάπτυξη και η πρωτοβουλία ΔΕΘ – HELEXPO και ΦΙΛΑΙΟΣ αποτελεί το όχημα αυτό, παράλληλα με τη στήριξη από την Πολιτεία, τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Ανταγωνισμός, καινοτομία και Εξωστρέφεια στον Ελαιοκομικό Τομέα» ήταν το θέμα του πρώτου μέρους της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι εισηγητές του ελαιοκομικού τομέα.

«Η ανταγωνιστικότητα του ελαιοκομικού τομέα είναι πλέον συνυφασμένη με την πιεστική ανάγκη να τον μεταρρυθμίσουμε», επεσήμανε ο πρώτος ομιλητής, Πρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ Γρ. Αντωνιάδης. «Το νέο ζητούμενο» τόνισε, «είναι οικονομίες κλίμακος στο κλάδο, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, αλλά και πάταξη του παρεμπορίου, προσέλκυση υψηλού επιπέδου και δεξιοτήτων στελεχών, προσέλκυση ξένων επενδύσεων και υλοποίηση προγραμμάτων προώθησης με διάρκεια και στόχευση» 

Στις έννοιες της αειφορίας και της βιωσιμότητας, καθώς επίσης και στην παγκόσμια τάση για ζήτηση και παραγωγή προϊόντων που πιστοποιημένα ακολουθούν κανόνες αειφορίας, αναφέρθηκε ο κος Άγγελος Μοχλούλης, Managing Partner & Founder KYBEA – Κέντρου Υπηρεσιών Βιώσιμης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης. Επεσήμανε επίσης ιδιαίτερα την επιρροή που θα έχουν οι σύγχρονες αυτές τάσεις στο χώρο της ελιάς και του ελαιολάδου και στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ώστε ο κλάδος να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες αυτές.

Στον κίνδυνο της διαρκώς μειούμενης ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, Καθηγητής Δενδροκομίας του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την 4ετία 2018-2022 η μείωση των ελαιώνων θα αγγίξει το 5,31%, ενώ την 4ετία 2012-2017 η μείωση ανήλθε στο 4,9% Μεγάλες εκτάσεις στην Ελλάδα έχουν εγκαταλειφθεί, τόνισε ο κος Παπαχατζής, λόγω πολυτεμαχισμένου κλήρου, έλλειψης εργατικού δυναμικού, μεγάλου αριθμού εγκαταλελλειμένων δημοσίων γαιών, εκκλησιαστικών και μοναστηριακών κτημάτων και γαιών συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση. Ως μία εκ των ενδεδειγμένων λύσεων ο κος Παπαχατζής πρότεινε τα επενδυτικά funds, τα οποία επενδύουν στον αγροδιατροφικό τομέα, με την μέθοδο της Επίμορτης Αγροληψίας. Αντίστοιχη κίνηση έγινε σε συνεργασία με το εργαστήριο HORTlab, Εργαστήριο Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα οποία εφαρμόζεται η γεωργία ακριβείας.

Την εγκεκριμένη από το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο μέθοδο οργανοληπτικής αξιολόγησης επιτραπέζιας ελιάς παρουσίασε ο Γεωπόνος και Panel Leader Δρ. Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης. «Η αξιολόγηση  της επιτραπέζιας ελιάς» επεσήμανε «θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της παραγωγής και στην περαιτέρω προώθηση του προϊόντος.»

Τις ευεργετικές διατροφικές ιδιότητες του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου, παρουσίασε ο  Δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης, υπεύθυνος Συντονισμού Έργου AristOil, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των πολυφαινολών. Παράλληλα, παρουσίασε τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού έργου ARISTOIL στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας  παραγωγής πολυφαινολικού ελαιόλαδου, καθώς και στην ενημέρωση των καταναλωτών για τις ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Αναφέρθηκε επίσης στην διαβούλευση που γίνεται μεταξύ των ΕυροΜεσογειακών φορέων εταίρων των προγραμμάτων Aristoil στη συγκρότηση CLUSTER διακίνησης του Health Claim ελαιόλαδου.

Ακολούθησε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Forum του ελαιοκομικού τομέα. Στην συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Κώστας Κιλτίδης, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πρώην Υπουργός ΑΑΤ., Δρ. Στάθης Αναστασόπουλος, Χημικός, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα, Περιφέρειας Πελοποννήσου, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης, Ειδικός Συνεργάτης ΔΕΘ -HELEXPO και Γιώργος Οικονόμου, Οικονομολόγος, Εκτελεστικός Διευθυντής και Μέλος ΔΣ της ΦΙΛΑΙΟΣ. Τη συζήτηση συντόνισε ο κος Γιάννης Σάρρος, Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ύπαιθρος Χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της καινοτομίας και της εξωστρέφειας του ελαιοκομικού τομέα και εκφράστηκε η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός forum στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μεταξύ των οποίων οι διεπαγγελματικές οργανώσεις ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, οι αγροδιατροφικές συμπράξεις των Περιφερειών, οι ελαιοκομικοί Δήμοι, οι ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί, τα τοπικά επιμελητήρια, κλπ. Οι δράσεις του Forum, αναφέρθηκε, θα εστιάσουν στη δυναμική εξωστρέφειας, μέσα από την προώθηση και προβολή προϊόντων της ελιάς. Οι εισηγητές επεσήμαναν, παράλληλα, τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες του τομέα, τόνισαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της ελιάς, όπως επίσης και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει συνολικά ο τομέας. Επεσήμαναν επίσης την ανάγκη δημιουργίας μιας σύγχρονης δομής, με τη λογική των συνεργειών, σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται και έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή, το οικονομικό  και διεθνές περιβάλλον, έτσι όπως αυτό μεταβάλλεται.

 Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Απονομή των Βραβείων στους διακριθέντες των δύο Διαγωνισμών. Ακολουθεί ο κατάλογος των βραβευθέντων:

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ

 

ΒΡΑΒΕΙΟ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΧΡΥΣΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤ. ΕΠΙΧ. ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΑΙΑ

ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΑΙΑ

ΑΡΓΥΡΟ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΛΙΑΣ ΙΜΕΡΩΝ

Ελαιόλαδο Ιμέρων

ΧΑΛΚΙΝΟ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

One & Olive Premium

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΛΑΜΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε.

OLEUS PREMIUM

ΕΠΑΙΝΟΣ

NATURE BLESSED PC

NATURE BLESSED PC

ΕΠΑΙΝΟΣ

Jordan Olivenöl GmbH

Jordan Olivenöl – nativ extra

ΕΠΑΙΝΟΣ

Δραγώνας ΑΦΟΙ Α.Ε.

ANGEL

ΕΠΑΙΝΟΣ

ELL1A EXTRA VIRGIN OLIVE OIL

ELL1A

ΕΠΑΙΝΟΣ

MEDITERRE EUROFOOD A.E.

MEDITERRE LENA

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΑΦΟΙ ΠΑΣΣΑΛΗ Ο.Ε.

ALEXANDROS OLIVE GROVE

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.

Sapfo

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΛΑΜΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε.

OLEUS PREMIUM Early Harvest

ΕΠΑΙΝΟΣ

KARPEA S.A.

KARPEA 0.3

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝETAIΡΙΣΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ


VATIKIOTIS


ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΠΟΠ – ΠΓΕ

ΒΡΑΒΕΙΟ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΧΡΥΣΟ

MEDITERRE EUROFOOD A.E.

MEDITERRE OLYMP OLYMPIA PGI

ΑΡΓΥΡΟ

ΡΕΝΙΕΡΗΣ ΙΚΕ

RENIERIS ESTATE

ΧΑΛΚΙΝΟ

FANOURGAKIS FAMILY IKE

FANOURGAKIS FAMILY Π.Ο.Π. ΜΕΣΣΑΡΑ

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ “ΕΛΑΙΩΝΑΣ”

Vatsiko

 

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΒΙΑΣ

ΑΒΙΑ

ΕΠΑΙΝΟΣ

Μ & Θ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ

messiniako PDO Selected

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε.

ILIADA PDO KALAMATA EVOO

ΕΠΑΙΝΟΣ

JORDAN OLIVENOL GMBH

JORDAN BAMBATSA –
EXTRA WILDES OLIVENOL –
NATIV EXTRA

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΥΡΗΛΙΩΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.

O LIVE

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΡΕΝΙΕΡΗΣ ΙΚΕ

MINOS

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ

ΦΙΛΑΙΟΣ


ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΧΡΥΣΟ

PLOMARI GOLD

PLOMARI GOLD

ΑΡΓΥΡΟ

Επίκουρος Βιολογικά Προϊόντα ΕΠΕ

Epikouros

ΧΑΛΚΙΝΟ

ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

OILON Organic

ΕΠΑΙΝΟΣ

MEDITERRE EUROFOOD A.E.

MEDITERRE OMPHACIUM ORGANIC

ΕΠΑΙΝΟΣ

JORDAN OLIVENOL GMBH

JORDAN BIO OLIVENOL – NATIV EXTRA

ΕΠΑΙΝΟΣ

Bläuel Greek Organic Products

MANI organic extra virgin olive oil from Greece

ΕΠΑΙΝΟΣ

Δ. ΜΟΥΡΛΑΣ Κ’ ΣΙΑ Ε.Ε.

HYPERELEON NUTRI – ARCADIAN MOUNTAINS

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΚΡΗΜΝΙΑΝΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Olive Oil LIVA

ΕΠΑΙΝΟΣ

HELLENIC FIELDS ΕΠΕ

ena ena Organic PGI OLYMPIA

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΛΕΛΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε.

esti Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο


ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

PLATINUM

ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε.

ILIADA PDO KALAMATA OLIVES

PLATINUM

ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε.

GAEA

PLATINUM

“ΑΘΗΝΑ” ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΑΣΟΥ

ΑΘΗΝΑ

GOLD

Δραγώνας ΑΦΟΙ Α.Ε.

ANGEL

GOLD

Bläuel Greek Organic Products

MANI organic olives green & Kalamata al naturale with chili & herbs

GOLD

GAIA OLIVES  

ΕΛΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

GOLD

Α.Σ. ΑΡΧΑΙΑ ΩΛΕΝΕΙΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

KALAMATA OLIVES

SILVER

Bläuel Greek Organic Products

MANI organic olives Kalamata al naturale

BRONZE

Bläuel Greek Organic Products

MANI organic olives green & Kalamata al naturale, pitted

BRONZE

Family Farms Ι.Κ.Ε.

VELOUITINOS ΕΛΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΩΝ ΕΚΠΥΡΗΝΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ ΒΙΟ

Οι Διαγωνισμοί τελούν υπό την αιγίδα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου – ΕΔΟΕ, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς – ΔΟΕΠΕΛ και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου – ΣΕΒΙΤΕΛ.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν, μεταξύ άλλων, το OLIVE INFO CENTER, να ενημερωθούν για την διαδικασία ελαιοπαραγωγής, έκθλιψης και τυποποίησης ελαιολάδου και ελιάς, καθώς και για τις επίσημες μεθόδους οργανοληπτικής αξιολόγησης – γευσιγνωσίας ελαιολάδου & επιτραπέζιας ελιάς.