ΤΡΥΓΟΣ: Σημαντικά χαμηλότερη η παραγωγή σε Σαντορίνη και Κρήτη λόγω καιρού και περονόσπορου

 

Για γερά νεύρα προβλέπεται ο φετινός τρύγος, που ξεκινά με αργούς ρυθμούς αυτές τις μέρες σε Σαντορίνη και Κρήτη. Οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί δίνουν χρόνο στα σταφύλια, καθώς πολλές ποικιλίες παρουσιάζουν σοβαρή οψίμιση. Η σοδειά αναμένεται να είναι σημαντικά μειωμένη, λόγω καιρικών συνθηκών και περονόσπορου, που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα αρκετοί να σκέφτονται «να μην τρυγήσουν καθόλου».

Όσον αφορά τις τιμές, οι οινοποιοί ανέφεραν χαρακτηριστικά στην «ΥΧ»: «Κάτσε να υπάρχει σταφύλι να πουληθεί και μετά μιλάμε για τιμές». «Στη Σαντορίνη, μπορεί να ξεκινήσουμε μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Όλος ο τρύγος θα πάει πιο πίσω», μας λέει ο Στέλιος Μπουτάρης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ).

Η μικρότερη παραγωγή εδώ και πολλά χρόνια στη Σαντορίνη

Μείωση της παραγωγής της τάξης του 60% στο διάσημο νησί του Ασύρτικου προβλέπουν οι παραγωγοί, λόγω των καιρικών συνθηκών που επηρέασαν τους αμπελώνες, αλλά και του περονόσπορου, που έφερε ακαρπία. Οι αμπελουργοί που δίνουν τα σταφύλια τους στον Συνεταιρισμό Santo Wines (Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Σαντορίνης) αναμένεται να ξεκινήσουν τρύγο την εβδομάδα αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σύμφωνα με τον Ματθαίο Δημόπουλο γενικό διευθυντή του συνεταιρισμού. «Φέτος, η ωρίμανση είναι αργή και οι αμπελώνες δοκιμάστηκαν πολύ από τις καιρικές συνθήκες», περιγράφει.

Η ανομβρία του χειμώνα στο νησί, που έτσι και αλλιώς επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες, έφερε ακαρπία. Έπειτα, στις 23 Απριλίου, στην κεντρική Σαντορίνη (Πύργος, Μεγαλοχώρι) σημειώθηκε χαλαζόπτωση, ένα σπάνιο για το νησί φαινόμενο, που κατέστρεψε πολλά σταφύλια. Ακολούθησε παρατεταμένος καύσωνας. «Τα αμπέλια δυσκολεύονται να ωριμάσουν. Τα εναπομείναντα αμπέλια δηλαδή», προσθέτει ο κ. Δημόπουλος. Φέτος, η παραγωγή στο νησί αναμένεται μετά βίας να ξεπεράσει τους 1.000 τόνους, όταν πέρυσι ήταν στους 2.500 τόνους.

Αντίστοιχα χαμηλή, στους 1.200 τόνους, ήταν η παραγωγή και το 2019, που έως τώρα θεωρούνταν η χειρότερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας, ωστόσο πολλοί φοβούνται ότι το αρνητικό ρεκόρ φέτος θα καταρριφθεί. Δεδομένου ότι το νησί αριθμεί πλέον 17 οινοποιεία, η έλλειψη πρώτης ύλης προβλέπεται να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και να φέρει και αύξηση τιμής. «Τα οινοποιεία θα πρέπει να δουν πώς θα διαχειριστούν τα αποθέματά τους, δεδομένων και των εξαγωγών του Ασύρτικου» τονίζει ο κ. Δημόπουλος.

«Όλα στραβά και ανάποδα φέτος», διηγείται ο οινοποιός Απόστολος Μούντριχας (Οινοποιείο Άνυδρους), που προβλέπει στη Σαντορίνη, αλλά και σε άλλες περιοχές, «τον πιο δύσκολο τρύγο των τελευταίων 30 ετών». Ανομβρία τον χειμώνα, δυνατός άνεμος όταν πήγαν να ανοίξουν οι ταξιανθίες. Χαλάζι και βροχές τον Μάιο και τον Ιούνιο και στο καπάκι καύσωνας. Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της προκαλούν προβλήματα που δεν ξέρω αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πλέον. Στον Πύργο, όπου βρίσκονται πολλοί από τους καλλιεργητές του οινοποιείου, οι αποδόσεις μπορεί να είναι 50%-70% χαμηλότερες, καθιστώντας ενδεχομένως την αναζήτηση ποιοτικού φρούτου δύσκολη. Λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, ακόμα και στα αμπέλια που ράντιζαν οι παραγωγοί, κάλπαζε ο περονόσπορος», εξηγεί.

Δεδομένου ότι οι καταστροφές που προκαλεί ο περονόσπορος δεν αποζημιώνονται, ο οινοποιός ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναγνωρίσει ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή αποζημιώσεων στους αμπελουργούς που θα έχουν φέτος μειωμένη ή και καθόλου παραγωγή. Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Μούντριχας είναι απόλυτος: Οι αμπελουργοί της Σαντορίνης δικαιούνται τις τιμές που παίρνουν, γιατί κάνουν μια πολύ δύσκολη δουλειά και πάντα έχουν χαμηλές αποδόσεις. «Ένα Sauvignon Blanc της Νέας Ζηλανδίας, με απόδοση έναν τόνο το στρέμμα που τρυγιέται μηχανικά, πωλείται 20 ευρώ. Μια Σαντορίνη που ο παραγωγός μαζεύει 80-100 κιλά το στρέμμα, κάνοντας επικύψεις για να κόψει σταφύλι- σταφύλι, δεν είναι λογικό να πωλείται 30 ευρώ;».

Ο οινοποιός επιμένει ότι φέτος «το θέμα δεν είναι η τιμή. Το θέμα είναι να βρούμε σταφύλι και να στηρίξουμε τους συνεργάτες μας για να διατηρήσουν τον αμπελώνα».

Μεγάλο πρόβλημα με τον περονόσπορο στην Κρήτη

Σε πολλές περιοχές της Κρήτης ο περονόσπορος έκανε μεγάλη ζημιά, σε σημείο που να υπάρχουν σκέψεις να μην μπουν καθόλου οι αμπελουργοί για τρύγο. «Η καλλιεργητική χρονιά ήταν πολύ δύσκολη και τα αμπέλια χρειάζονταν πολλή φροντίδα. Έπρεπε να είσαι συνέχεια από πάνω, να είσαι κάθε μέρα μέσα στο αμπέλι. Όποιος το φρόντιζε και ήταν συνέχεια σε εγρήγορση, το έσωσε», λέει στην «ΥΧ» ο Νίκος Μηλιαράκης, πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών «Wines of Crete».

Εκτός από τις βροχές στην αρχή του καλοκαιριού, στο νησί επικράτησε και έντονη υγρασία το πρωί, με αποτέλεσμα να «ευδοκιμήσει» ο περονόσπορος. Από την άλλη, ο κ. Μηλιαράκης εξηγεί ότι το πρόβλημα σε πολλά σημεία ήταν τοπικό. «Μπορεί σε ένα σημείο να εμφανιζόταν περονόσπορος και στα 250 μέτρα το αμπέλι να ήταν καθαρό», περιγράφει. Τονίζει ότι μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν οι μεμονωμένοι παραγωγοί και όχι εκείνοι που συνεργάζονται με συγκεκριμένα οινοποιεία και έτσι είχαν συνεχή καθοδήγηση. Από την άλλη, συμπληρώνει ότι η τουριστική κίνηση στο νησί δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν, με αποτέλεσμα «να μην υπάρχουν πιέσεις και ελλείψεις κρασιού». Ο τρύγος στο νησί αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, με τη μονή Τοπλού να κόβει τα πρώτα λιάτικα.

Ο αμπελώνας φαίνεται ότι, όπως και ο καιρός, έχει τρελαθεί. «Κάποιες ποικιλίες πάνε πιο αργά, άλλες ήρθαν πιο νωρίς», λέει ο οινολόγος της Μονής, Μάνθος Πολιτάκης. «Παλαιότερα, ξεκινούσαμε κοντά στις 28 Ιουλίου και μέχρι το τέλος Αυγούστου είχαμε τελειώσει. Όμως, τα τελευταία τρία χρόνια, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Φέτος, για παράδειγμα, ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει τον τρύγο».