Σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες ροδάκινου στην Ημαθία, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων

Μέχρι και στο 70% υπολογίζεται ότι φτάνει η μείωση της παραγωγής των ροδάκινων λόγω καρπόπτωσης σε ορισμένα αγροτεμάχια στην Ημαθία, εξαιτίας των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων, που έπληξαν τις καλλιέργειες τις προηγούμενες ημέρες, όπως επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών, Χρήστος Γιαννακάκης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι παραγωγοί “είναι φέτος απελπισμένοι και ίσως για πρώτη φορά τόσο ανήσυχοι”, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να καταβάλει αποζημιώσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές που τους προσφέρονται για την αγορά της παραγωγής τους είναι εξαιρετικά χαμηλές.

“Το ποσοστό της ζημίας ήταν σημαντικό. Καρπόπτωση, καρποί που μαράγκιασαν, με σημάδια στον φλοιό, κι αυτό σε μια εποχή που τα ροδάκινα πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους για τον παραγωγό. Την ίδια στιγμή, τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε ζημίες, που σε μεγάλο βαθμό δεν καλύφθηκαν (από τον ΕΛΓΑ), με το επιχείρημα ότι έγιναν από βροχοπτώσεις στη διάρκεια της ανθοφορίας, οπότε δεν περιλαμβάνονται στις καλύψεις. Δυστυχώς κι αυτή τη φορά ο ΕΛΓΑ έλαβε αρνητική θέση. Προφανώς δεν θέλει να πληρώσει, λόγω των ταμειακών δυσχερειών που αντιμετωπίζει, για αυτό και επικαλείται παρατραβηγμένες ερμηνείες των κανονισμών, για να μη δώσει αποζημιώσεις” υποστηρίζει ο κ. Γιαννακάκης.

Όπως λέει, στο εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τη “Ζημία από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις στα ροδάκινα” αναφέρεται ότι “το σκάσιμο των καρπών […] είναι η συνήθως συναντόμενη καλυπτόμενη ζημία”. «Ο ΕΛΓΑ χρησιμοποιεί αυτό το “συνήθως”, που προφανώς δεν σημαίνει “αποκλειστικά”, προκειμένου να μη δώσει αποζημιώσεις, παρότι στην ίδια σελίδα του εγγράφου επισημαίνεται ότι “οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις προκαλούν ίδια ή όμοια συμπτώματα με αυτά της πλημμύρας, όπως μεταξύ άλλων η καρπόπτωση, η συρρίκνωση των καρπών και η μουμιοποίηση”, ό,τι δηλαδή έχει συμβεί αυτές τις ημέρες στις καλλιέργειες που επλήγησαν στην Ημαθία» σημειώνει ο κ. Γιαννακάκης.

Προσθέτει ότι υπάρχει γνωμοδότηση – τεκμηρίωση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, που αποδεικνύει ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ροδάκινα οφείλονται στην έντονη βροχόπτωση, με άμεσες ζημιές την προσυλλεκτική καρπόπτωση και τη συρρίκνωση του φλοιού των καρπών: ζημιές δηλαδή, που όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννακάκης, καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Μία συνεδρίαση, δύο συναντήσεις και πρόθεση για προσφυγή στη δικαιοσύνη

Οι παραγωγοί είναι πλέον αποφασισμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, αν δεν προχωρήσει η διαδικασία για την αποδοχή των αιτημάτων τους από τον ΕΛΓΑ, διευκρινίζει ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι αποφάσεις τις περαιτέρω κινήσεις τους θα ληφθούν διαδοχικά σήμερα (οπότε στις 2 μετά το μεσημέρι συνεδριάζει το συμβούλιό τους), τη Δευτέρα (οπότε οι εκπρόσωποί τους θα έχουν συναντήσεις με στελέχη του ΕΛΓΑ στη Βέροια) και την Τρίτη (οπότε θα γίνει συνάντηση ευρύτερης θεματολογίας με τον αρμόδιο υπουργό). Συνάντηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε και προχτές στην Αθήνα, παρουσία -μεταξύ άλλων- του προέδρου του ΛΕΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ.

Οι βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει αρκετά μεγάλη περιοχή της Ημαθίας, παρότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός τής έκτασής της σε στρέμματα, όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννακάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 Κόστος παραγωγής 0,32 ευρώ. Τιμή παραγωγού …0,13 ευρώ

Στο μεταξύ, σε τιμές αρκετά κάτω του κόστους παραγωγής πουλούν τα επιτραπέζια ροδάκινα οι παραγωγοί, όπως διευκρίνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, Αθανασία Σερντάρη. “Τη σημερινή ημέρα, στο χέρι του παραγωγού μπαίνουν 0,13 έως 0,15 ευρώ ανά (κιλό) για το επιτραπέζιο ροδάκινο, όταν το κόστος παραγωγής ξεκινά από τα 0,25 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 0,32 ευρώ για τις καλλιέργειες που βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές και αφορούν μικρό κλήρο” λέει η κ. Σερντάρη και προσθέτει: “Με τέτοιες τιμές και με τέτοιες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, οι αγρότες βρίσκονται πλέον σε απόγνωση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ