Σύμμαχος των βορειοευρωπαϊκών καλλιεργειών σιτηρών ο ήπιος χειμώνας

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στην εαρινή σπορά

earines-spores
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ύστερα από ένα αρκετά βροχερό φθινόπωρο, το οποίο εμπόδισε τμήμα της σποράς σιτηρών σε χώρες, όπως η Γερμανία και η Πολωνία, ο φετινός χειμώνας κρίνεται φιλικός για τους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μέχρι στιγμής ήπιες καιρικές συνθήκες έχουν επιτρέψει στις καλλιέργειες να αποφύγουν τις σοβαρές ζημιές, μετατοπίζοντας έτσι την προσοχή της αγοράς προς τις εαρινές καλλιέργειες.

Στη Γαλλία, η οποία είναι η μεγαλύτερη σιτοπαραγωγός χώρα της ΕΕ, οι έντονες βροχοπτώσεις που συνεχίζονται από τον Δεκέμβριο έχουν προκαλέσει κάποια ανησυχία, αλλά η κατάσταση των καλλιεργειών εξακολουθεί να θεωρείται καλή, καθώς οι συνθήκες σποράς νωρίτερα ήταν πολύ ευνοϊκές. Άλλωστε, κανείς αγρότης δεν θα ήθελε να έχει τις περσινές χαμηλές βροχοπτώσεις, οι οποίες οδήγησαν τότε σε ξηρασία αρκετά τμήματα της χώρας, κυρίως στα νοτιοανατολικά. Αντιθέτως, τον προηγούμενο μήνα, οι βροχοπτώσεις υπερέβησαν τον εποχικό μέσο όρο κατά 30%, με την τάση αυτή να συνεχίζεται και τον Ιανουάριο.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Στη Γερμανία, η απουσία ισχυρών παγετών ήταν μια θετική εξέλιξη για τις καλλιέργειες, οι οποίες, όμως, προηγουμένως είχαν υπομείνει ένα αρκετά υγρό φθινόπωρο, εποχή κατά την οποία οι αγρότες δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη σπορά των χειμερινών σιτηρών και της ελαιοκράμβης. «Είναι ακόμα νωρίς, αλλά οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές», αναφέρει ένας Γερμανός αναλυτής στο Reuters. «Ιδιαίτερη προσοχή τώρα δίνεται στο τι θα φυτεύουν οι αγρότες την άνοιξη στη θέση της χαμένης χειμερινής σποράς σιτηρών».

Οι γερμανικές εκτάσεις χειμωνιάτικου σιταριού, που προορίζονται για συγκομιδή το 2018, έχουν μειωθεί κατά 4,7%, ενώ η χειμερινή σπορά ελαιοκράμβης έχει σημειώσει πτώση, της τάξης του 2,6%, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου. «Υπάρχει μια ασυνήθιστα μεγάλη έκταση που ακόμη δεν έχει σπαρθεί και πιστεύω ότι είναι πιθανό να δούμε περισσότερες φυτεύσεις εαρινού σιταριού, εαρινού κριθαριού και βρόμης», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Πολωνία, όπου «οι βροχοπτώσεις διατάραξαν τις χειμερινές σπορές σιτηρών, ενώ υπήρξαν και πολλές αναφορές για πλημμυρισμένες γεωργικές εκτάσεις», δηλώνει ο Πολωνός αναλυτής Wojtek Sabaranski. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, οι πολωνικές φυτείες χειμωνιάτικου σίτου ενδέχεται να μειωθούν κατά 10% (δηλαδή, σε περίπου 1,7 εκατομμύρια εκτάρια), ενώ η μείωση των χειμερινών σπορών ελαιοκράμβης υπολογίζεται σε 10%-12% (δηλαδή 780,000 έως 790,000 εκτάρια).

«Μέχρι στιγμής, έχουμε βιώσει έναν πολύ ήπιο χειμώνα, χωρίς να έχουν αναφερθεί περιστατικά παγετού. Παρ’ όλα αυτά, ο καιρός που επικρατεί καθιστά σοβαρότερο τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου χειμερινού παγετού, καθώς, σε περίπτωση που οι συνθήκες αλλάξουν, οι καλλιέργειες θα είναι εκτεθειμένες λόγω της απουσίας χιονοκάλυψης».

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress