-Διαφήμιση-

Ο Κωστής Σιμιτσής είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης με το συνδυασμό «Περιφέρεια σε Δράση»

Η άμεση αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων υποδομών και η δημιουργία «έξυπνων χωριών» με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στα απομακρυσμένα χωριά μας και την αγροτική παραγωγή τους αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος του συνδυασμού «Περιφέρεια σε Δράση». Ζητούμενο είναι η ανάπτυξη των υποδομών, ιδίως στον τομέα των έργων άρδευσης, με αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων που είναι πολλά στην περιοχή μας.

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει αντιπλημμυρικά – αποστραγγιστικά έργα, ιδίως στα Τενάγη των Φιλίππων, αλλά και στον Νότιο Έβρο, κατασκευή φραγμάτων στους ορεινούς όγκους, διεκδίκηση από κοινού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να συσταθεί ενιαίος φορέας για τη διαχείριση των υδάτων στα Τενάγη, μελέτες διαχείρισης των δασών και των δασικών εκτάσεων για ενίσχυση του εισοδήματος των υλοτόμων, ενθάρρυνση και καθοδήγηση των αγροτών, ώστε κάποια προϊόντα να πιστοποιηθούν ως «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» για να αναδειχθεί η ιδιαίτερη ποιότητά τους (π.χ. βαμβάκι Ροδόπης, ρόδι Δράμας, καλαμπόκι Τεναγών), προστασία των παραδοσιακών αμπελώνων σε Δράμα και Καβάλα και ανάδειξη νέων στη Μαρώνεια και την Ορεστιάδα, ενδεικτικά.

Λύνουμε την αντίφαση η Περιφέρεια ΑΜ-Θ να συγκαταλέγεται στις φτωχότερες της Ευρώπης, ενώ την ίδια ώρα διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο και μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες. Η πληθυσμιακή διαρροή έχει αυξητικές τάσεις. Αυτό πρέπει να ανακοπεί και να αναστραφεί μέσα στην πρώτη κιόλας τετραετία. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με την καινοτομία («έξυπνα χωριά – έξυπνη γεωργία»).

Στο δικό μας σχέδιο για την περιφέρεια περιλαμβάνεται η σύσταση ενός φορέα εκπαίδευσης και πληροφόρησης, που θα δίνει στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους όλα τα εφόδια για να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα και να γίνουν ανταγωνιστικοί, με βάση ήδη επιτυχημένα μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η περιοχή μας διαθέτει πολύ μεγάλη γκάμα τοπικά παραγόμενων τροφίμων σε όλους τους τομείς: Κρέας, ψάρι, δημητριακά, γλυκά, κρασί κ.ά. Η επένδυση στην τοπική γαστρονομία και η κατά προτεραιότητα προώθησή της είναι αυτή που θα εξασφαλίσει εξωστρέφεια και συνδυασμό του πρωτογενούς τομέα με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Τα χρηματοδοτικά μέσα και η τεχνογνωσία υπάρχουν. Δυστυχώς, η απερχόμενη διοίκηση της περιφέρειας δεν έχει κάνει κανένα απολύτως βήμα για την αξιοποίησή τους. Καλώ τους πολίτες να επιλέξουν τον συνδυασμό μας, που αποτελείται από μια ομάδα έμπειρων αυτοδιοικητικών και νέων επιστημόνων, που γνωρίζουν και τους τρόπους και τα μέσα για την ανάπτυξη στον αγροδιατροφικό τομέα.

-Διαφήμιση-