Η συμβολή της βραχείας αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων στην τοπική οικονομία
-Διαφήμιση-

Οι βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων έχουν πολυδιάστατο ρόλο. Μπορούν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών εκμεταλλεύσεων, ενθαρρύνοντας τους νέους να εργαστούν στον αγροτικό τομέα, αλλά παρέχουν ακόμη οικονομικά προσιτό και υγιεινό φαγητό στους καταναλωτές, προσελκύοντας τουρίστες, δήλωσε σε συνέντευξή της στη EURACTIV η campaigner της ΜΚΟ European Coordination Via Campesina (ECVC), Geneviève Savigny.

«Οι βραχείες αλυσίδες τροφίμων και οι άμεσες πωλήσεις αποτελούν μια πραγματική ευκαιρία για να διατηρηθούν βιώσιμες οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, επιτρέποντας στους νεοεισερχόμενους να απασχοληθούν στον τομέα της γεωργίας. Επιπλέον, παρέχουν πρόσβαση στους καταναλωτές σε καλής ποιότητας, φρέσκα και προσιτά τρόφιμα. Η περιοχή μου, οι νότιες Άλπεις, είναι διάσημες για τις τοπικές αγορές, καθώς αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες», υπογράμμισε η κ. Savigny.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «τον τελευταίο καιρό, έχουμε δει πολλούς νέους να ξεκινούν βιολογική παραγωγή λαχανικών σε μικρής κλίμακας αγροκτήματα. Και μπορείτε να δείτε προϊόντα όπως γάλα προβάτου και τυρί, μέλι, κρασί, ζυθοποιημένο ψωμί, μπύρα, βότανα, αιθέρια έλαια, μαρμελάδες φρούτων και ένα ευρύ φάσμα κονσερβών από την φάρμα. Οι καταναλωτές μπορούν να πάρουν σχεδόν όλα όσα χρειάζονται από την τοπική παραγωγή».

Υπάρχει συνεχής καινοτομία στα μέσα διανομής, η παραδοσιακή ανοικτή αγορά συμπληρώνεται πλέον από το κοινοτικό σύστημα γεωργικής στήριξης (CSA-AMAP στη Γαλλία), τη διαδικτυακή παραγγελία με παράδοση σε συγκεκριμένο σημείο και τα συλλογικά καταστήματα αγροκτημάτων.

Οι ΜΚΟ και οι τοπικές αρχές επιδιώκουν να υλοποιήσουν συγκεκριμένα προγράμματα, που θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε καλής ποιότητας τοπικό φαγητό στους μη εύπορους.

-Διαφήμιση-