Ο συνεταιριστικός κολοσσός Arla χορηγεί τα κέρδη του στους πληγέντες της ξηρασίας

Περίπου 310 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στους αγρότες

agelades-xirasia
Φωτογραφία: Sean Gallup / Getty Images
-Διαφήμιση-
Θετικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η πρόθεση της μεγάλης γαλακτοκομικής συνεταιριστικής εταιρείας Arla Foods να καταβάλει στα πληγέντα μέλη της τα καθαρά φετινά της κέρδη, τα οποία υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 310 εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση πάρθηκε με γνώμονα τις απώλειες που υπέστησαν οι αγρότες εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών αυτού του καλοκαιριού, το οποίο ήταν ένα από τα πιο θερμά και ξηρά που έχουν καταγραφεί.

Ο σκανδιναβικός συνεταιριστικός κολοσσός, που αριθμεί 11.200 αγρότες-μέλη στη Δανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, είθισται να επιστρέφει μόνο ένα μέρος των κερδών του στους συνεταίρους. Για παράδειγμα, την περσινή χρονιά, η εταιρεία κατέβαλε στα μέλη της 127 εκατομμύρια ευρώ εκ των καθαρών κερδών της, ύψους 321 εκατομμυρίων. Το έτος που διανύουμε αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στους αγρότες. Το παρατεταμένο καλοκαιρινό κύμα καύσωνα έχει συρρικνώσει τις συγκομιδές σιτηρών και σε συνδυασμό με την ανομβρία έχει ξεράνει τα βοσκοτόπια, αφήνοντας πολλούς παραγωγούς στο χείλος της χρεοκοπίας. «Είναι προφανές ότι οι αγρότες πιέστηκαν αρκετά για να αγοράσουν ζωοτροφές (σ.σ. υπήρξε έλλειψη λόγω ξηρασίας), καθώς αυτές ήταν πιο ακριβές. Αυτό θέτει την αγροτική οικονομία υπό πίεση», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Arla Foods, Peder Tuborgh.

Αυτή η γενναία απόφαση ήρθε σε μια όχι και τόσο ευνοϊκή χρονική συγκυρία για την Arla. Καθώς το 25% των προϊόντων της διατίθεται στη Μεγάλη Βρετανία, κύκλοι της συνεταιριστικής εταιρείας αναφέρουν ότι η αποδυνάμωση της βρετανικής λίρας μετά την ψηφοφορία υπέρ του Brexit έχει επιφέρει ζημιά που ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η διάχυτη ανησυχία αναφορικά με το Brexit οδήγησε την Arla στο να δρομολογήσει την έναρξη ενός προγράμματος περικοπής δαπανών, με στόχο την εξοικονόμηση 400 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τα τέλη του 2020.

-Διαφήμιση-

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μερίδιο των κερδών με τα οποία η Arla σκοπεύει να μετριάσει τις απώλειες των αγροτών-συνεταίρων της από τη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη προέρχονται από συνεταιριστικά «καθυστερημένες» χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα. Ως γνωστόν, η χώρα μας αποτελεί μία από τις αγορές στις οποίες η συνεταιριστική εταιρεία έχει έντονη δραστηριότητα.

-Διαφήμιση-