Σιτηρά και φυτικά έλαια υπεραντιστάθμισαν ζάχαρη, κρέας και γαλακτοκομικά, καθοδηγώντας τη νέα πτώση στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων τον Φεβρουάριο

Αυξημένη κατά 1% αναμένεται η παραγωγή σίτου το 2024

Η πτωτική πορεία στα σιτηρά και τα φυτικά έλαια αντιστάθμισε και με το παραπάνω τις αυξήσεις των τιμών για τη ζάχαρη, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα τον μήνα Φεβρουάριο. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει από τις ενδείξεις του δείκτη τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο οποίος αποτιμά τις μηνιαίες παγκόσμιες μεταβολές στο καταναλωτικό καλάθι των βασικών προϊόντων αγροδιατροφής.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης του FAO βρέθηκε κατά μέσο όρο στις 117,3 μονάδες τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας πτώση 0,7% από τον Ιανουάριο και 10,5% από τον ίδιο μήνα πέρσι.

Τα επιμέρους προϊόντα

Σύμφωνα με τον δείκτη του FAO, τα σιτηρά ήταν συνολικά 5% φθηνότερα από ό,τι τον Ιανουάριο και 22,4% χαμηλότερα σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023. «Οι διεθνείς τιμές σε όλα τα βασικά σιτηρά μειώθηκαν σε μηνιαία βάση», ανέφεραν εκπρόσωποι της υπηρεσίας του ΟΗΕ που εδρεύει στη Ρώμη. «Οι τιμές εξαγωγής καλαμποκιού σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, εν μέσω προσδοκιών για μεγάλες συγκομιδές στη Νότια Αμερική και ανταγωνιστικών τιμών από την Ουκρανία, ενώ οι παγκόσμιες τιμές σιταριού μειώθηκαν κυρίως λόγω του ισχυρού ρυθμού εξαγωγών από τη Ρωσία. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού υποχώρησαν επίσης, κατά 1,6% τον Φεβρουάριο».

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO έπεσε κατά 1,3% από τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε 11% κάτω από την τιμή του Φεβρουαρίου του 2023. Οι διεθνείς τιμές της σόγιας μειώθηκαν αισθητά, κάτι στο οποίο συνετέλεσαν οι προοπτικές για πλεονάζουσα παραγωγή στη Νότια Αμερική, ενώ η άφθονη παγκόσμια διαθεσιμότητα και εξαγωγική ικανότητα ηλιελαίου και κραμβελαίου ώθησε τις τιμές τους προς τα κάτω.

Στον αντίποδα, ο δείκτης τιμών του FAO σημείωσε μηνιαία άνοδο σε ζάχαρη, κρέας και γαλακτοκομικά, κατά 3,2%, 1,8% και 1,1% αντίστοιχα. Στη ζάχαρη, η άνοδος αυτή αντανακλά τις επίμονες ανησυχίες για την επερχόμενη παραγωγή της Βραζιλίας, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο βροχοπτώσεων κάτω του μέσου όρου, καθώς και τις προβλέψεις για μείωση της παραγωγής στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, δύο κορυφαίες εξαγωγικές χώρες.

Οι προβλέψεις για το φετινό σιτάρι

Επιπλέον, ο FAO δημοσίευσε την προκαταρκτική του πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή σίτου το 2024, ορίζοντάς τη σε 797 εκατομμύρια τόνους, μια αύξηση 1% από το 2023.

Οι πεσμένες τιμές του σιταριού έχουν προκαλέσει ετήσια πτώση 6% στις σπορές χειμερινού σίτου στις ΗΠΑ, ωστόσο ο όγκος παραγωγής ενδέχεται να αυξηθεί λόγω των ισχυρών προοπτικών απόδοσης. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ανεβάζουν τις προσδοκίες για την παραγωγή σιταριού και στη Ρωσία, καθώς και για παραγωγή άνω του μέσου όρου στην Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν.