Σιτηρά: Με σύμμαχο τον καιρό πορεύονται οι καλλιέργειες

Χωρίς σημαντικά προβλήματα εξελίσσεται η ανάπτυξη των σιτηρών για την τρέχουσα περίοδο στο σύνολο της χώρας. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα και μέχρι τον θεριζοαλωνισμό, θα υπάρξουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Πάντως, ο σχετικά ήπιος χειμώνας, σε συνδυασμό με τις τελευταίες βροχοπτώσεις, βοήθησε σημαντικά τις καλλιέργειες.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση, οι παραγωγοί που έκαναν χρήση των αντίστοιχων λιπάνσεων, καθώς και της ζιζανιοκτονίας, φαίνεται να έχουν καλά αποτελέσματα. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το επόμενο διάστημα είναι οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις, ειδικότερα κατά την περίοδο της ανθοφορίας, σε συνδυασμό με τους πρώιμους καύσωνες, λίγο πριν από τον σχηματισμό του καρπού. Η «ΥΧ», αφουγκραζόμενη τον παλμό της παραγωγής, καταγράφει τα μέχρι τώρα δεδομένα της καλλιέργειας στο σύνολο της χώρας, αναδεικνύοντας παράλληλα και τα προβλήματα που υπάρχουν.
Σημαντικός ο αριθμός των ακαλλιέργητων στρεμμάτων στη Στερεά
Παρατηρώντας τη μέχρι τώρα εξέλιξη της καλλιέργειας των σιτηρών στην περιοχή του, ο Κώστας Δημητρίου, παραγωγός από το Γουλέμι Φθιώτιδας, κάνει λόγο για μια καλή εικόνα της παραγωγής. Ωστόσο, δηλώνει ότι, εξαιτίας των τιμών, αλλά και του κόστους, σημαντικός είναι ο αριθμός των ορεινών και ημιορεινών χωραφιών που έχουν μείνει ακαλλιέργητα. «Συνήθως, σε αυτά καλλιεργούνται σιτηρά, λόγω της μειωμένης γονιμότητάς τους. Την προηγούμενη χρονιά, οι αποδόσεις ήταν αποκαρδιωτικές και, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, το αποτέλεσμα για εμάς ήταν αρνητικό», περιγράφει.
Υποστηρίζει, επίσης, ότι οι επαγγελματίες παραγωγοί, που διαχειρίζονται πολλά στρέμματα, έχουν ήδη κάνει τις απαραίτητες εργασίες, όπως η ζιζανιοκτονία και οι λιπάνσεις, αναμένοντας, πλέον, τον αλωνισμό. «Εμείς, ό,τι είναι να κάνουμε στα χωράφια που έχουμε νερό και μπορούμε να ποτίσουμε, κατά την περίοδο του σχηματισμού του καρπού, θα το εφαρμόσουμε, αλλά από εκεί και πέρα οι δυνατότητές μας για παρεμβάσεις είναι σχεδόν μηδαμινές», καταλήγει.
Ευνοϊκές οι συνθήκες στη Θεσσαλία
Ικανοποιητικά εξελίσσεται η καλλιέργεια των σιτηρών στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές μέχρι στιγμής, ενώ «ευεργετικές» χαρακτηρίζονται οι βροχές των προηγούμενων ημερών. Πλέον, οι παραγωγοί ελπίζουν να ακολουθήσουν φυσιολογικές θερμοκρασίες, να υπάρξει βοριάς και όχι λίβας –όπως πέρυσι–, ενώ η προσοχή τους στρέφεται, πλέον, στην αντιμετώπιση πιθανών μυκητολογικών προσβολών, πρόβλημα το οποίο, σε συνεργασία με τους γεωπόνους, θα αντιμετωπίσουν με βάση τα όσα προβλέπονται.
Η συγκομιδή τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι φέτος σπάρθηκαν πολύ περισσότερα στρέμματα σιτηρών σε σχέση με πέρυσι, λόγω της γνωστής έλλειψης νερού και της χαμηλής τιμής του βαμβακιού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννη Κουκούτση, «είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε σχετικά με τις τιμές. Όπως είναι γνωστό, όλα θα εξαρτηθούν από την ποιότητα των σιτηρών, για την οποία παραδοσιακά ο κάμπος φημίζεται, αλλά και την ποσότητα».
Αύξηση κατά 20%-25% των εκτάσεων στην ΑΜ-Θ
Οι ήπιες βροχοπτώσεις βοήθησαν, σε γενικές γραμμές, τα σιτηρά, τα οποία παρουσιάζουν αυξητική τάση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη για όλες τις καλλιέργειες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Δράμας, Γιάννη Κεσκίνογλου, ο οποίος αποδίδει στο γεγονός αυτό την αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις των σιτηρών σε ποσοστό 20%-25%. «Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές μέχρι τώρα και οι πρόσφατες βροχές πρασίνισαν τον κάμπο. Οι λιπάνσεις έγιναν και, μόλις “τραβήξουν” τα χωράφια, οι παραγωγοί θα ραντίσουν για ξένες ύλες», περιγράφει, ελπίζοντας σε ακόμη μία βροχή όταν θα δέσει το σπυρί.
Η παρουσία της κλιματικής κρίσης, όπως αυτή μεταφράζεται με τον κίνδυνο της απόλυτης ξηρασίας, προκαλεί φόβο. Ο κ. Κεσκίνογλου συνοψίζει τα μεγάλα προβλήματα της περσινής χρονιάς στη μεγάλη λειψυδρία και τις υψηλές θερμοκρασίες. «Στη Δράμα, όλα κυλούν ομαλά προς το παρόν. Δεν είχαμε χαλαζοπτώσεις και η παγωνιά δεν επηρέασε», λέει.
Το κοστολόγιο, δυστυχώς, ανέβηκε και συγκεκριμένα οι σπόροι κατά 10%, όπως επίσης και οι τιμές καυσίμων και ρεύματος. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι θέλουν «ανταγωνισμό» επί ίσοις όροις στις πωλήσεις, να αναφέρεται –για παράδειγμα– ότι το αλεύρι είναι βουλγάρικο.
Στον Βόρειο Έβρο, τα σιτάρια έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατοστά ύψος, αλλά, ενώ δείχνουν πολύ καλά, εμφανίζεται ένα κίτρινο χρώμα, που δεν είναι φυσικό, παρότι τα χωράφια λιπάνθηκαν σωστά. Επίσης, υπάρχει προβληματισμός στους κόλπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», εξαιτίας του χιονιού και του παγετού της προηγούμενης εβδομάδας. Για τον συγκεκριμένο λόγο, η «Ένωση» έστειλε δείγματα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και περιμένει τα αποτελέσματα.
Καλή η εικόνα πριν από το ξεστάχυασμα στην Κ. Μακεδονία
Θετική εικόνα για τα σιτηρά της περιοχής καταγράφει ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης. Όπως υποστηρίζει, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εργασίες για την καλλιέργεια των σιτηρών και ένα ποσοστό έχει ήδη αρχίσει να σταχυάζει. «Σε περίπου δύο μήνες, εφόσον μας ευνοήσουν και οι καιρικές συνθήκες, θα ξεκινήσουμε τον θερισμό στην περιοχή μας», εκτιμά. Όπως λέει, η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν αποτελεί το κύριο εισόδημα των παραγωγών, αλλά λειτουργεί ως μέσο αμειψισποράς, συμβάλλοντας στον «καθαρισμό» των χωραφιών.
Υποστηρίζει, επίσης, ότι οι αποδόσεις στην περιοχή μπορούν, σε μια καλή χρονιά, να φτάσουν ακόμη και τα 600 κιλά ανά στρέμμα. «Ακόμη, όμως, και με 500 κιλά είμαστε ευχαριστημένοι», συμπληρώνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Χρήστος Γκουντενούδης, γεωπόνος από το Πολύκαστρο Κιλκίς. Όπως δηλώνει, το μεγαλύτερο ποσοστό της περιοχής καλύπτεται από ξηρικές καλλιέργειες σιτηρών, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα. «Για λόγους οικονομίας, οι παραγωγοί δεν προχωρούν στις απαραίτητες λιπάνσεις, ούτε και στη ζιζανιοκτονία, με αποτέλεσμα να σημειώνονται χαμηλές αποδόσεις. Την τρέχουσα περίοδο, η εικόνα που παρουσιάζουν οι καλλιέργειες είναι καλή και, εφόσον ευνοηθούν από τις καιρικές συνθήκες, αναμένονται καλά αποτελέσματα», καταλήγει.