Σιτηρά και ζάχαρη ανέβασαν τον Δείκτη Tιμών του FAO

Πτωτικά κινήθηκαν τα γαλακτοκομικά, αλλά και τα πουλερικά

Η αύξηση των τιμών των δημητριακών και της ζάχαρης έδωσε ώθηση στον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO για τον μήνα Οκτώβριο, τη στιγμή που υποχώρηση σημείωσαν τα γαλακτοκομικά, ενώ φυτικά έλαια και κρέας κινήθηκαν οριακά ανοδικά.

Συνολικά, ο Δείκτης Τιμών του FAO αυξήθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με έναν μήνα πριν φτάνοντας τις 172,7 μονάδες, έξι μονάδες πιο πάνω έναντι του Οκτωβρίου 2018.

Ο δείκτης τιμών των δημητριακών αυξήθηκε κατά 4,2%, καθώς οι τιμές εξαγωγής του σιταριού και του καλαμποκιού μετακινήθηκαν αυξητικά με φόντο την προσδοκώμενη μείωση της παραγωγής σε αρκετές κύριες παραγωγικές χώρες, γεγονός που έδωσε ώθηση στην εμπορική δραστηριότητα. Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές στο ρύζι, λόγω της υποτονικής ζήτησης και των προοπτικών για μεγάλη συγκομιδή στο basmati.

Ο αντίστοιχος δείκτης για τη ζάχαρη αυξήθηκε κατά 5,8% τον Οκτώβριο, εν μέσω προσδοκιών για πιο «σφιχτή» προσφορά το επόμενο διάστημα, κυρίως εξαιτίας της αναμενόμενης μεγάλης μείωσης της παραγωγής σε Ινδία και Ταϊλάνδη (μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγέας αντίστοιχα παγκοσμίως).

Σε υψηλά έτους τα φυτικά έλαια

Οριακά ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης για τα φυτικά έλαια που «τσίμπησε» 0,5% για να φτάσει τα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφηκαν για περισσότερο από έναν χρόνο, κυρίως λόγω της ανατίμησης στο φοινικέλαιο, παρόλο που οι τιμές για το ηλιέλαιο μειώθηκαν, λόγω της μεγάλης αύξησης της συγκομιδής στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Αυξημένος κατά 0,9% εμφανίζεται ο δείκτης για τις τιμές του κρέατος, λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης για τις κατηγορίες του βοδινού και του πρόβειου, πρωτίστως από την Κίνα. Μετριοπαθής καταγράφεται η αύξηση στις τιμές του χοιρινού, ενώ μειώθηκαν οι τιμές για τα πουλερικά, λόγω των αυξανόμενων διαθέσιμων εξαγώγιμων ποσοτήτων.

Τέλος, οι σημαντικές μειώσεις στις τιμές του τυριού δεν αντισταθμίστηκαν από τις ανατιμήσεις στις σκόνες πλήρους και αποβουτυρωμένου γάλακτος, με αποτέλεσμα ο δείκτης τιμών του FAO για τα γαλακτοκομικά να υποχωρήσει 0,7%.

Χαμηλότερα ο πήχης για την παραγωγή δημητριακών

Οι εκτιμήσεις για συρρίκνωση της παραγωγής χονδροειδών σιτηρών και σε μικρότερη κλίμακα του μαλακού σιταριού αναθεώρησαν πτωτικά κατά πάνω από 2 εκατ. τόνους την πρόβλεψη του FAO για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2019. Ωστόσο, και πάλι η παγκόσμια παραγωγή θα παραμένει υψηλότερη από το 2018 κατά περίπου 47 εκατ. τόνους, ή ποσοστό 1,8%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων, η πρόβλεψη για την παραγωγή χονδροειδών σιτηρών το 2019 «ψαλιδίστηκε» κατά 1,3 εκατ. τόνους σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου και διαμορφώθηκε σε 1.425 εκατ. τόνους, 1,2% πάνω από το 2018. Και αυτό, λόγω κυρίως, του περιορισμού της προβλεπόμενης παραγωγής κριθαριού στην Αυστραλία και καλαμποκιού στο Μεξικό. Αυτές οι μειώσεις βαραίνουν στο τελικό ισοζύγιο περισσότερο από την αναθεώρηση προς τα πάνω της παραγωγής κριθαριού στην ΕΕ και στην Ουκρανία.

Κατά 1 εκατ. τόνους μειώνουν οι νεότερες εκτιμήσεις και την παγκόσμια παραγωγή μαλακού σιταριού που πλέον διαμορφώνεται σε 765 εκατ. τόνους, πάνω, όμως από την παραγωγή του 2018 κατά 4,5% και σε επίπεδα ρεκόρ. Εξάλλου, η παγκόσμια απορρόφηση απορρόφηση δημητριακών για τη σεζόν 2019/2020 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου και διαμορφώθηκαν σε 2.709 εκατ. τόνους, ενώ σε 849,5 εκατ. τόνους εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν τα στοκ στο τέλος της σεζόν.

Τέλος, το παγκόσμιο εμπόριο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 415 εκατ. τόνους, μόλις κατά 3 εκατ. τόνους περισσότερο από τους περσινούς μειωμένους ρυθμούς.