Σκαμπανεβάσματα στη σπορά του αραβόσιτου

Επανασπορές στην Ξάνθη

Ποικιλόμορφη εικόνα παρουσιάζει ο αραβόσιτος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με σημαντική διαφοροποίηση εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν ανά περιοχή.

Στη Δράμα, οι καλλιέργειες έχουν εγκατασταθεί κανονικά και βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, κατά μέσο όρο τεσσάρων φύλλων, σύμφωνα με τον γεωπόνο της ΔΑΟΚ, Κωνσταντίνο Σίμογλου.

«Μέχρι στιγμής, δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα η καλλιέργεια, βαίνει καλώς. Οπωσδήποτε ο καιρός οψιμίζει και περιμένουμε τη βελτίωσή του», περιγράφει για τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες. Το θετικό είναι ότι στη Δράμα ολοκληρώθηκε η σπορά αραβόσιτου, μιας σημαντικής καλλιέργειας που αριθμεί κατ’ εκτίμηση 60.000 στρέμματα στην περιοχή, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν επίσημα στοιχεία.

Αντίθετα με τη Δράμα, στην Ξάνθη η καλλιέργεια έχει εκτροχιαστεί. Στις περιοχές που εκδηλώθηκαν πολλές βροχοπτώσεις, η ανάπτυξη του αραβόσιτου αντιμετώπισε προβλήματα λόγω των ασφυξιογόνων παραγόντων ή της υπερβολικής βροχόπτωσης. «Σε άλλες περιοχές, με χαμηλή θερμοκρασία η ανάπτυξη δυσκολεύτηκε αρκετά και σε ορισμένες περιπτώσεις έγινε επανασπορά. Επιπλέον, η μεγάλη βροχόπτωση προκάλεσε καθυστερήσεις σε όσους δεν είχαν προλάβει να σπείρουν», περιγράφει ο διευθυντής στη ΔΑΟΚ Ξάνθης, Ανδρέας Καμαριανάκης.

Σημειώνει ότι στις νοτιοδυτικές παρανέστιες περιοχές, που εκδηλώθηκαν περισσότερες βροχοπτώσεις, τα προβλήματα είναι εντονότερα και σε ορισμένα κτήματα χρειάστηκε επανασπορά, η οποία ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα γιατί τα χώματα ήταν υγρά και τώρα οι συνθήκες επέτρεψαν στους παραγωγούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες. Εξηγεί ότι το επόμενο δεκαήμερο οι αγρότες δουλεύουν στο φουλ, καιρού επιτρέποντος, καθώς προβλέπονται βροχές διαφορετικής έντασης μέχρι και το σαββατοκύριακο.

Ως προς την καθυστέρηση της καλλιέργειας, ο κ. Καμαριανάκης εξηγεί. «Είμαστε έναν μήνα μετά την περίοδο σποράς και μπορούν να σπαρθούν καλαμπόκια λιγότερων ημερών». Η οψίμιση της καλλιέργειας θα δώσει λιγότερα κιλά στην παραγωγή, άρα μικρότερα έσοδα στους παραγωγούς εκ των οποίων όσοι χρειάστηκε να ξανασπείρουν είναι οικονομικά επιβαρυμένοι», καταλήγει.