Στα σκαριά νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός στη Μελίβοια Λάρισας

Θα έχει ως βάση το κάστανο, αλλά και μήλα, κεράσια και ελιές

Η Μελίβοια είναι ένα όμορφο, ορεινό χωριό της Αγιάς, πάνω από τα παράλια της περιοχής, όπου λόγω ιδανικών εδαφοκλιματολογικών συνθηκών ο πρωτογενής τομέας κυριαρχεί, ενώ τα προϊόντα που παράγονται γίνονται ανάρπαστα στην τοπική και εγχώρια αγορά.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται περίπου 1.000 παραγωγοί, οι περισσότεροι με το κάστανο (700) και δύο συνεταιρισμοί, ο πρώτος αμιγώς καστανοπαραγωγών και ο δεύτερος με την ονομασία «Αθανάτη», που είναι και το παλαιότερο όνομα του χωριού.

Ωστόσο, τα προβλήματα που εμφανίστηκαν πέρυσι με την ασθένεια φαιά σήψη στο κάστανο, αλλά και τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση σε αγρότες – μέλη συνεταιρισμών, οδήγησαν μία ομάδα 37 παραγωγών να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός τρίτου συνεταιρισμού στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, Θανάση Μπελιά, «ο συνεταιρισμός δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τους άλλους δύο. Ωστόσο, κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία του για να υπερασπιστούμε καλύτερα τα συμφέροντά μας». Όπως εξηγεί, «έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την έγκρισή του από το Πρωτοδικείο και θα ακολουθήσει η Γενική Συνέλευση, στην οποία θα εγκριθούν το καταστατικό, η ονομασία και οι νέες εγγραφές μελών. Ο συνεταιρισμός θα δώσει έμφαση στο κάστανο, καθώς και στα άλλα προϊόντα της περιοχής, όπως είναι τα μήλα, τα κεράσια και οι ελιές. Θα εφαρμόσουμε συμβολαιακή γεωργία και θα επιχειρήσουμε συλλογικά να διαπραγματευτούμε καλύτερες τιμές με τους εμπόρους».

Κίνδυνος εγκατάλειψης της καστανοκαλλιέργειας

Ο κ. Μπελιάς, με δηλώσεις του στην «ΥΧ», καλεί την κυβέρνηση να βρει κονδύλια για την περαιτέρω ενίσχυση της καστανοκαλλιέργειας: «Φέτος, όλοι οι καστανοπαραγωγοί των δήμων Αγιάς και Τεμπών ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, με τη φαιά σήψη να καταστρέφει το 80% της παραγωγής. Είμαστε σε απόγνωση και πολλοί αδυνατούν να μπουν στα κτήματα για να ξεκινήσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες για τη νέα χρονιά. Υπό κανονικές συνθήκες, με το που θα υποχωρούσε ο χιονιάς, θα μπαίναμε στα κτήματά μας για να τα καθαρίσουμε, να κάψουμε τα κλαδιά και να προχωρήσουμε σε λίπανση. Ασχολούμαι 30 χρόνια με την παραγωγή και την εμπορία του κάστανου, αλλά τέτοια οικονομική ζημιά πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε. Παράγουμε το καλύτερο προϊόν πανελλαδικά και η πολιτεία οφείλει να μας στηρίξει. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής;».

Και προσθέτει: «Προφανώς, τα 150 ευρώ το στρέμμα που ανακοινώθηκαν, ως κάλυψη χαμένου εισοδήματος, είναι λίγα για να καλυφθεί το κόστος παραγωγής, απαιτούνται τουλάχιστον 400 ευρώ/στρ. Είμαστε σε αδιέξοδο και πολύ φοβάμαι ότι, εάν δεν υπάρξουν άμεσα γενναίες αποφάσεις, η καλλιέργεια θα εγκαταλειφθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. Δεν έχουμε περιθώρια αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, καθώς οι καστανιές βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, οι οποίες δεν είναι εύκολα προσβάσιμες. Με την παραγωγή ασχολούνται πολλοί νέοι άνθρωποι, οι οποίοι παραμένουν στο χωριό, του δίνουν χρώμα και ζωντάνια. Τα προηγούμενα χρόνια έπαιρναν ένα καλό εισόδημα και συντηρούσαν τις οικογένειές τους. Είναι κρίμα αυτή η προσπάθεια να πάει χαμένη».