Στη σκιά της παγκόσμιας πανδημίας η προσδοκώμενη αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής πουλερικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα ενισχυθεί κατά 1,2% το 2020

Ενισχυμένη, αλλά με πιο ήπιους ρυθμούς από εκείνους που καταγράφηκαν το 2019 αναμένεται πως θα είναι η παραγωγή πουλερικών στις χώρες της ΕΕ το 2020. Συγκεκριμένα, αναφορά γίνεται σε ποσοστό αύξησης της τάξης του 1,2% έναντι 1,6% πέρσι, γεγονός το οποίο ασφαλώς και συνδέεται με τις παγκόσμιες επιπτώσεις στην αγορά.

Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο ανάκαμψης, δεδομένου του παρατεταμένου κλεισίματος του σημαντικού καναλιού της Horeca, που καθιστά δύσκολη την απορρόφηση συγκεκριμένων ειδών που περιλαμβάνονται στην «γκουρμέ» κουζίνα εστιατορίων.

Αρχικά, με τις πρώτες επιπτώσεις από την εξάπλωση της πανδημίας, οι τιμές κατέγραψαν άνοδο, εξαιτίας της τάσης για αποθεματοποίηση, αλλά τις προηγούμενες εβδομάδες επέστρεψαν σε επίπεδα κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Η δε κατανάλωση εμφανίζει δείγματα ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος, φτάνοντας τα 23,6 κιλά/κατά κεφαλή, αυξημένη κατά 200 γραμμάρια.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, το 2019 αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 1,8%, αλλά λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην εστίαση, ενδέχεται στο τέλος του 2020 να καταγράψουν αρνητικό πρόσημο.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν στους περισσότερους προορισμούς, κυρίως στη Ν. Αφρική κατά 62%, στις Φιλιππίνες κατά 40%, στο Βιετνάμ κατά 34% και στην Κίνα, ενώ αναμένεται ότι θα διατηρήσουν την αυξητική τους πορεία, καθώς η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σημειώνεται, όμως, ότι την εξέλιξη των εξαγωγών θα καθορίσουν, έως έναν βαθμό, και τα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε σημαντικές χώρες παραγωγής της ΕΕ, όπως η Πολωνία, που έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες χώρες προορισμού να απαγορεύουν τις εισαγωγές. Αυτό θα ασκήσει, έως έναν βαθμό, πίεση στο σύνολο των εξαγωγών της ΕΕ, αλλά μπορεί και να αποτελέσει ευκαιρία για στροφή των εμπορικών ροών προς άλλους προορισμούς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα Poultry World, η αναλύτρια του Συμβουλίου Αγροτικής Ανάπτυξης της Μ. Βρετανίας, Bethan Wilkins, υπογράμμισε πως η παραγωγή πουλερικών και χοίρειου είναι εκείνες, οι οποίες κατά κύριο λόγο θα στηρίξουν τη συνολική ανάκαμψη της παραγωγής κρέατος στην ΕΕ.

Η ίδια συμπλήρωσε πως είναι πιθανό, χωρίς να μπορεί κανείς να το εκτιμήσει ακόμη με ασφάλεια, η αύξηση της παραγωγής στους δύο αυτούς τομείς να αντισταθμιστεί εν μέρει από μια μείωση στο βόειο και στο αρνί.