Σκληρά… καρύδια τα φετινά

Άντεξαν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε αντίθεση με άλλα ακρόδρυα

των Γιώργου Αργυρίου, Γιάννη Σάρρου

Στην τελική ευθεία μπαίνει η συλλογή των καρυδιών και προς τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πρώιμες ποικιλίες. Στη συνέχεια, θα μπουν στην παραγωγή οι όψιμες, όπως είναι τα Τσάντλερ, που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ακρόδρυα, οι καρυδιές φέτος επέδειξαν μεγαλύτερη αντοχή απέναντι στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που αντιμετώπισαν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μπορεί να μην επηρεάστηκαν σε σημαντικό ποσοστό από τον παγετό και τον καύσωνα, όμως υπήρξαν περιπτώσεις όπου το χαλάζι και η ανεμοθύελλα έκαναν σημαντικές ζημιές, λίγο πριν από τη συγκομιδή.

Όπως μας ενημερώνει ο παραγωγός Θανάσης Γκουσγκούνης από την Τσαπουρνιά Ελασσόνας, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οι καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες καρυδιάς σε διάφορα χωριά της Ελασσόνας ήταν σημαντικές.

«Η έντονη χαλαζόπτωση και η ανεμοθύελλα είχαν ως αποτέλεσμα να ρίξουν πολλά καρύδια στο έδαφος, να υποβαθμιστεί η ποιότητά τους από τα χτυπήματα και, το βασικότερο από όλα, να ξεριζωθούν δέντρα».

Για καλύτερη εικόνα από την ίδια περιοχή κάνει λόγο ο Μάκης Σαλεπτσής, από το Πύθιο Ελασσόνας. «Η μέχρι τώρα εικόνα των δέντρων μας είναι πολύ καλή. Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν της άρδευσης, λόγω των θερμοκρασιών από τους καύσωνες του καλοκαιριού».

Επίσης, ο κ. Σαλεπτσής τόνισε την απουσία εντόμων και ασθενειών, η οποία έδωσε τη δυνατότητα για πιο αραιές και ήπιες επεμβάσεις, σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Αναφερόμενος στο θέμα των αποδόσεων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μας λέει ότι θα κυμανθούν στα 200 με 300 κιλά το στρέμμα στα δέντρα που είναι σε πλήρη παραγωγή. Σχετικά με θέμα των τιμών, εστίασε στη θετική ψυχολογία των παραγωγών και στην κινητικότητα των εμπόρων για την αγορά του προϊόντος.

Αύξηση στην τιμή περιμένουν οι παραγωγοί στην Αρκαδία

Θετική είναι μέχρι στιγμής η εικόνα από την καλλιέργεια καρυδιού στην Αρκαδία, με τους παραγωγούς να αναμένουν μία ελαφριά αύξηση στις φετινές τιμές. Όπως τονίζει ο παραγωγός Ανδρέας Κυριακούλης, «οι περσινές τιμές, ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα, ξεκινούσαν από 2,80 έως 3,80. Η πρόβλεψη για φέτος είναι από 4 έως 4,30 ευρώ το κιλό».

Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει είναι οι αυξήσεις που ήδη καταγράφονται σε καύσιμα και λιπάσματα, ενώ, όπως αναφέρει ο παραγωγός, «στη διαμόρφωση της τιμής θα παίξει ρόλο και η μείωση της παραγωγής από τους παγετούς της άνοιξης. Οι πρώιμες ποικιλίες, κυρίως ντόπιες, επηρεάστηκαν πολύ και η μείωση έφθασε το 80%. Τα Τσάντλερ, όμως που είναι όψιμα, επηρεάστηκαν σε πολύ μικρότερο βαθμό, γύρω στο 10%-15% της παραγωγής».

Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας ότι «μέχρι σήμερα, η καλλιέργεια δείχνει ότι έχει προοπτική και αυτό το αποδεικνύει η επέκτασή της και το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται για επένδυση στην καρυδιά. Η μείωση της τιμής των δέντρων είναι ακόμα μια απόδειξη για την αύξηση της ζήτησης».