Σκληρή μάχη περιβαλλοντικών-γεωργικών λόμπι με επίκεντρο την κτηνοτροφία

Στο στόχαστρο των φιλοπεριβαλλοντικών λόμπι βρίσκεται η ΕΕ, η οποία κατηγορείται ότι αγνοεί τους κινδύνους για το κλίμα, συνεχίζοντας να προσφέρει δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη εντατικών κτηνοτροφικών μονάδων και αντιβαίνοντας τις υποχρεώσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Με βάση τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 40% μέχρι το 2030. Για την «κατά τα συμφέροντα» προσέγγιση των περιβαλλοντικών λόμπι, που παραλείπουν να διαβάσουν τα στοιχεία σε βάθος δεκαετιών, ο γεωργικός τομέας της ΕΕ δεν έχει μειώσει τις εκπομπές από το 2010, ενώ η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνη για το 12%-17% των συνολικών εκπομπών.

Απορούν, δε, γιατί η ΕΕ εξακολουθεί να στηρίζει κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εντατικές, ενώ υποστηρίζουν ότι στο πλαίσιο της επόμενης μεταρρύθμισης της ΚΑΠ θα πρέπει να τεθούν στόχοι μείωσης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου!

Ο πρώην επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Καρλ Φάλκενμπεργκ, επεσήμανε την ευθύνη των ευρωβουλευτών της παντοδύναμης Επιτροπής Γεωργίας του Κοινοβουλίου να καθυστερήσουν τις αποφάσεις για τη μελλοντική ΚΑΠ προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κοινωφελές ίδρυμα Rise, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρώπη θα πρέπει να μειωθεί στο ήμισυ έως το 2050 για να επιτύχει τους παγκόσμιους στόχους για τη μείωση των εκπομπών. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότειναν νωρίτερα φέτος να περιοριστούν οι επιδοτήσεις για κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που δεν μειώνουν την πυκνότητα ή τον αριθμό των ζώων.

Τι απαντά η Κομισιόν

Αντικρούοντας τα παραπάνω επιχειρήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθούν στην περίπτωση που η παραγωγή της ΕΕ μειωθεί και αντικατασταθεί από εισαγωγές. Επίσης, αναφέρθηκε σε έρευνα, που δείχνει ότι οι λιγότερο εντατικές εκμεταλλεύσεις εξαρτώνται περισσότερο από τις γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ, σε σχέση με τις πιο εντατικές.

Σε μία πιο μετριοπαθή, αλλά όχι λιγότερο εχθρική αντιμετώπιση του κτηνοτροφικού τομέα, ο «θεσμικός» Allan Buckwell από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί η ΚΑΠ για τη μείωση των εκπομπών, αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να διώξουμε την παραγωγή της ΕΕ προς άλλες χώρες. Παράλληλα, ζήτησε μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και της παραγωγής στην Ευρώπη.

Οι Copa-Cogeca, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι «οι κτηνοτρόφοι συμβάλλουν διαχρονικά στη διατήρηση των λειμώνων, καθώς και ισχυρών αγροτικών κοινοτήτων και στην παροχή ισορροπημένης διατροφής στους καταναλωτές. Πολλές από τις μελέτες που απαιτούν μείωση του ζωικού κεφαλαίου δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές επιπτώσεις που θα είχε μια μετατόπιση της παραγωγής. Η γη θα εγκαταλειπόταν και πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη θα χάνονταν».