Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Σκόρδο: Λιγότερες οι εκτάσεις, σε άνοδο οι τιμές

12/07/2024
3' διάβασμα
skordo-ligoteres-oi-ektaseis-se-anodo-oi-times-326298

Σε αντίθεση με το κρεμμύδι, η φετινή παραγωγή του σκόρδου δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα, τόσο σε θέματα αποδόσεων, όσο και σε αυτά των τιμών. Η καλλιέργεια βοηθήθηκε σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες και ο βιολογικός κύκλος ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Η ζήτηση του σκόρδου δείχνει να ανεβαίνει κάθε χρόνο, όμως η εγχώρια παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει και τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντικές εισαγωγές. Η καλλιέργεια του φυτού αυτού απαιτεί σημαντικό ποσοστό χειρωνακτικής εργασίας για να παραχθεί το προϊόν, με αποτέλεσμα να ανεβάζει υπέρμετρα το κόστος παραγωγής.

Για μια σύγχρονη οργάνωση και εκμηχάνιση της παραγωγής κάνει λόγο ο Δημήτρης Κίττας, παραγωγός σκόρδου από τα Ψαχνά Εύβοιας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι, για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, οι εκτάσεις δείχνουν να είναι μειωμένες κατά 30%, αλλά οι αποδόσεις των καλλιεργειών κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο και υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών.

«Φέτος, πουλήσαμε πάνω από 2,5 ευρώ το κιλό και με αποδόσεις που έφτασαν ακόμη και τους 2 τόνους το στρέμμα», επισημαίνει ο Φάνης Μπανές, παραγωγός σκόρδου από τον Πλατύκαμπο Λάρισας

Επισημαίνει, ακόμη, ότι οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών είναι σημαντικά μειωμένες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να δυσκολεύονται στη φυτοπροστασία. Κλείνοντας, ο κ. Κίττας εστιάζει στο θέμα των τιμών, εκτιμώντας ότι «δείχνουν να είναι ανεβασμένες. Από τα 11 λεπτά που πουλάγαμε πέρυσι, μεσοσταθμικά, το κεφάλι του σκόρδου, φέτος ξεπεράσαμε τα 13 λεπτά και η ζήτηση δείχνει να είναι μεγάλη».

 

Υψηλή η ποιότητα στο προϊόν της Λάρισας

Για μία καλή χρονιά και με καλή παραγωγή κάνει λόγο ο Φάνης Μπανές, παραγωγός από τον Πλατύκαμπο Λάρισας. Όπως λέει, στην περιοχή του καλλιεργούνται ελληνικές, ισπανικές και κινεζικές ποικιλίες. «Η καθεμιά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, ωστόσο τα ελληνικά σκόρδα δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη απήχηση στις αγορές, σε σύγκριση με τις ισπανικές και τις κινεζικές ποικιλίες. Φέτος, πουλήσαμε πάνω από 2,5 ευρώ το κιλό και με αποδόσεις που έφτασαν ακόμη και τους 2 τόνους το στρέμμα», καταλήγει.

 

Μικρότερες οι αποδόσεις στα ξερικά χωράφια της Κοζάνης

Στην ποιότητα του προϊόντος εστιάζει και ο Ισαάκ Κυπάρογλου, παραγωγός παραδοσιακών ποικιλιών σκόρδου από τα Κοίλα Κοζάνης. Η καλλιέργεια του σκόρδου στην περιοχή του αποτελεί μία παραδοσιακή διαδικασία και το μεγαλύτερο ποσοστό παράγεται σε ξερικές περιοχές. Ο κ. Κυπάρογλου δηλώνει ότι λόγω των ξεροθερμικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή του, οι αποδόσεις των καλλιεργειών δείχνουν να είναι σχετικά μειωμένες, «όμως, ποιοτικά, τα σκόρδα της περιοχής είναι καλύτερα και τα προτιμούν οι καταναλωτές».

Ο ίδιος υπογραμμίζει, επίσης, ότι «η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων δημιουργεί προβλήματα στην οργάνωση της παραγωγής και το μεγαλύτερο ποσοστό κατευθύνεται στις λαϊκές αγορές, ώστε να πουληθεί το συντομότερο δυνατό».

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: