Σκωτία: «Η επιστήμη μπορεί να υποστηρίξει τη βιώσιμη παραγωγή βόειου κρέατος»

Τι δήλωσε ο διευθυντής της Παγκόσμιας Ακαδημίας Γεωργίας και Συστημάτων Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου

Η τεχνολογία και η καινοτομία μπορούν να υποστηρίξουν την επείγουσα ανάγκη για βιώσιμη παραγωγή βόειου κρέατος, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση του αυξανόμενου πληθυσμού σε τρόφιμα, δήλωσε ο καθηγητής Geoff Simm, διευθυντής της Παγκόσμιας Ακαδημίας Γεωργίας και Συστημάτων Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου British Cattle Breeders Club.

Σύμφωνα με το σχέδιο που σκιαγράφησε ο Simm για τη βελτίωση της βιωσιμότητας της παραγωγής βόειου κρέατος, τα βοοειδή μπορούν να καταναλώνουν ζωοτροφές χαμηλού κόστους (δηλαδή εκείνες που δεν ανταγωνίζονται άμεσα με την ανθρώπινη παραγωγή τροφίμων) και υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων που διαφορετικά θα έμεναν αναξιοποίητα, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για καλλιεργήσιμη γη.

Νέες πηγές ζωοτροφών, όπως έντομα, φύκια και μικροβιακές πρωτεΐνες θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στη μείωση του ανταγωνισμού για τη γη.

Τα τρέχοντα προγράμματα αναπαραγωγής θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου των βοοειδών ανά κιλό προϊόντος κατά 8%-9% έως το 2050, έχοντας πλέον ευκαιρία για 2-4 φορές ταχύτερους ρυθμούς μείωσης με την υιοθέτηση νέων τεχνικών για τον προσδιορισμό παραγωγικών φυλών µε χαµηλά επίπεδα εκποµπών, συμβάλλοντας στις καθαρά μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Η έρευνα δείχνει ότι η πρόοδος στην εκτροφή των ζώων έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση κατά 16% του αποτυπώματος άνθρακα του βόειου κρέατος σε ορισμένες χώρες τις τελευταίες δεκαετίες.