Σκύλοι στην Κρήτη ενάντια σε φόλες και δολώματα

Σκύλοι στην Κρήτη ενάντια σε φόλες και δολώματα

Μια ομάδα σκύλων στην Κρήτη, ειδικά εκπαιδευμένη για την ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων και δηλητηριασμένων ζώων, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 21/7 στις Αρχάνες Ηρακλείου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και την Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου.

Κατά την παρουσίαση, τονίστηκε ότι δύο Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες και δύο γερμανικοί ποιμενικοί σκύλοι, ειδικά εκπαιδευμένοι για να ανιχνεύουν δηλητηριασμένα δολώματα και νεκρά δηλητηριασμένα ζώα, θα περιπολούν στο εξής στην κρητική ύπαιθρο, αποτρέποντας τις περαιτέρω απώλειες άγριων αλλά και οικόσιτων ζώων από δηλητηρίαση.

Οι δύο ειδικά εκπαιδευμένοι γερμανικοί ποιμενικοί σκύλοι που στελεχώνουν την ΚΟΣ, ακούνε στα ονόματα Ντάικα και Καρίνα, και είναι ηλικίας 18 μηνών. Το πρώτο μέρος της εκπαίδευσής τους πραγματοποιήθηκε στην Ανδαλουσία από το Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης “Perros contra el Veneno”. Πρόκειται για ειδική πρότυπη μονάδα εκπαίδευσης σκύλων εργασίας, η οποία δραστηριοποιείται από 25ετίας στο χώρο και θεωρείται αυθεντία στο αντικείμενο πανευρωπαϊκά, έχοντας εκπαιδεύσει περισσότερες από 10 ομάδες ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και αλλού.

Η Ντάικα και η Καρίνα έφτασαν στην Κρήτη στις 16 Ιουνίου 2016, για να συναντήσουν τους νέους τους ιδιοκτήτες και χειριστές, Σπύρο Νηστικάκη και Γιάννη Γρηγοράκη, Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου.

Από εκείνη την ημέρα μέχρι και τις 20 Ιουλίου 2016, εκπαιδεύονταν καθημερινά με διπλές αυτοψίες και ασκήσεις μαζί με τους χειριστές τους, προκειμένου, οι μεν σκύλοι να εγκλιματιστούν στις συνθήκες του νησιού, οι δε χειριστές να εκπαιδευτούν στην εργασία που καλούνται πλέον να διεκπεραιώσουν, πέραν των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους.

Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης η Κρητική Ομάδα Σκύλων έφερε εις πέρας 4 περιστατικά δηλητηριάσεων, εντόπισε 8 νεκρά δηλητηριασμένα ζώα, 2 δηλητηριασμένα δολώματα, περισσότερες από 15 θηλιές, 2 δόκανα, 1 παγίδα για σφίγγες και φυτοφάρμακα που πιθανά είχαν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή δηλητηριασμένων δολωμάτων, κατέθεσε 3 μηνύσεις, ενώ πραγματοποίησε και μία αυτόφωρη σύλληψη στην περιοχή Κούρτεσι Οροπεδίου Λασιθίου – υπόθεση που έχει πάρει ήδη το δρόμο της δικαιοσύνης.
 
Η ομάδα παρουσιάστηκε επίσημα σε μία επίδειξη που συντόνισε ο Ισπανός εκπαιδευτής των σκύλων Jesus Lopez Valliadolid, και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθως παραχώρησαν οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Δρ. Σταύρος Ξηρουχάκης και Δρ. Μιχάλης Προμπονάς και της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου Γιώργος Χαβαλεδάκης, πρόεδρος της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου.

 Η παρουσίαση της ομάδας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτόμες Δράσεις Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα – Πρόγραμμα After-LIFE» . 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ