Smart Meter Anywhere: Διαχείριση της ενέργειας με τεχνητή νοημοσύνη

Η νεοφυής επιχείρηση που κατέκτησε το πρώτο βραβείο agtech στον διαγωνισμό Trophy - Τροφή challenge

Βρήκαν τη λύση να βοηθήσουν αναπτυσσόμενες χώρες μέσω της διαχείρισης ενέργειας στον αγροτικό τομέα, επιστρατεύοντας την τεχνολογία. Ο λόγος για τη νεοφυή επιχείρηση Smart Meter Anywhere, που δημιουργεί έξυπνους μετρητές ενέργειας και παρουσιάζει το μοντέλο της προπληρωμής ενέργειας.

Ο εμπνευστής της ιδέας, Γιώργος Κυριακαράκος, γεωπόνος με σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε επίπεδο μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος στη διαχείριση της ενέργειας σε αυτόνομα μικροδίκτυα με τεχνητή νοημοσύνη, μέσω συνέντευξής του στην «ΥΧ», εξηγεί πώς λειτουργεί το μοντέλο των έξυπνων μετρητών ενέργειας.

Πότε δημιουργήσατε τη smart meter anywhere; Ποιος ήταν ο λόγος και ποια είναι τα άτομα πίσω από αυτήν;

Η ιδέα πίσω από τη Smart Meter Anywhere είναι περίπου δύο ετών. Το καλοκαίρι του 2018 έγιναν οι πρώτες προσπάθειες για κατασκευή proof of concept, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η ιδέα ήταν υλοποιήσιμη. Από τον χειμώνα του 2018-2019, όταν και το proof of concept ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε η ανάπτυξη του επιχειρηματικού σκέλους και τότε άρχισε και η συνεργασία μου με τρεις φίλους που θα είναι και συνιδρυτές της εταιρείας, τον Χρήστο Καραβά, ηλεκτρολόγο μηχανικό ΕΜΠ με διδακτορικό πάνω στον αυτόματο έλεγχο μικροδικτύων, τον Κωνσταντίνο Κοττίκα, οικονομολόγο και υποψήφιο διδάκτορα σε θέματα μάρκετινγκ, και τον Μιχάλη Φαρίδη, που είναι ο προγραμματιστής μας και υπεύθυνος για την κυβερνοασφάλεια των προϊόντων μας.

Στη συνέχεια, λάβαμε μέρος στον ελληνικό διαγωνισμό του PowerUp! Και, ακολούθως, εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Η διοργάνωση στην Πολωνία ήταν άψογη και το bootcamp, που προηγήθηκε, ανέπτυξε σημαντικά τις ικανότητές μας σχετικά με την εταιρική μας παρουσίαση.

Με αυτά τα εφόδια, καταφέραμε και κερδίσαμε τον διαγωνισμό Trophy – Τροφή challenge και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχαμε στον διαγωνισμό Future Agrochallenge, όπου και καταφέραμε να προκριθούμε στις δέκα καλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.

Ποιο είναι το αντικείμενο της επιχείρησής σας;

Η εταιρεία μας κατασκευάζει έξυπνους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας για τις περιοχές της υπαίθρου των αναπτυσσόμενων χωρών. Είμαστε, δε, η μοναδική εταιρεία παγκοσμίως που προσφέρει εμπορικά δυνατότητες ενεργειακής διαχείρισης παραγωγικών φορτίων σχετικών με τη γεωργία, όπως αντλίες νερού, παγομηχανές, μύλους, πρέσες κ.λπ., αποκλειστικά μέσω του συστήματος έξυπνων μετρητών μας.

Τι είναι οι έξυπνοι μετρητές ενέργειας και το pay-as-you-go;

Ένας έξυπνος μετρητής αντικαθιστά τον παραδοσιακό μετρητή που εγκαθιστούσε η εταιρεία παροχής ρεύματος. Έχει τη δυνατότητα να καταγράφει δεδομένα της κατανάλωσης και να τα μεταδίδει συνήθως ασύρματα στην εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πιο απλό παράδειγμα για την κατανόηση του pay as you go είναι τα γνωστά μας καρτοκινητά τηλέφωνα. Προπληρώνουμε είτε ένα ποσό, το οποίο χρησιμοποιούμε, είτε προαγοράζουμε κάποιο πακέτο υπηρεσιών. Στην Υποσαχάρια Αφρική το pay as you go είναι μονόδρομος για τα αυτόνομα μικροδίκτυα, ενώ χρησιμοποιείται εκτενώς και σε αρκετές μεγάλες πόλεις.

Σε ποιον απευθύνεται και πώς θα ωφελήσει τους ενδιαφερόμενους;

Πελάτες μας είναι οι επιχειρηματίες που επενδύουν στην κατασκευή και στη λειτουργία αυτόνομων ενεργειακών συστημάτων, κυρίως μικροδικτύων, στις περιοχές της υπαίθρου των αναπτυσσομένων χωρών. Αρχική μας στόχευση αποτελεί η Υποσαχάρια Αφρική, που είναι και ο χώρος εργασίας μου τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η τεχνολογική μας λύση θα τους επιτρέψει την υλοποίηση τεχνικά των επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται στην προπληρωμή ενέργειας, ενώ θα τους δώσει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν την ενέργεια που παράγεται από τα αυτόνομα συστήματα με βέλτιστο τρόπο για εφαρμογές στη γεωργία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επενδύσεις στον εξηλεκτρισμό της γεωργίας είναι οι πιο αποδοτικές συνολικά τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ είναι μονόδρομος για την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών όπου η φτώχεια κυριαρχεί.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή το προϊόν;

Αυτήν τη στιγμή, ολοκληρώνουμε την κατασκευή του εμπορικού πρωτοτύπου, οπότε και θα μπορούμε σύντομα να ξεκινήσουμε την παραγωγή μας και να βγούμε στην αγορά.

Πώς σας βοήθησε η συμμετοχή σας στον διαγωνισμό Trophy-Τροφή challenge και η νίκη σας σε αυτόν;

Το χρηματικό έπαθλο ήταν σημαντικό για την ίδρυση της εταιρείας. Στην Ελλάδα, ακόμη και η ίδρυση μιας ΙΚΕ περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό πάγιων εξόδων σε σχέση με αντίστοιχες εταιρικές μορφές στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Το έπαθλο διευκόλυνε και επίσπευσε την ίδρυσή μας.

Πέρα, όμως, από το χρηματικό έπαθλο, η δυνατότητα για επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Rutgers στις ΗΠΑ θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μια άλλη οπτική για το πλάνο της επιχειρηματικής μας εξέλιξης. Τέλος, θεωρούμε πολύ σημαντικό μέρος του επάθλου τη συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Endeavor που πιστεύουμε ότι θα μας ανοίξει δρόμους που θα ήταν δύσκολο να επιτύχουμε μόνοι μας σε αυτό το στάδιο της επιχειρηματικής μας εξέλιξης.