Social Plate: Πρόγραμμα για τη διάσωση φρούτων και λαχανικών από τη σπατάλη

Υλοποιείται εδώ και μερικά χρόνια από την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ
14/03/2025
3' διάβασμα
social-plate-programma-gia-ti-diasosi-frouton-kai-lachanikon-apo-ti-spatali-348509
Σήμερα, Παρασκευή (14/3), και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της έκθεσης Forward Green, που γίνεται στη ΔΕΘ, θα πραγματοποιηθεί σχετικό workshop.

Εάν οραματιζόμαστε έναν κόσμο στον οποίο το πρόβλημα της πείνας θα αντιμετωπίζεται με τις ίδιες τις πλεονάζουσες τροφές που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια, τότε το όραμα αυτό γίνεται πραγματικότητα και πράξη μέσω του προγράμματος «Social Plate», που υλοποιεί από το 2018 η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΚΑΘ ΑΕ). Με την καρδιά της στην αλληλεγγύη και την κοινωνική ευθύνη, αυτή η πρωτοβουλία μεταμορφώνει τα προϊόντα που δεν πωλούνται από τους εμπόρους της ΚΑΘ, αλλά είναι κατάλληλα για κατανάλωση, σε πολύτιμο πόρο για συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Δράσεις

Το Social Plate περιλαμβάνει διάφορες δράσεις που συμβάλλουν στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Μία από αυτές είναι και η ενημέρωση που προσφέρει σε τακτά χρονικά διαστήματα στους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται για το πώς λειτουργεί, μέσω ενός εγχειριδίου που έχει εκπονηθεί πρόσφατα από την ΚΑΘ, ενώ ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων και τις κοινωνικές συνέπειες αυτής.

Επίσης, προσφέρει εκπαιδευτικά σεμινάρια και δράσεις για να ενισχύσει την κατανόηση της σημασίας της βιώσιμης διαχείρισης των τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, Παρασκευή (14/3), και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της έκθεσης Forward Green, που γίνεται στη ΔΕΘ, θα πραγματοποιηθεί σχετικό workshop.

«Καλούμε τους φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε, κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, ΜΚΟ, ιδρύματα που ήδη έρχονται στην αγορά, αλλά και άλλοι φορείς που πάντα χρειάζονται τη βοήθειά μας, να ενημερωθούν οργανωμένα για τη δράση και τη λειτουργία μας, αλλά και να συζητήσουμε πώς η συνεργασία μας μπορεί να κυλήσει πιο ομαλά κάθε φορά», τόνισε η συντονίστρια του έργου, Αναστασία Μπόμπα.

Η ιστορία του Social Plate είναι μια απόδειξη ότι όταν η κοινότητα ενώνεται, τα θαύματα γίνονται καθημερινότητα. Από την έναρξη της λειτουργίας του προγράμματος έχουν προσφερθεί εκατοντάδες χιλιάδες κιλά τροφίμων σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε η κα Μπόμπα, «από το ξεκίνημα του έργου τον Απρίλιο του 2018 έως και το τέλος του 2024 έχουμε παραλάβει από τους εμπόρους της ΚΑΘ 1.813,307 τόνους φρούτων και λαχανικών. Από αυτά έχουμε ανακτήσει και παραδώσει 1.369,946 τόνους τροφίμων σε συνανθρώπους μας. Ταυτόχρονα, αποτράπηκε η μετατροπή όλης αυτής της ποσότητας τροφίμων σε οργανικά απόβλητα», κατέληξε η κα Μπόμπα.

Νέο ραντεβού τον Απρίλιο

Το επόμενο κάλεσμα-ραντεβού του Social Plate θα γίνει τον Απρίλιο στη Διεθνή Έκθεση Φρούτων Λαχανικών Freskon, προκειμένου να παρουσιαστεί το εγχειρίδιο συλλογής και διάσωσης τροφής προς άλλες αγορές.