Η Σόφια ζητεί την επέκταση της έκτακτης στήριξης στους γεωργικούς τομείς που πλήττονται από την κρίση

Η έκτακτη υποστήριξη για τους πληττόμενους γεωργικούς τομείς πρέπει να συνεχιστεί και τα διαθέσιμα εργαλεία και οι επιλογές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση αυτών των μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του αποθεματικού κρίσης, δήλωσε ο Βούλγαρος αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Γκεόργκι Σαμπέφ κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διευκρίνισε ότι αυτό είναι απαραίτητο λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες διαταραχές στην αγορά και την αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας.

Ο Σαμπέφ δήλωσε ότι οι μεγάλης κλίμακας εισαγωγές ηλίανθου από την Ουκρανία το τελευταίο εξάμηνο μείωσαν σημαντικά τις δυνατότητες για τους Βούλγαρους παραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα τους εγκαίρως, γεγονός που σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής και την περιορισμένη ικανότητα αποθήκευσης, οδήγησε σε χαμηλή ρευστότητα και τορπίλισε τη συνήθη περίοδο έναρξης της φθινοπωρινής σποράς.

Δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση παραμένει αβέβαιη στον τομέα της κτηνοτροφίας, και ειδικότερα στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, με την παραγωγή να μειώνεται παρά τις σχετικά υψηλές τιμές παραγωγού.

Όσον αφορά τις γενικές προοπτικές για τη συγκομιδή του επόμενου έτους, ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι οι δυσκολίες στην εξασφάλιση των λιπασμάτων θα επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση από τις νέες καλλιέργειες. Δήλωσε επίσης ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να γίνει οριστική πρόβλεψη για τον αντίκτυπο της έλλειψης λιπασμάτων καθώς και των τιμών, αλλά αναμένει μια μείωση περίπου 10% για την καλλιέργεια σιταριού το 2023, ενώ για το κριθάρι και την ελαιοκράμβη η μείωση εκτιμά πως θα είναι 12% και 14% αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ