Σοκ στην Ευρώπη από τον εκλογικό θρίαμβο του Ορμπάν

Η θριαμβευτική εκλογική νίκη του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ικανοποίησε ορισμένους εθνικιστές και ταυτόχρονα έλουσε με κρύο ιδρώτα ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, προκαλώντας παράλληλα νέες συγκρούσεις με τις Βρυξέλλες.

Μετά από μια εκστρατεία επικεντρωμένη στην αντίσταση στη μετανάστευση και την τρομοκρατία μιας ισχυρής οικονομίας, τα σχεδόν πλήρη αποτελέσματα έδειξαν ότι το κόμμα Fidesz του Ορμπάν έλαβε σχεδόν το ήμισυ των ψήφων (48,8%). Το αποτέλεσμα αυτό θα χαρίσει στο κόμμα μια πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο και ένα νομοθετικό carte blanche, ώστε να επιδιώξει τον μετασχηματισμό της κεντροευρωπαϊκής χώρας σε αυτό που ο Όρμπαν αποκαλεί «ανελεύθερη δημοκρατία».

Αναλυτές του OSCE ανέφεραν ότι η «ξενοφοβική ρητορική» και η «μεροληψία των μέσων μαζικής ενημέρωσης» στην εκστρατεία αποδυνάμωσαν την ικανότητα των ψηφοφόρων να προβούν σε μια πλήρως ενημερωμένη επιλογή. Ωστόσο, ο Gergely Gulyas, επικεφαλής της Fidesz στο Κοινοβούλιο, απέρριψε την έκθεση του αξιόπιστου διεθνούς φορέα. Με ένα λιτό συγχαρητήριο σημείωμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Ορμπάν, ο οποίος θα «διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη διατήρηση της ενότητάς μας στην ΕΕ».