SOS εκπέμπουν τα παρακάρλια χωριά

Εν αναμονή πρωτοβουλιών από το υπουργείο Υποδομών οι αγρότες

Σταθερά, αλλά με αργούς ρυθμούς, υποχωρούν τα νερά από τα πλημμυρισμένα χωράφια της επανασχηματισθείσας λίμνης Κάρλας. Μέσα στις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Υποδομών αναμένεται να ανακοινώσει τον τρόπο αποστράγγισης των νερών από τις πλημμυρισμένες περιοχές, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου, αλλά και τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων, οι οποίες μπορεί να έχουν και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, για όσο καιρό δηλαδή τα χωράφια δεν θα καλλιεργηθούν.

Τα παραπάνω θέματα κυριάρχησαν στη σύσκεψη του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα, και του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, παρουσία του απερχόμενου περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού, του δημάρχου Κιλελέρ, Θανάση Νασιακόπουλου, εκπροσώπων των δημοτικών αρχών Ρήγα Φεραίου και Αγιάς, και συνεταιριστών από τα παρακάρλια χωριά.

Όπως έγινε γνωστό, έχει αποφασιστεί ο τρόπος απομάκρυνσης των νερών από την περιοχή των Καναλιών Μαγνησίας, ενώ εξετάζονται διάφορες μέθοδοι για την οριστική λύση του πλημμυρικού φαινομένου στα παρακάρλια (κοινότητες Καστρί, Σωτηρίο και Ελευθέριο Νομού Λάρισας).

Στον «αέρα» οι παραγωγοί του Στεφανοβικείου

Την ίδια ώρα, οι αγρότες από την ευρύτερη περιοχή των παρακάρλιων, και ιδιαίτερα του Στεφανοβικείου, εκπέμπουν SOS, καθώς δεν γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν εκ νέου. Πρόκειται για μία περιοχή όπου μπαίνει βαμβάκι, ντομάτα, καλαμπόκι, τριφύλλι, αλλά και πολυετείς καλλιέργειες, όπως π.χ. φιστίκι, ένα καθαρά εξαγώγιμο, δυναμικό προϊόν.

Δικαιολογημένη είναι η ανησυχία στους ανθρώπους του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Στεφανοβικείου, ο οποίος δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις παραγγελίες. «Μπορεί τα πλημμυρικά φαινόμενα να αποτελούν πρόσκαιρο εφιάλτη για κάποιους συναδέλφους μας, για εμάς όμως το πρόβλημα ήρθε για να μείνει. Συνεπώς, εάν δεν υπάρξουν γενναίες αποφάσεις στήριξης από την πολιτεία, τα χωριά μας θα ερημώσουν», δηλώνουν στην «ΥΧ» σαφώς απογοητευμένοι οι παραγωγοί της περιοχής.

Εξαντλείται η υπομονή των αγροτών της Μαγνησίας

Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας. «Η κυβέρνηση, πέρα από ανακοινώσεις, δεν έχει υλοποιήσει ούτε ένα αίτημα των Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, και, από ό,τι φαίνεται, δεν έχει και σκοπό να το πράξει», αναφέρει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, προειδοποιώντας ότι «η υπομονή εξαντλείται». Η Ένωση καλεί τους αγρότες της περιοχής να δείξουν «μηδενική ανοχή απέναντι σε παλιούς και νέους σωτήρες» και να βρίσκονται «σε ετοιμότητα για μαχητικές, μαζικές κινητοποιήσεις».

Οδηγίες και ενέργειες για την εξομάλυνση της κατάστασης

Από την πλευρά τους, καθηγητές Γεωπονίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καλούν τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε βαθύ όργωμα και σε εργασίες εδαφοσχισίματος, για τη βελτίωση του αερισμού των εδαφών.

Οι συνθήκες αυτές θα βοηθήσουν ενόψει των νέων βροχοπτώσεων, ώστε το νερό να υποχωρήσει διά της βαρύτητας και να μην παραμείνει στα χωράφια, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου το ίζημα ξεπερνά τα 10-12 cm.

Τέλος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά, σε συνεργασία με τους δήμους, σε καθημερινές παρεμβάσεις, επιστρατεύοντας τα διαθέσιμα μηχανήματα και προσωπικό για τον καθαρισμό ρεμάτων και ποταμών, την ενίσχυση των αναχωμάτων και την απομάκρυνση των φερτών υλικών από επαρχιακούς δρόμους, προκειμένου να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα των αγροτών προς τα χωράφια και τα κτήματα, αλλά και να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική προστασία ενόψει του χειμώνα.