Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

SOS εκπέμπουν οι μηλοπαραγωγοί της επαρχίας Αγιάς

Ορατός ο κίνδυνος εγκατάλειψης της καλλιέργειας
31/08/2023
1' διάβασμα
sos-ekpeboun-oi-miloparagogoi-tis-eparchias-agias-299998

Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί περιέγραψαν με μελανά χρώματα συνεταιριστές της επαρχίας Αγιάς, μετά τα συνεχή πλήγματα που δέχεται η παραγωγή.

Όπως ανέφερε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, παρουσία της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος, «οι παραγωγοί μήλων βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν αποζημιωθεί τα τελευταία χρόνια από τις συνεχείς ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της κλιματικής κρίσης, ενώ στη νέα ΚΑΠ τέθηκαν και εκτός Συνδεδεμένης. Δεν συμφέρει να ξεκινήσει κάποιος από την αρχή την εγκατάσταση δένδρων, αφού το κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ το στρέμμα, ξεπερνώντας ακόμη και την αξία της γης. Όταν το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 40 λεπτά και εμείς πουλάμε μετά βίας 17 λεπτά, όλοι καταλαβαίνουν το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις εξαγωγές στην Αίγυπτο. Πρέπει άμεσα και πριν από την έναρξη της συγκομιδής να ξεκαθαρίσει το καθεστώς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη σύσκεψη παρενέβη Ελληνοαιγύπτιος εισαγωγέας φρούτων, ο οποίος ανέλυσε τη γραφειοκρατία και τις δυσκολίες που υπάρχουν στις εξαγωγές προς την Αίγυπτο και την άνιση μεταχείριση της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με άλλα αραβικά κράτη, ως προς τους δασμούς.

Ο υπουργός ΑΑΤ, Λ. Αυγενάκης, άκουσε με προσοχή τους συνεταιριστές και τον εισαγωγέα και διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Φραγκογιάννη, για την καλύτερη λύση.