Στη σωστή διαχείμαση των μελισσιών ποντάρουν οι μελισσοκόμοι

Η υποτονική φετινή σεζόν δεν αφήνει περιθώρια για απώλειες

Μπορεί ο χειμώνας να είναι μπροστά για τους μελισσοκόμους, όμως η μέχρι σήμερα εικόνα που αποκόμισαν από όλη τη χρονιά που πέρασε δεν είναι και η καλύτερη για τους ίδιους. Η μειωμένη ανθοφορία σε πολλά είδη φυτών, η αδυναμία των μετακινήσεων από περιοχή σε περιοχή λόγω της πανδημίας, αλλά και οι χαμηλές τιμές του μελιού που διακινείται στην αγορά συνθέτουν ένα αποκαρδιωτικό τοπίο.

Ο χειμώνας δεν έχει δείξει ακόμη το αληθινό του πρόσωπο και όλοι οι μελισσοκόμοι έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στη διαχείμαση των μελισσών, ώστε αρχές της άνοιξης να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και, το βασικότερο από όλα, υγιές και δυνατό μελίσσι, για να ξεκινήσει η συλλογή της γύρης.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Αηδόνη, γεωπόνο και επόπτη μελισσοκομίας Στερεάς Ελλάδας, για να μπορέσουν οι μελισσοκόμοι να ξεπεράσουν όλες αυτές τις δυσκολίες, θα πρέπει να προετοιμάσουν κατάλληλα το μελίσσι τους ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα επερχόμενα κρύα και παράλληλα, με την κατάλληλη διατροφή, να τα διατηρήσουν εύρωστα και υγιή, ώστε να είναι έτοιμα για την άνοιξη.

Παρουσιάζοντας την εικόνα του σήμερα στον τομέα της μελισσοκομίας, ο κ. Αηδόνης κάνει λόγο για μία δύσκολη χρονιά με πολλά προβλήματα στον τομέα της μελισσοκομίας, τα οποία έχουν να κάνουν με το θέμα τόσο της παραγωγής όσο και της εμπορίας. «Οι αδυναμίες στις μετακινήσεις των μελισσοκόμων, λόγω της πανδημίας, αλλά και η μειωμένη ανθοφορία τη χρονιά που πέρασε είχαν ως αποτέλεσμα τη χαμηλή απόδοση σε μέλι. Υπήρξαν περιπτώσεις, όπως στο θυμάρι και στο έλατο, όπου επιπτώσεις στην παραγωγή, λόγω της μειωμένης ανθοφορίας, ήταν μεγάλες, με αποτέλεσμα να έχουμε μικρές παραγωγές και αδύναμα μελίσσια. Από την άλλη πλευρά, τα πράγματα δεν πήγαν καλά ούτε στην εμπορία. Οι τιμές παραγωγού ήταν χαμηλότερες από πέρυσι, καθώς η αγορά έχει πλημμυρίσει φτηνά εισαγόμενα μέλια».

Αναγκαιότητα η εφαρμογή του ηλεκτρονικού μητρώου

Για μία δύσκολη χρονιά κάνει λόγο και ο Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, με σαφείς αιχμές για τη μέχρι τώρα στήριξη των μελισσοκόμων από την πλευρά της πολιτείας.

Περιγράφοντας την κατάσταση για τη χρονιά που πέρασε, ο κ. Ντούρας είπε ότι ήταν κάτω του μετρίου στο θέμα της παραγωγής του μελιού. «Οι κλιματολογικές συνθήκες με τις μειωμένες ανθοφορίες, σε συνδυασμό με τις αδυναμίες μετακίνησης λόγω της πανδημίας, δημιούργησαν ένα σημαντικό πλήγμα στον τομέα της μελισσοκομίας. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τις μειωμένες τιμές του μελιού, το εισόδημα των παραγωγών μειώθηκε σε σημαντικά μεγάλο ποσοστό».

Παράλληλα, ο κ. Ντούρας έκανε αναφορά και στο θέμα της ελληνοποίησης μελιού, το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική παραγωγή και υποβαθμίζει την ποιότητα, αλλά και την ασφάλεια των προϊόντων μελιού από το εξωτερικό. «Για να έχουμε έναν καλύτερο έλεγχο της παραγωγής μας, θα πρέπει να την ταυτοποιήσουμε. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό μητρώο, ένα πάγιο αίτημά μας, για να μπορέσουμε να ελέγχουμε τη δική μας παραγωγή και να την προφυλάξουμε από τα εισαγόμενα».

Αναφερόμενος στο θέμα της στήριξης της πολιτείας λόγω της πανδημίας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός. «Αν και είμαστε από τους περισσότερο θιγόμενους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, μέχρι και σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία ενίσχυση. Η επιστρεπτέα προκαταβολή των 1.000 ευρώ δόθηκε σε όσους υπάγονται στο κανονικό καθεστώς, όχι σε όλους μας. Εμείς ζητάμε να καλυφθούν όλοι οι μελισσοκόμοι, γιατί ο κλάδος αυτό το διάστημα πρέπει να στηριχθεί λόγω αντικειμενικών προβλημάτων ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτήν τη δύσκολη περίοδο».