Σουηδία: Νεοφυής επιχείρηση φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το τροπικό λίπος με χρήση διοξειδίου του άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Green-On αναπτύσσει μια μοναδική τεχνολογία για την παραγωγή συστατικών τροφίμων και συγκεκριμένα λίπους για τη βιομηχανία τροφίμων και ζωοτροφών, με έναν πραγματικά βιώσιμο τρόπο.

Καθώς η ζήτηση απομακρύνεται από τα ζωικά λίπη, η βιομηχανία τροφίμων σπεύδει να βρει κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις για τα τροπικά φυτικά έλαια και λίπη. Ο λόγος είναι ότι τα σκληρά φυτικά λίπη, όπως το φοινικέλαιο και το βούτυρο κακάο, μπορούν να καλλιεργηθούν μόνο στις τροπικές περιοχές, εγείροντας ανησυχίες για την υγεία και το περιβάλλον. Από την άλλη, εκείνα τα έλαια που προέρχονται από φυτά τα οποία καλλιεργούνται σε ηπιότερα ευρωπαϊκά κλίματα, όπως η σόγια, ο ηλίανθος και η κανόλα, μπορούν μεν να μετατραπούν σε σκληρά λίπη, προϋποθέτουν όμως τη διαδικασία της υδρογόνωσης, η οποία μπορεί να παράγει επικίνδυνα ανθυγιεινά τρανς λιπαρά. Η Green-On, με έδρα τη Σουηδία, φιλοδοξεί να δώσει τη λύση σε αυτό το κομμάτι μέχρι το 2024, λανσάροντας μια κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία για την παραγωγή συστατικών τροφίμων, ειδικά ελαίου και λίπους για τη βιομηχανία τροφίμων και ζωοτροφών. Μέσω αυτής, το προϊόν μπορεί να μιμηθεί και να αντικαταστήσει τροπικά λίπη, όπως το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας, καθώς και το ζωικό λίπος.

Η φινλανδική Solar Foods έχει πρωτοστατήσει στην ιδέα της παραγωγής πρωτεΐνης μέσω ενός συνδυασμού διοξειδίου του άνθρακα, αέρα και ηλεκτρικής ενέργειας. Η Green-On υιοθετεί το κόνσεπτ και το επεκτείνει. Χρησιμοποιεί μια τεχνολογία που βασίζεται στην έννοια του «Power-to-X», η οποία αφορά τη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε κάτι άλλο. Πρόσφατες εκθέσεις έχουν συμπεράνει ότι η τεχνολογία «Power-to-X» είναι το κλειδί για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία.