Σουσάμι: Η χαμηλή παραγωγικότητα καθηλώνει την ελληνική καλλιέργεια

O κύκλος παραγωγής του σουσαμιού ολοκληρώνεται το φθινόπωρο με τη συλλογή. Παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, λόγω των αδυναμιών του το εν λόγω φυτό δεν έχει καταφέρει να εδραιωθεί σε σημαντικό βαθμό στη χώρα μας και το μεγαλύτερο ποσοστό που καταναλώνουμε εισάγεται από το εξωτερικό.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την επέκταση της καλλιέργειας είναι πολλοί και έχουν να κάνουν με τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, την έλλειψη τεχνογνωσίας στην καλλιέργεια του φυτού, την έλλειψη πολλαπλασιαστικού υλικού με συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά κ.ά., με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των αγροτών για αυτή την καλλιέργεια να είναι μειωμένο.

Για 400.000 στρέμματα που απαιτούνται για την παραγωγή σουσαμιού στη χώρα μας, ώστε να καλύψουν την εγχώρια μεταποίηση, κάνει λόγο ο Αβραάμ Νικολαΐδης, πρώην γεωπόνος του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα»: «Η έλλειψη νέου γενετικού υλικού με αδιάρρηκτες ποικιλίες που να μην τινάζουν κατά τη διάρκεια της συλλογής είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να λυθεί άμεσα, αν θέλουμε ως χώρα να προωθήσουμε αυτή την καλλιέργεια. Ενώ εμείς παράγουμε σουσάμι με μέσο όρο τα 50 κιλά το στρέμμα, οι άλλες χώρες ξεπερνούν τα 200 κιλά. Από αυτούς τους αριθμούς καταλαβαίνουμε γιατί δεν επεκτείνεται η καλλιέργεια του σουσαμιού στη χώρα μας».

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η δήλωση του Δημήτρη Βουλουδάκη, παραγωγού από την Ορεστιάδα: «Έχουμε ξεκινήσει τη συλλογή του σουσαμιού με τον παραδοσιακό τρόπο, έτσι όπως τον γνωρίσαμε από τους γονείς μας και προσπαθούμε να τον διατηρήσουμε. Η εξεύρεση εργατικών χεριών είναι ένα σοβαρό θέμα, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία της συλλογής και του καθαρισμού».

Έλλειψη τεχνογνωσίας

Εστιάζοντας στο θέμα της καλλιέργειας, ο κ. Βουλουδάκης έκανε λόγο για έλλειψη τεχνογνωσίας: «Αν και έχουμε έρθει σε επαφή με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της χώρας, δεν έχουμε καταφέρει να πάρουμε την πληροφόρηση που θα θέλαμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις καλλιέργειές μας. Ό,τι μαθαίνουμε είναι από τη δική μας έρευνα μέσα από το διαδίκτυο, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Το προϊόν έχει σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον, δυστυχώς, όμως, δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία από την πολιτεία για την παραγωγή του στη χώρα μας».

Τέλος, ο Σάκης Κουτουκίδης, γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορεστιάδας κάνει λόγο για ένα προϊόν που έχει ενδιαφέρον κυρίως από μικρές βιοτεχνίες μεταποίησης σουσαμιού. «Ζήτηση από την αγορά παρουσιάζει το κίτρινο σουσάμι σε σύγκριση με το λευκό, το οποίο εισάγεται σε μεγάλες ποσότητες από το Σουδάν. Στην περιοχή του Έβρου καλλιεργούνται πάνω από 2.000 στρέμματα με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και οι μέσες αποδόσεις κυμαίνονται από 30 έως 50 κιλά το στρέμμα».