«Παράθυρο» επαναφοράς για το ξεχασμένο σουσάμι

Το μπαλάκι στους Έλληνες παραγωγούς μετά το πράσινο φως των Ολλανδών
27/06/2024
3' διάβασμα
parathyro-epanaforas-gia-to-xechasmeno-sousami-324424

Ως βιώσιμη και ρεαλιστική, με βάση τις κλιματικές συνθήκες της Θεσσαλίας, χαρακτηρίζεται η καλλιέργεια σουσαμιού από την ολλανδική εταιρεία που κατέθεσε στην κυβέρνηση το σχέδιό της για την ανασυγκρότηση της θεσσαλικής γεωργίας.

Πρόκειται για μία καλλιέργεια που δεν είναι άγνωστη στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς κατά τη δεκαετία του ’50 καλλιεργούνταν σε αρκετές χιλιάδες στρέμματα, ενώ σημειώνονταν και εξαγωγές. Σταδιακά, όμως, εγκαταλείφθηκε.

Θετικά μηνύματα από τα Φάρσαλα

Μπορεί, όμως, αυτή η καλλιέργεια να επανέλθει; Ο Αντώνης Αντωνιάδης από τους Χαλκιάδες Φαρσάλων καλλιεργεί εδώ και 7-8 χρόνια σουσάμι στα χωράφια του. Ανάλογα με τις συνθήκες, άλλοτε βάζει σε πολλά στρέμματα και άλλοτε σε λίγα ως επίσπορη καλλιέργεια. Ο ίδιος τη χαρακτηρίζει «ιδανική και κερδοφόρα», καθώς η αγορά αναζητά ντόπιο σουσάμι. Μάλιστα, συνεργάζεται χρόνια με τοπική χαλβαδοποιία, η οποία αν υπήρχε διαθέσιμη ποσότητα θα την αγόραζε όλη!

Μιλώντας στην «ΥΧ» για το σουσάμι, ο κ. Αντωνιάδης αναφέρει: «Στα ξηρικά χωράφια που έχω, η μέση στρεμματική απόδοση είναι 100 με 200 κιλά, στα ποτιστικά όσοι βάζουν συλλέγουν πάνω από 250 κιλά».

Και συμπληρώνει: «Πρόκειται για μια καλλιέργεια με σταθερό εισόδημα και λίγα έξοδα. Είναι ανθεκτικό προϊόν στις υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, αυτές εξουδετερώνουν τους μύκητες κι έτσι δεν χρειαζόμαστε μυκητοκτόνα. Θέλει λίγο λίπασμα. Ουσιαστικά, τα μόνα έξοδα είναι τα εντομοκτόνα (2-3 ψεκασμοί). Προσωπικά, συγκομίζω 30 με 40 κιλά το στρέμμα, πουλάω με 2 ευρώ, άρα συνολικά 80 ευρώ το στρέμμα. Στη σημερινή εποχή, δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσό».

Να σημειωθεί πως η σπορά γίνεται συνήθως τον Μάιο. Αν βοηθήσουν οι βροχές το καλοκαίρι, το φύτρωμα γίνεται ομαλά και γρήγορα, ενώ η συγκομιδή τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Ο κ. Αντωνιάδης αποθηκεύει τις ποσότητες, λόγω έλλειψης ξηραντηρίου, και προχωρά σε 4-5 καθαρισμούς. Ωστόσο, θέλει να επενδύσει στην καλλιέργεια. Για τον λόγο αυτόν, αναζητά στην αγορά του εξωτερικού ένα σύγχρονο ξηραντήριο. Θεωρεί ότι «το σουσάμι μπορεί να βοηθήσει και στη γονιμότητα του εδάφους, καθώς διαθέτει πολλά θρεπτικά στοιχεία και βοηθά την επόμενη καλλιέργεια που θα μπει στο χωράφι».

Εκτιμήσεις και προοπτική

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο καθηγητής Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Νίκος Δαναλάτος, «στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι καταναλώνονται ετησίως περίπου 40.000 τόνοι σουσαμιού για την παραγωγή μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων (ψωμί, χαλβάς, ταχίνι, παστέλια, μπάρες με ξηρούς καρπούς κ.λπ.), οι οποίοι στο σύνολό τους εισάγονται, κατά κανόνα, από αφρικανικές χώρες (Αίγυπτος, Σουδάν κ.ά.).

Με 250-300 κιλά ανά στρέμμα, για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς θα πρέπει να καλλιεργηθούν 130.000-160.000 στρ. Ωστόσο, τα περιθώρια είναι υπερτριπλάσια, εάν ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό σουσάμι θα είναι το ευρωπαϊκό σουσάμι, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να στηριχθεί ανάλογα με τις υπόλοιπες σημαντικές καλλιέργειες χαμηλών εισροών και φιλικών προς το περιβάλλον».