Σπ. Λιβανός: Ο αγροτικός και διατροφικός τομέας περιμένει πολλά από τις ψηφιακές τεχνολογίες

Η πανδημία έκανε επιτακτική την ανάγκη απομακρυσμένης πρόσβασης και διεκπεραίωσης όλων των διοικητικών και υπηρεσιακών διαδικασιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αποτέλεσμα να είναι από τους πρωτοπόρους στην αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών. 

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στη δίτομη Ετήσια Έκδοση «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση»  που ολοκλήρωσε πρόσφατα η εταιρεία Teamworks, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανός εξηγεί πως, τα τελευταία χρόνια γίνεται επιτάχυνση της ανάπτυξης και προσφοράς των νέων εφαρμογών που είχαν σχεδιαστεί. Θεωρεί δε, ότι με τη βοήθεια της σχετικής χρηματοδότησης που έρχεται , θα υλοποιηθούν πολλές καινοτόμες δράσεις, που θα ωφελήσουν τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή σε όλη την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα προς τους αγρότες και τον τομέα των τροφίμων είναι πολυάριθμες. Παράλληλα υπάρχει εκτενές δίκτυο διασυνδεδεμένων εφαρμογών μεταξύ των σχετικών οργανικών μονάδων. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους με βάση σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης και λειτουργίας με τη χρήση του υπολογιστικού νέφους (cloud), την προσαρμογή του περιεχομένου για φορητές συσκευές και έξυπνα τηλέφωνα, την αξιοποίηση του Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things), των δικτύων 5ης γενιάς 5G και την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών που εκτελούνται στο ΥΠΑΑΤ.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι σε εξέλιξη», τονίζει ο υπουργός, «και η πορεία του δεν είναι ποτέ εύκολη». Επισημαίνει δε, πως «το κυριότερο πρόβλημα είναι ο τρόπος σκέψης κατά την μεταφορά μιας διαδικασίας από το χαρτί στον ψηφιακό κόσμο, που αρκετές φορές αναθεωρείται. Χωρίς καλό συντονισμό των προσπαθειών ψηφιακού μετασχηματισμού, υπάρχει ο κίνδυνος της αλληλοεπικάλυψης λειτουργιών και της δυσκολίας διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ νέων συστημάτων που αναπτύσσονται. Αυτό παράλληλα συνεπάγεται και αυξημένο κόστος, τόσο για προμήθειες υλικοτεχνικού εξοπλισμού και αδειών λογισμικού, όσο και υπηρεσιών ανάπτυξης» αναφέρει ο κ. Λιβανός.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες δίνουν πολλά πλεονεκτήματα και μπορεί να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και ειδικά των αγροτών. Για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εφόσον η προσπάθεια συνεχιστεί κυρίως από την πλευρά του δημοσίου με την διασύνδεση των υπηρεσιών και την απλοποίηση όσων ζητάει από τους πολίτες, είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει και η κουλτούρα και νοοτροπία για πολλά πράγματα στην Ελλάδα. «Η παρουσίαση παραδειγμάτων καλών πρακτικών από άλλες περιπτώσεις είναι ένας καλός τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, σε συνδυασμό με την εμπειρία όσων έχουν αναλάβει τον ψηφιακό μετασχηματισμό» επισημαίνει ο κ. Λιβανός.