Σπ. Λιβανός: Σύγκλιση στο 100% της μοναδιαίας τιμής δικαιώματος ανά αγρονομική περιφέρεια η καταβολή της Βασικής – Τι θα γίνει με τις Συνδεδεμένες

Των Γεωργίας Μπόχτη και Γιώργου Αργυρίου

Σταδιακή κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων από το 2022 έως το 2026, αναδιανεμητική ενίσχυση προς τις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις από το 2023, νέος σχεδιασμός Συνδεδεμένων Ενισχύσεων από το 2023 με έμφαση στην Κτηνοτροφία, τα Πρωτεϊνούχα και τα Ψυχανθή, και πάνω από 3% του προϋπολογισμού αφιερωμένο στους νέους αγρότες.

Τα παραπάνω προανήγγειλε το απόγευμα της Δευτέρας 19 Ιουλίου από την Τρίπολη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός στο πλαίσιο της 3ης Συνδιάσκεψης για τη διαβούλευση που αφορά στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εσωτερική Σύγκλιση

Όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός η κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων θα γίνει με σχεδιασμό, σταδιακά και χωρίς αιφνιδιασμούς από το 2022 έως το 2026. «Βάζουμε επιτέλους τέλος στα ιστορικά δικαιώματα με αποφασιστικότητα ώστε να μην αδικηθεί κανείς» ανέφερε μεταξύ άλλων. «Προχωράμε σε αλλαγή στην καταβολή της Βασικής Ενίσχυσης με την επιλογή μέσω της σύγκλισης στο 100% της μοναδιαίας τιμής δικαιώματος ανά αγρονομική περιφέρεια».

Αναδιανεμητική Ενίσχυση

«Ενισχύουμε μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, που είναι και ο κύριος όγκος των εκμεταλλεύσεων στη χώρα» τόνισε. Από το 2023 και με πόρους από τον περιορισμό των ενισχύσεων που λαμβάνουν οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Όπως είπε μέχρι σήμερα το 30% των δικαιούχων της Βασικής Ενίσχυσης εισπράττει το 80% των ενισχύσεων.

Συνδεδεμένες Ενισχύσεις

«Από το 2023 για να αφήσουμε το 2022 σταθερό, προχωρούμε στον επανασχεδιασμό τους με γνώμονα την ενίσχυση παραγωγικών κατευθύνσεων όπως είναι η κτηνοτροφία, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα ψυχανθή» υπογράμμισε.

Νέοι Αγρότες

Εκτός από την ενσωμάτωση πρακτικών επωφελών για το κλίμα και το περιβάλλον στο στρατηγικό σχέδιο, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην ηλικιακή ανανέωση του πληθυσμού μέσω της προσέλκυσης των νέων αγροτών. Αφού ο υπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη πρόσκληση, αποκάλυψε ότι πάνω από το 3% του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ θα είναι αφιερωμένο στους νέους αγρότες.

Επιπλέον, το Στρατηγικό Σχέδιο, είπε, θα στηρίξει τις Βιολογικές Καλλιέργειες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των παραγωγών. Όπως είπε, θα προκηρυχθεί το μέτρο της παροχής συμβουλών και θα ενεργοποιηθεί το σύστημα AKIS που θα λειτουργεί σε τρεις κατευθύνσεις: στην εκπαίδευση/κατάρτιση, στην παροχή συμβουλών στο χωράφι και στην έρευνα.

Μεταρρυθμίσεις

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, το ΥΠΑΑΤ προχωρά σε 6 μεταρρυθμίσεις:

  1. «Καταργούμε αδικίες και διορθώνουμε στρεβλώσεις που αφορούν σε κακοδιαχείριση επιδοτήσεων, ανισοκατανομή δικαιωμάτων, αυθαιρεσίες και ανομίες του παρελθόντος. Συνδέουμε τις ενισχύσεις με την παραγωγή και την καινοτομία.
  2. Αναδιαρθρώνουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία παραγωγών και καταναλωτών από νοθείες και παράνομες ελληνοποιήσεις, και ταυτόχρονα την τιμωρία όσων παρανομούν. Μαχαίρι στο κόκκαλο και για τα δύο.
  3. Επενδύουμε στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και της ενέργειας για τους αγρότες. Υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές εντάσσοντας στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα φραγμάτων νερού και δικτύων άρδευσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μεταρρυθμίζουμε το πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ.
  4. Μετασχηματίζουμε ψηφιακά τον ελληνικό αγροτικό τομέα, εντάσσοντας στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα για την έξυπνη γεωργία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τη διασύνδεση όλων των πληροφοριακών συστημάτων μας.
  5. Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα στο χώρο, τους συνεταιρισμούς και τα συλλογικά σχήματα με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος, επένδυση στην καινοτομία, την καθετοποίηση και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών τον δραστικό περιορισμό της μαύρης οικονομίας.
  6. Επενδύουμε στην εξωστρέφεια και την αύξηση των εξαγωγών χτίζοντας δυναμική εξωτερική πολιτική για τα ελληνικά προϊόντα και διαμορφώνοντας ένας ισχυρό εθνικό brand name στις παγκόσμιες αγορές».

Κονδύλια

Όπως επανέλαβε, πάνω από 2 δισ. ευρώ είναι τα κονδύλια για τον αγροδιατροφικό τομέα που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η νέα ΚΑΠ εξασφαλίζει περίπου 20 δισ. ευρώ από το 2021 έως το 2027. Σημείωσε δε την επιτυχία της χώρας για την αποφυγή της εξωτερικής σύγκλισης. «Σχεδιάζουμε λοιπόν ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 22 δισ. ευρώ».

Μητσοτάκης: Να γεφυρώσουμε τις ανισότητες – Χρειάζεται κοινωνική σύγκλιση

Την σημασία των ευρωπαϊκών κονδυλίων επανέλαβε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι θα προστεθούν και επιπλέον χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής του, πως δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική σύγκλιση, ώστε να μειωθεί η ανισότητα μεταξύ των κατοίκων της υπαίθρου και των αστικών κέντρων. Αναφέρθηκε στη σημασία των συνεργατικών σχημάτων, στην καινοτομία στις καλλιέργειες και στην ανάγκη να υπάρξουν υποδομές. Επικεντρώθηκε δε στις πρακτικές υπέρ του περιβάλλοντος.

Ελληνική Διατροφή

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα ελληνικά προϊόντα, στην προώθηση της ελληνικής διατροφής ως ισχυρό brand name, τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λιβανός αποκάλυψε ότι το ερχόμενο Φθινόπωρο θα παρουσιαστεί το πρότζεκτ για την ελληνική διατροφή, ένα εμβληματικό πρόγραμμα – ομπρέλα όπως το χαρακτήρισε, που θα είναι συνδεδεμένο με τις υπόλοιπες πολιτικές, όπως υγεία, πολιτισμός και τουρισμός.    

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Διαβάστε εδώ και τη ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ