Σπανάκι: Κλείνει τον κύκλο το καλοκαιρινό και ξεκινά η σπορά για το φθινοπωρινό

Σπανάκι: Κλείνει τον κύκλο το καλοκαιρινό και ξεκινά η σπορά για το φθινοπωρινό

Τις σπαρτικές μηχανές ετοιμάζουν οι παραγωγοί σπανακιού για τις φθινοπωρινές καλλιέργειες. Προς το παρόν συλλέγουν ακόμη το καλοκαιρινό, ωστόσο, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες τη σπορά του φθινοπωρινού. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά και οι τιμές δεν παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις. Το σπανάκι είναι φυτό μικρού βιολογικού κύκλου και καλλιεργείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το φυτό είναι ευαίσθητο στην καλλιέργεια, αλλά και στη μετασυλλεκτική διαχείριση. Απαιτεί ψυκτικές εγκαταστάσεις και μεταφορές για την διατήρησή του.

Η Βοιωτία αποτελεί μια από τις βασικότερες περιοχές παραγωγής νωπού σπανακιού της χώρας. Η μεγαλύτερη ποσότητα διατίθεται κυρίως σε λαϊκές αγορές και τη λαχαναγορά. Ο Γιάννης Χριστοδούλου, παραγωγός από τον Ορχομενό, ξεκινά τη σπορά εντός των ημερών:

 «Ολοκληρώσαμε τη συλλογή του ανοιξιάτικου προς τα τέλη Ιουνίου και σε λίγες ημέρες αρχίζει η σπορά του φθινοπωρινού. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα και πολλές φορές ξεφεύγουμε από τον προγραμματισμό μας. Η καλλιέργεια είναι μικρού βιολογικού κύκλου και πολλές φορές, λόγω της αστάθειας του καιρού, έχουμε πρωίμηση ή οψίμηση, με αποτέλεσμα να μένουμε από παραγωγή. Κάποιες φορές ωριμάζει όλη η παραγωγή μαζί και τότε είναι σχεδόν αδύνατη η συλλογή και η διάθεσή της. Οι τιμές που πουλήσαμε όλη τη διάρκεια του χρόνου κυμάνθηκαν από 65 έως 70 λεπτά το κιλό. Σε σύγκριση με τις περσινές τιμές δεν είχαμε μεγάλες διακυμάνσεις. Το πρόβλημά μας είναι το μεγάλο κόστος και η έλλειψη τεχνογνωσίας στην οργάνωση της εμπορίας και της διακίνησης των προϊόντων μας. Πιστεύουμε ότι μέσω μίας σύγχρονης ομάδας παραγωγών, αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν. Η συλλογική δράση είναι ένα σοβαρό ζήτημα, που θα πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα».

Στροφή των καταναλωτών στο baby

Αναφερόμενος στην καλλιέργεια και εμπορία του σπανακιού, ο Κώστας Λουκίσας, γεωπόνος και παραγωγός από το Μουρίκι Θηβών, δήλωσε:

 «Καλλιεργώ όλο τον χρόνο σπανάκι, ακόμη και την καλοκαιρινή περίοδο, όπου είναι δυσκολότερη η παραγωγή του. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη του φυτού, τις ανάγκες του σε ποτίσματα και φυσικά τις ασθένειες και τα έντομα. Όλα αυτά συνεπάγονται ένα αυξημένο κόστος παραγωγής σε σύγκριση με την καλλιέργεια τις υπόλοιπες εποχές. Το φυτό είναι περισσότερο ταυτισμένο με χειμωνιάτικα φαγητά και λιγότερο με το καλοκαίρι. Το νωπό σπανάκι προορίζεται κυρίως για σαλάτες και πίτες. Αυτή την εποχή, η τιμή παραγωγού φτάνει στα 70 με 80 λεπτά το κιλό. Στροφή, όμως, βλέπουμε και στην προτίμηση των καταναλωτών στα σπανάκια baby, δηλαδή τη συλλογή του φυτού στο στάδιο των τεσσάρων φύλλων. Σε αυτή την περίπτωση οι τιμές φθάνουν στα 6-7 ευρώ το κιλό, έχουν όμως μεγαλύτερο συλλεκτικό κόστος, διότι η απόδοση των εργαζομένων είναι χαμηλή. Μια χαμηλότερη σε κόστος τεχνική είναι η μηχανική του συλλογή».

Αυξάνει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ΘΕΣγη
Αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει τη σπορά του σπανακιού ο συνεταιρισμός ΘΕΣγη. Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Παναγιώτου, μέλος της συνεταιριστικής οργάνωσης, οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού έχουν ήδη δρομολογήσει τις απαραίτητες προκαταρκτικές εργασίες:

«Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό μας για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Προγραμματίζουμε μια αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης που θα φτάσει τα 1.500 περίπου στρέμματα. Από αυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό θα πάει στη μεταποίηση για κατεψυγμένο. Συνεχίζουμε τη συνεργασία, με συμβολαιακή σχέση, με την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης, όπως και την προηγούμενη χρονιά. Οι τιμές δεν θα έχουν μεγάλη διαφοροποίηση από τις περσινές και θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα. Για το βιομηχανικό σπανάκι έχει οριστεί στα 18 λεπτά το κιλό και για νωπή χρήση στα 80 λεπτά το κιλό».

Τι λέει το εμπόριο

Για έλλειψη νωπού σπανακιού στην αγορά κάνει λόγο ο Νικόλαος Καλογρής, έμπορος στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, εντοπίζοντας το πρόβλημα στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν:

«Δεν καλυπτόμαστε από την καλοκαιρινή παραγωγή σπανακιού της χώρας μας και το προϊόν παρουσιάζει ζήτηση. Ήδη, αυτήν τη στιγμή, η τιμή κυμαίνεται από 80 λεπτά μέχρι και 1 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός παίρνει από 65 έως 80 λεπτά περίπου. Το προϊόν είναι ευαίσθητο κατά τη μεταφορά του την καλοκαιρινή περίοδο και θα πρέπει να γίνεται με ψυγεία, για να έχει μεγαλύτερο χρόνο διατήρησης».

Τι πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί

Το σπανάκι είναι φυτό μικρού βιολογικού κύκλου και καλλιεργείται όλο τον χρόνο. Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξή του την καλοκαιρινή περίοδο φτάνει τις 45-50 ημέρες και τη χειμερινή περίοδο τις 65 έως 70 ημέρες. Οι καλοκαιρινές σπορές έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό. Προσβάλλεται εύκολα από τον περονόσπορο, τον βοτρύτη, τις αφίδες κ.ά .Οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν υγιές και πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό, με αντοχή σε ασθένειες και ιούς. Οι μεγάλες θερμοκρασίες ξεβλαστώνουν το φυτό, με αποτέλεσμα να βγαίνει εκτός παραγωγής. Η σκίαση του φυτού δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξή του, αλλά αυτή η πρακτική έχει μεγαλύτερο κόστος. Η υπερβολική αζωτούχος λίπανση δημιουργεί πρόβλημα στο φυτό, κάνοντάς το ευάλωτο στους εχθρούς, τις ασθένειες και στη συντήρησή του.