Σπάνε συνεργασίες δεκαετιών στο αγελαδινό

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιάννη Τσατσάκη

Την ευκαιρία να «κερδίσουν» αγελαδοτρόφους, διευρύνοντας παράλληλα τις ζώνες γάλακτος και τις ποσότητες πρώτης ύλης που απορροφούν, διαβλέπουν αρκετές εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες τους τελευταίους μήνες, εκμεταλλευόμενες προς όφελός τους την επιλογή της ηγέτιδας εταιρείας του κλάδου, Δέλτα, να «ψαλιδίσει» τις τιμές εισκόμισης, αλλά και να προτρέψει τους συνεργάτες της – κτηνοτρόφους σε περιορισμό της παραγωγής τους.

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η τάση «μετακίνησης» αφορά, κατά κύριο λόγο, «καλούς και εκλεκτούς» παραγωγούς, με τουλάχιστον μεσαίου μεγέθους εκμεταλλεύσεις, την ώρα που, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βοοτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Στάθης Αραβανής, αρκετοί «μικρότεροι» συνάδελφοί τους δυσκολεύονται να βρουν «στέγη» ή, ακόμα χειρότερα, αναγκάζονται να κλείσουν τις μονάδες τους. Όπως μάλιστα μας λένε αγελαδοτρόφοι, προβατοτροφία και αγελαδοτροφία πλήττονται από πρακτικές συνεννόησης που ακολουθούν αρκετές επιχειρήσεις.

Aν κάποιος πριν από λίγα χρόνια μου έλεγε ότι η Δέλτα θα δίνει τιμή έστω και σε έναν παραγωγό κάτω από τα 36 λεπτά, θα του έκανα μήνυση για κινδυνολογία και δυσφήμιση

Το χρονικό της «πτώσης»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, από την αρχή του έτους η τιμή αγοράς του γάλακτος σε αρκετές μεσαίες και μεγάλες αγελαδοτροφικές μονάδες έχει υποχωρήσει έως και 3 λεπτά/κιλό κατά μέσο όρο. Το γεγονός αυτό έχει επισημανθεί επανειλημμένα από εκπροσώπους της γαλακτοπαραγωγικής βοοτροφίας, όπως η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ενώ επιβεβαιώνεται και από μεμονωμένους παραγωγούς με τους οποίους επικοινώνησε η «ΥΧ».

«Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένα νούμερα, αν δεν συμβουλευτώ πρώτα επίσημα έγγραφα. Αυτό, όμως, που μπορώ να σας πω είναι ότι αν κάποιος πριν από λίγα χρόνια μου έλεγε ότι η Δέλτα θα δίνει τιμή έστω και σε έναν παραγωγό κάτω από τα 36 λεπτά, θα του έκανα μήνυση για κινδυνολογία και δυσφήμιση», αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Αραβανής.

Ο ίδιος προσθέτει ότι υπάρχουν ανακατατάξεις στα μερίδια της εισκόμισης γάλακτος το τελευταίο διάστημα, καθώς πολλοί παραγωγοί που είχαν τη δυνατότητα, έσπευσαν να αλλάξουν στέγη, εφόσον μπόρεσαν να βρουν καλύτερες τιμές.

Ένας εξ αυτών είναι και ο Πασχάλης Καραπασχάλης, που διατηρεί με τον αδερφό του αγελαδοτροφική φάρμα στις Σέρρες: «Έφυγα από την εταιρεία που συνεργαζόμουν επί χρόνια και πήγα σε άλλη (σ.σ. Κρι – Κρι), όπου δίνω το γάλα μου για 40 λεπτά. Ωστόσο, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι πολλοί συνάδελφοι είναι σε δύσκολη θέση», δηλώνει στην «ΥΧ» και συμπληρώνει: «Μου έλεγαν από την προηγούμενη εταιρεία ότι το γάλα δεν διαθέτει υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, πράγμα που αποτελούσε πρόσχημα και δικαιολογία. Δεν πέφτω ποτέ κάτω από τους 12 τόνους ημερησίως στην παραγωγή μου και αυτό με βοήθησε να αλλάξω εταιρεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί συνάδελφοί του δίνουν το γάλα στα 36 και 35 λεπτά/λίτρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Τιμών, τον Μάρτιο η μέση τιμή αγελαδινού στη χώρα μας διαμορφωνόταν στα 39 λεπτά/κιλό από 40 λεπτά που βρισκόταν τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Δημοσιεύτηκε στην “ΥΧ” την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019