ΣΠΕΛ: Αίτημα για νομοθετική ρύθμιση των Εθνικών Ανόργανων Λιπασμάτων

Επιστολή απέστειλε ο ΣΠΕΛ στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για το ζήτημα της εθνικής ρύθμισης για τα ανόργανα λιπάσματα. Το έγγραφο, που υπογράφουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης. Ρουσσέας, και ο γενικός γραμματέας, Νίκος Κυριακίδης, έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Θεωρούμε απαράδεκτη και εξόχως εμπαικτική τη στάση του ΥΠΑΑΤ έναντι ολόκληρου σχεδόν του κλάδου των λιπασμάτων, για το θέμα που μας ταλανίζει εδώ και μήνες. Η στάση σας αυτή, πλέον εγείρει ερωτηματικά περί των προθέσεών σας, εάν δηλαδή πραγματικά υπάρχει η βούληση επίλυσης ή πρόκειται περί διαβεβαιώσεων κενών περιεχομένου με στόχο τον εφησυχασμό μας.

Αποτέλεσμα, να είναι ο κλάδος εγκλωβισμένος σε ένα αναχρονιστικό και άκρως γραφειοκρατικό εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που έγινε πριν 20 χρόνια, χωρίς καμία πρακτική ενέργεια που θα επιφέρει επίλυση του θέματος. Παρά τις ως πρόσφατα ρητές διαβεβαιώσεις τόσο της Πολιτικής Ηγεσίας όσο και της Αρμόδιας Υπηρεσίας ότι θα υπάρξει νέα Υπουργική Απόφαση για ένα πιο σύγχρονο απλοποιημένο νέο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για την κυκλοφορία των συγκεκριμένων ανόργανων λιπασμάτων, δεν έχει γίνει καμία πρόοδος.

Τονίζουμε οτι αυτά, τα ανόργανα λιπάσματα, που αιτούμαστε να ρυθμιστούν, καλύπτονταν για 20 χρόνια με τον ΕΚ 2003/2033 και αντιπροσωπεύουν το 85% της αγοράς λιπασμάτων.

H παρούσα Εθνική νομοθεσία (ΚΥΑ 291180/11034/02) αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ανεπαρκής αφενός εξαιτίας της μεγάλης κωλυσιεργίας της ΤΕΓΕΛ, (έχει να συνεδριάσει από 16 Δεκεμβρίου!!) αλλά και αφετέρου λόγω της κατακόρυφης αύξησης των αιτήσεων των εταιρειών λιπασμάτων για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας εθνικών λιπασμάτων (νέου τύπου). Ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων αφορούν τα εν λόγω σκευάσματα ανόργανων λιπασμάτων και παρά το αίτημα του ΣΠΕΛ στις 11-1-23 στην Αρμόδια Υπηρεσία για πιο συχνή σύγκλιση της ΤΕΓΕΛ, πάλι δεν υπάρχει καμία επιτάχυνση των διαδικασιών.

Όχι μόνο δεν υπάρχει πρόνοια για τη λύση του προβλήματος, αλλά υπάρχει και εσφαλμένη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1009/2019. Οι εταιρείες καλούνται να δηλώνουν στην ψηφιακή πλατφόρμα των λιπασμάτων όσα από τα λιπάσματα κυκλοφορούν με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1009/2019, ενώ έχει δημιουργηθεί μια άτυπη διαδικασία προέγκρισης κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, και έχει ρητά διευκρινιστεί και από την ΕΕ.

Στην αρχή ζητούνταν να κατατίθεται στην πλατφόρμα η Δήλωση Βαρέων Μετάλλων των προϊόντων λίπανσης, στη συνέχεια η Δήλωση Συμμόρφωσης και τώρα ζητείται η ετικέτα των προϊόντων! Και όλα αυτά όχι με επίσημα έγγραφα, ώστε να ξέρουν οι εταιρείες λιπασμάτων τι πρέπει να κάνουν. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια γενικότερη σύγχυση στον κλάδο.

Σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί και βάλλει τη γεωργία αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, αναρωτιόμαστε γιατί δημιουργούνται τέτοια προσκόμματα στον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και γιατί δεν προβαίνετε στην απλοποίηση της εθνικής νομοθεσίας. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να πλήττεται η βιωσιμότητα των εταιρειών, και η επιχειρηματικότητα, να περιορίζονται οι επιλογές του Έλληνα αγρότη, και να δημιουργούνται παραπλανητικά δημοσιεύματα για την ποιότητα των λιπασμάτων αυξάνοντας εντέλει το κόστος παραγωγής.

Ως ΣΠΕΛ και εκπροσωπώντας σχεδόν το σύνολο των Ελληνικών Εταιρειών και όλες τις Πολυεθνικές Εταιρείες λιπασμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη δυσαρέσκεια των μελών μας, και αιτείται την άμεση επίλυση του θέματος, όπως επανειλημμένα έχετε δεσμευτεί, δηλαδή:

1. Την άμεση επίλυση του θέματος των πρώην λιπασμάτων ΕΚ για την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

2. Την προσαρμογή στον Κανονισμό 1009/2019 χωρίς καταχρηστικές επινοήσεις, που μόνο σκοπό έχουν την αύξηση της γραφειοκρατίας και την αναποτελεσματικότητα των ελέγχων».