ΣΠΕΛ: Έλλειψη εθνικού νομοθετικού πλαισίου στα λιπάσματα

Σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου η Διοίκηση του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) αναδείχθηκε το ζήτημα που έχει προκύψει στην αγορά λιπασμάτων, λόγω κενού στην εθνική νομοθεσία για τα λιπάσματα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρατέθηκαν τα προβλήματα και οι κίνδυνοι για την ελληνική αγορά λιπασμάτων, αν δεν επιλυθεί το ζήτημα από το ΥΠΑΑΤ.

Η Διοίκηση του ΣΠΕΛ (εκπροσωπεί πάνω από το 70% της αγοράς λιπασμάτων με 67 Εταιρείες – Μέλη και 1.500 εργαζόμενους) έστειλε μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή στη νομοθετική ρύθμιση για την κυκλοφορία των Εθνικών Λιπασμάτων – Ανόργανων Λιπασμάτων Ελληνικών Προδιαγραφών.

Ο Πρόεδρος, κ. Δημήτρης Ρουσσέας και τα Μέλη του ΔΣ, κ. Γιάννης Βεβελάκης, κ. Νίκος Κουτσούγερας και κ. Γιώργος Πάκος, παρουσία σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου και με την Γενική Διευθύντρια, Δρ. Φωτεινή Γιαννακοπούλου να συντονίζει τη συζήτηση, τόνισαν ότι «κάθε ημέρα που περνά χωρίς Εθνικό Νομοθετικό πλαίσιο προκαλεί σημαντικά προβλήματα στους Έλληνες Αγρότες, τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρές και μικρομεσαίες, καθώς και στην Εθνική Οικονομία συνολικά», ενώ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για «επικείμενες ελλείψεις προϊόντων λίπανσης και αύξηση του κόστους» εξ αυτού του λόγου.

«Η καθυστέρηση στην έκδοση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών που θα ορίζει τις προϋποθέσεις κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων – Ανόργανων Λιπασμάτων Ελληνικών Προδιαγραφών είναι ακατανόητη και αδικαιολόγητη, πολύ περισσότερο καθώς η ΚΥΑ έχει ήδη προετοιμαστεί επαρκώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, το Γενικό Χημείο του Κράτους και την Τεχνική Γνωμοδοτική Επιτροπή Λιπασμάτων (ΤΕΓΕΛ)», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την ανακοίνωση του ΣΠΕΛ